Patru anotimpuri este titlul unei cărți dedicate copiilor – haikuuri pentru copii, precizează Adriana Pop în subtitlu. Ilustrația poemelor este realizată de elevi de școală primară și gimnazială.

Prefața cărții are forma unei scrisori.

Nu citesc scrisori, câte mi-ar plăcea, scrisorile sunt o formă de comunicare rămasă doar în zona livrescă, au valoare documentară și întregesc imaginea altui timp.

Nici prefețe nu prea citesc, uneori nu reușesc să trec de primul paragraf, recuperez de obicei la finalul cărții, dacă simt nevoia de precizări.

Prefața asta am citit-o, fiindcă este scrisă firesc, ca o scrisoare pe care o poți găsi în cutia poștală, cum am găsit eu volumul acesta de picto-poeme. Nu are nimic ostentativ sau deranjant. Nu este lungă și, cel mai important, nu pune, ca intenție, accentul asupra autorului, care este, fără îndoială, prezent în text, dar rămâne o prezență discretă. Este formulată simplu, ca un îndemn la descoperirea poeziei și a naturii ei și are tonalitatea unui text spus, nu scris.

Dragi copii, mai mici sau mai mari,

La prima vedere, un haiku pare că se naște dintr-o joacă. Micul poem nipon vorbește despre natură, despre un anumit detaliu din ceea ce ne înconjoară sau ne uimește la un moment dat. Este simplu, are doar trei versuri, dar ne farmecă prin însăși această simplitate a compoziției. Prin structura lor exactă – 5- 7 – 5 – și dispunerea în versuri, cele 17 silabe impun limitele a ceea ce încercăm să descriem: ceea ce vedem, simțim, auzim, trăim aici și acum. Adică, surprinderea în trei rânduri a unei clipe trăite.

S-a spus despre haiku că este cel mai scurt poem din lume, că el conține, însă, o întreagă filosofie a clipei de față. Pare provocator, incitant, stimulativ, nu-i așa?

Considerați această carte un îndemn. La visare, la conectare cu natura și cu întreaga lume, în detaliile ei. Considerați fiecare poem o ancoră în prezent, un exercițiu matematic și de imaginație. Considerați fiecare pictură o ușă deschisă: spre voi, spre ceilalți și spre natură. Iar apoi, la rândul vostru, începeți să vă judați. Cu silabe și cuvinte, cu tonuri și nuanțe. Iar prin jocul vostru, veți descoperi lumea, veți crea voi înșivă o lume. Așa cum o vedeți și înțelegeți voi.

 Adriana Pop

Forma ideală a învățării are structura jocului. E de ajuns să arunci o privire acestei cărți ca să-ți dai seama câte deschideri culturale oferă – exercițiu de observare a naturii, de identificare a emoțiilor și de transformare a lor în cuvinte anume așezate în tipare care solicită ingeniozitate și discernământ, matematica versificației și inițierea în formule specifice altei culturi.

Ideea în sine a de a lucra împreună, nu alături de copii este destul de rară – am văzut-o de curând în proiectul susținut de scriitoarea Adina Popescu și destinat adolescenților, Adolescent în ficțiune, ilustrare perfectă a conceptului de echipă creativă. Episodul Adolescent în filosofie i-a avut în prim-plan pe Mihai Drugă, elev la Liceul Tudor Vladimirescu din București și pe diriginta acestuia, Nona Rapotan, profesor și jurnalist cultural. Pretext de discuție a fost cartea lui Laurențiu Staicu, Socrate în blugi. Am făcut legătura între cele două proiecte și pentru că au în comun parcurgerea primilor etape în înțelegerea filosofiei – căutarea răspunsurilor la întrebările simple, născute din capacitatea de a privi în jur cu mirare.

Finețea ilustrațiilor și a versurilor m-a trimis la Ion Pillat și la splendidul său volum Poeme într-un vers. Fiecare anotimp este definit succint printr-un proverb japonez. Ai zice că în aceste pagini frumusețea nu se risipește, este concentrată toată în culori și în cuvinte:

primăvara

Dacă vrei să pictezi o ramură,

trebuie să auzi suflarea vântului.

proverb japonez

vara

Soarele luminează fără scopul de a încălzi

pe cineva anume.

proverb japonez

 *

toamna

Nanakorobi yaoki!

Când cazi de 7 ori, ridică-te de 8!

proverb japonez

 *

iarna

niciun fulg de zăpadă nu cade vredată

într-un loc greșit.

proverb japonez

Să ținem cont:

„Compunerea unui haiku ne învață să reducem frumusețea lumii la esențe.

Iar cine domină această artă

va savura fiecare strop de viață ca pe o delicatesă.”

Care Santos, Francisc Miralles

Această prezentare necesită JavaScript.

Patru anotimpuri: haikuuri pentru copii. Ilustrate  de Adriana Pop, Doina-Maria Tudor

Editura: cartemma

Anul apariției: 2022

Nr. de pagini: 60

ISBN: 978-606-9025-27-7

Cartea poate fi cumpărată de aici.

Share.

About Author

Avatar photo

Sunt câte puţin din fiecare carte care mi-a plăcut. Raftul meu de cărţi se schimbă continuu: azi citesc şi citez din Orhan Pamuk, mâine caut ceva din Jeni Acterian. Caut cărţi pentru mine şi pentru alţii. Îmi place să spun că sunt un simplu profesor, într-un oraş de provincie, tocmai pentru că, în sinea mea, ştiu că a fi profesor nu e niciodată atât de simplu. Trebuie să ai mereu cu tine câteva cărţi bune: să ştii, în orice moment, ce carte ar putea face dintr-un adolescent un bun cititor.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura