Cam așa ar putea fi numită generic orice vizită la un târg de carte. În drum spre târg, am trecut pe lângă un alt târg, cel de la Agronomie, și mi-a trecut prin gând încercarea unui (mini)studiu ad-hoc despre profilul cumpărătorului din târguri, fie ele alimentare și/sau de carte. Am abandonat repede ideea și am intrat în plină atmosferă de Bookfest.

La intrare, la standul Editurii Vremea Maria Olaru dădea deja autografe pe cartea ei, și era coadă, nu glumă. Vizavi, la standul Editurii Corint era o dublă lansare, cea a volumelor „Jurnalul de la Guantánamo” de Mohamedou Ould Slahi și „SlamISm. Planul secret de creare a califatului” de Glenn Beck – pledau pentru cele două cărți oameni frumoși: Marian Voicu, Stejărel Olaru, Iulian Fota, Lavinia Betea, Bedros Horasangian; iarăși, și aici lume multă. Puțin mai încolo, la standul Editurii Paralela 45 era o lansare cu mult fast, am reușit să-l văd doar pe vorbitor – Călin Vlasie. Bănuiesc doar că era o lansare din cadrul noului lor proiect dedicat poeziei, QPOEM. Între timp, am ajuns la standul Editurii Arthur, unde am făcut popas de desenat; standul era plin ochi de copii! Copii care-și căutau cărțile preferate, negociau cu părinții sau mergeau direct la casele de marcat și le plăteau în grabă; cu căștile pe urechi sau la gât, îmbrăcați fistichiu și cât se poate de-ai casei, nimic nu li se părea străin. Am văzut mulți scriitori cât am stat acolo, dar nu pot să nu remarc singurătatea unui critic literar care trecea în grabă, ferindu-se parcă de lumea din jur. Mare deosebire între el și restul vizitatorilor – ceilalți socializau, făceau schimb de vorbe, zâmbeau cu gura până la urechi, priveau la cei din jurul lor. Și nu pot să nu-i mulțumesc lui Ciprian Măceșaru pentru scurtul popas – a contribuit la reușita desenului cum numai un scriitor poate – a desenat cel mai frumos câine din ochii copilei.

După ce ne-am plictisit de desenat, am plecat în căutarea unui balon! Și uite așa am ajuns pe la standul domnului Gheorghe Florescu, unde eram să mă îmbăt cu aromele cafelelor tari și bune; amfitrionul era în vervă mare, iar Adrian Cioroianu tocmai îl ruga să vorbească în versuri și nu în proză! Drept pentru care, domnul Florescu a început să-și încânte clienții cu rime mai mult sau mai puțin improvizate ad-hoc. Savuros moment! Puțin mai încolo, la standul Adenium m-am bucurat să regăsesc pe rafturi titlurile dragi mie, citite cu nesaț, dar și altele care abia așteaptă să fie „în rând cu lumea”. „Anul regal” se remarca prin ținuta grafică de excepție, iar eseul lui Mihai Vacariu despre Tarkovski aproape că m-a făcut să-l mângâi. Romanul „În gaură” al lui Arthur Suciu vă aștepta la propria lui lansare de duminică. Am plecat mai departe în căutarea balonului, pe care l-am găsit la standul Cutiuței cu povești, unde am mai desenat puțin. Oameni în trecere, mulți dintre ei căutând doar prețuri mai bune (se apropie sfârșitul anului școlar!), alții căutând pe îndelete noutățile. Mulți copii, ceea ce e chiar semn bun.

Ion Vianu

Ion Vianu

Cu balonul jucându-ne printre standuri, am ajuns la Polirom, unde era lansarea cărții lui Ion Vianu, „Arhiva trădării și a mâniei”. Asistență pe măsura vorbitorilor, dar mai ales pe cea a scriitorului. Tot aici, după aceea m-am întâlnit cu Radu Vancu, peste care nu trec anii, e clar! Ar trebui să ne dea și nouă rețeta! Ah, să nu uit: am trecut pe lângă domnul Cristian Teodorescu și am vrut să mă opresc preț de câteva clipe pentru a-l saluta, dar când l-am auzit pomenind de nu știu ce emoții am spus că să las pe altădată. Dar m-am bucurat să-l revăd.

Mai departe, cu balonul în mână ne-am oprit pentru o nouă, dar de data aceasta foarte scurtă, rundă de desenat la standul editurii Aramis, unde am remarcat prețurile extrem de accesibile la cărțile pentru copii. Și arătau și foarte bine! Merită o vizită! În drum spre ieșire, hai să mai trecem încă o dată pe la Publica, că, deh, scaunul acela orange trebuia salutat! Lume multă și aici, oamenii cumpărau, studiau noile titluri, ceea ce mi-a plăcut. În spate, la Editura Trei, am zărit-o pe Camelia Cavadia radiind la propriu, doar ce-și lansase cartea și cred că acum se vedeau efectele. Foarte, foarte mulți tineri și la Editura Trei, dar la standul de vizavi, cel de carte în limba engleză efectiv era plin de adolescenți care cumpărau în cantități impresionante. Am fost nevoiți să facem un popas aici pentru a cumpăra un penar cu SpiderMan, iar în fața mea era o adolescentă care a cumpărat circa zece titluri (era și un Murakami foarte gros printre ele!) pe care am întrebat-o dacă sunt pentru ea toate. Și mi-a răspuns firesc că da! Deci, mai avem șanse! Se citește, dar atenție și la care sunt preferințele tinerilor!

Am ieșit victorioase de la Târgul de carte Bookfest, cu o plasă plină ochi de cărți peste care trona mândru nevoie mare penarul, cu un balon pe jumătate dezumflat, dar dus cu mare grijă spre casă și cu senzația că lăsam în urmă o lume de povești! E povestea celor care scriu cărți și a celor care le citesc. Să ne reîntâlnim curând pe acest târâm!

Sursa fotografiilor: pagina de facebook a Editurii Polirom

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura