Publicul internațional va avea ocazia să vadă patru producții poloneze: „Arcadia”, „Peregrinus”, „Dog” și „The Employees”.
Spectacolele realizate de Teatrgaleria STUDIO din Varșovia și Teatrul KTO din Cracovia au fost invitate în România cu ocazia deschiderii Sezonului Cultural Polonia-România 2024-2025, coorganizat de Institutul Adam Mickiewicz.
Spectacolul „The Employees”, bazat pe romanul nominalizat la Booker Prize al scriitoarei daneze Olga Ravn, este regizat de Łukasz Twarkowski – autorul unor importante spectacole multimedia despre vremurile actuale. De adaptarea textului literar și dramaturgie s-a ocupat Joanna Bednarczyk.
„The Employees” este o dramă science-fiction camerală, plasată într-un viitor apropiat nedeterminat, pe o navă spațială pe care conviețuiesc oameni și roboți umanoizi. Producția, a cărei premieră a avut loc pe scena mare a Teatrului Studio, este un spectacol la granița dintre teatru și artele vizuale. Scenografia este reprezentată de un cub cu suprafrața de treizeci și șase de metri pătrați. Actorii joacă atât în afara, cât și înăuntrul cubului, unde se poate vedea privind prin pereții-ferestre acoperiți și mulțumită celor doi cameramani ale căror cadre sunt proiectate pe ecrane. Este un mix de cadre pregătite mai înainte și materiale video înregistrate live. Privitorul poate alege perspectiva din care urmărește spectacolul – fie schimbându-și locul și așezându-se lângă oricare dintre pereții cubului, fie stând în public.
Łukasz Twarkowski a realizat piese de teatru, spectacole, instalații și filme. Creează proiecte pentru distribuții internaționale sau în coproducție, prezentate la cele mai importante festivaluri din Europa, precum: Holland Festival, Odéon – Théâtre de l’Europe, Ruhrtriennale, Festival de Otoño de Madrid, Wiener Festwochen, Piccolo Teatro de Milano, Southbank Centre din Londra sau Onassis Stegi din Atena. Producțiile sale sunt renumite pentru faptul că lărgesc granițele de percepție a lumii prezentate folosindu-se, într-un mod inovator, de diferite mijloace multimedia. Cele mai recente producții ale regizorului sunt opere multidimensionale care atacă toate simțurile: „Lokis” (2017, Teatrul Național Dramatic Lituanian din Vilnius), „Respublika” (2020, Münchner Kammerspiele și Teatrul Național Dramatic Lituanian din Vilnius), „Rohtko” ( 2022, Dailes Teātris din Riga și Teatrul Kochanowski din Opole).
„The Employees”
Autoarea romanului: Olga Ravn
Regia: Łukasz Twarkowski
Adaptare text și dramaturgie: Joanna Bednarczyk
Scenografia: Fabien Lédé
Distribuția: Małgorzata Hajewska-Krzysztofik (înregistrare audio), Dominika Biernat, Daniel Dobosz, Maja Pankiewicz / Wiktoria Kruszczyńska, Sonia Roszczuk, Paweł Smagała, Miron Smagała (înregistrare video), Rob Wasiewicz
O altă producție prezentată la FITS – Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este un spectacol în aer liber inspirat de poezia lui Tadeusz Różewicz. Laitmotivul firului narativ este reprezentat de lamentația datorată morții personajului principal, despre faptele sale bune și rele, amintiri și momente importante din viața acestuia. Autorii aduc în fața publicului un peisaj arcadian alcătuit din tot ceea ce este mai frumos și mai crunt pe lume, în care ecourile unor vremuri mitice îndeamnă la reflecții universale. „Arcadia” este un spectacol din 2022, regizat de Jerzy Zoń și interpretat de echipa Teatrului KTO din Cracovia. Scenografia spectacolului este minimalistă și folosește primul rând de scaune din public. Acestea reprezintă axa spectacolului, căci ele îndeplinesc diferite roluri: sunt fie puști de război, fie targă pentru infirmieri. Scaunele sunt mutate, desfăcute și pliate, aruncate.
Jerzy Zoń este unul dintre cei mai mari creatori ai teatrului alternativ din Polonia, regizor și actor de teatru, director și cofondator al Teatrului KTO din Cracovia. Din 1995 îndeplinește și funcția de director al Festivalului Internațional de Teatru de Stradă din Cracovia.
Teatrul condus de Jerzy Zoń, care de aproape 20 de ani are statutul de teatru municipal în capitala regiunii Mica Polonie (pl. Małopolska), cucerește scene și străzi din întreaga lume, participând la cele mai importante festivaluri din străinătate și realizând coproducții internaționale. Pe parcursul a aproape 300 de călătorii artistice, grupul din Cracovia și-a prezentat spectacolele în peste 40 de țări de pe cinci continente.
„Arcadia”
Elaborare muzicală: Jerzy Zoń
Coregrafie, mișcare scenică: Eryk Makohon
Scenografia: Marek Braun, Jerzy Zoń
Distribuția: Magdalena Dymsza / Karolina Daniec-Franczyk, Paulina Lasyk, Grażyna Srebrny-Rosa, Marta Zoń, Sławomir Bendykowski, Bartek Cieniawa, Krzysztof Cybulski / Paweł Monsiel, Tomasz Łukawski, Franciszek Muła, Mieszko Syc.
„The Employees” va putea fi văzut pe 21 și 22 iunie 2024, iar „Arcadia” pe 25 iunie. Ambele spectacole vor fi prezentate la Sibiu în cadrul Sezonului Cultural Polonia-România 2024-2025.
Sezonul Cultural Polonia-România 2024-2025 reprezintă un ciclu de evenimente artistice organizate în cele două țări partenere pe parcursul a optsprezece luni. Sezonul este rezultatul colaborării dintre Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din Polonia și Institutul Adam Mickiewicz, precum și al Ministerului român al Culturii și Institutului Cultural Român, cu sprijinul Institutului Polonez din București. Pe parcursul Sezonului vor avea loc zeci de evenimente muzicale, teatrale, cinematografice, expoziționale și literare. Identitatea vizuală a Sezonului este rodul colaborării unui grup de studenți la grafică din Polonia și România; inspirația în crearea logo-ului au fost semnele diacritice caracteristice celor două limbi deloc ușoare. Componenta vizuală este completată de sloganul „Vorbim aceeași limbă”, făcând referire la limbajul culturii, care permite cunoașterea și înțelegerea profundă, într-o diversitate de forme, mijloace de exprimare și tradiții.
Institutul Adam Mickiewicz este o instituție culturală națională, înființată în anul 2000. Obiectivul Institutului – de a crea un interes de durată pentru cultura poloneză în întreaga lume – este realizat prin colaborarea cu parteneri străini și prin realizarea de schimburi culturale internaționale în dialog cu publicul, în conformitate cu obiectivele politicii externe a Poloniei. Până în anul 2023, Institutul a realizat proiecte în peste 70 de țări de pe 6 continente, printre altele în Marea Britanie, Franța, Israel, Germania, Turcia, SUA, Canada, Australia, Maroc, Ucraina, Lituania, Letonia, precum și în China, Japonia și Coreea. Calitatea proiectelor implementate de Institut este confirmată de premiile și distincțiile obținute la expoziții și festivaluri internaționale. În 2023, Pavilionul Polonez „Poetica Necesității”, organizat de Institutul Adam Mickiewicz, a fost medaliat la Bienala de Design de la Londra.
Proiectul emblemetic al Institutului este CULTURE.PL – o platformă actualizată cu informații culturale despre cele mai interesante evenimente și fenomene din cultura poloneză. Se găsesc aici articole și știri în trei limbi: polonă, engleză și ucraineană.
Organizatorul Institutului Adam Mickiewicz este Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.