Despre Hecate am mai vorbit pe bookhub.ro. Le-am fost alături încă de la lansarea pe piața editorială a primelor volume. I-am vizitat și la Gaudeamus, unde au avut unul dintre cele mai frumoase standuri (aerisite, cu volume de calitate, cu gazde generoase cu zâmbetele). I-am vizitat și la deschiderea oficială din 5 decembrie, când librăria din Strada Olari s-a umplut până la refuz cu oameni tineri, frumoși, dezinhibați, setoși de cunoaștere și, mai ales, cultivați. Ceea ce m-a provocat să continui să-i cunosc mai bine. Așadar, mai jos regăsiți răspunsurile unuia dintre fondatorii acestui proiect, Ovidiu Anemțoaicei, cel care a și tradus „Împărtășirea lumii” (la care eu am realizat cronica). Veți regăsi în spatele rândurilor un om frumos, curajos, autentic, care-și dorește să muncească și să-și consolideze proiectele. Mi-ar plăcea ca peste doi ani să-i iau un alt interviu, în care să bifăm câte din dorințele de acum s-au materializat.

Ovidiu Anemțoaicei

 

Hecate este un proiect amplu, cu două mari componente: librărie (cea din Strada Olari Nr. 8 București, cu un site dedicat) și o editură care-și propune să aducă cititorilor titluri mai speciale. Mulți s-au grăbit să spună despre voi că faceți parte dintr-o nișă a spațiului editorial. Voi ce spuneți, cum vă vedeți proiectul?

În multe sensuri, cei și cele care afirmă că facem parte dintr-o anumită nișă au dreptate. 🙂 Proiectul nostru, în special al celor doi co-fondatori, Claudia Câmpeanu și eu, s-a născut dintr-o intersectare, cumva accidentală, de istorii personale, cu experiențe de administrație publică centrală, cercetare academică și activism, în special pentru drepturile femeilor, minorităților Roma, LGBTQIA+, persoanelor cu dizabilități, etc., și în general cu o agendă destul de explicit anti-rasistă, anti-sexistă, anti-homofobă, anti-xenofobă, etc., prin care să facilităm și să dezvoltăm un spațiu, atât editorial cât și prin cel al librăriei, de gândire critică și dialog bazat pe respect pentru diferențe.

 

Când am fost la deschiderea oficială a librăriei (pe 5 decembrie) am aflat că demersul vostru este unul de tip „structură de economie socială”. Eu, știind ce înseamnă, m-am bucurat enorm, dar te-aș ruga să detaliezi pentru cititorii noștri.

Proiectul nostru a fost finanțat prin fonduri structurale europene, în particular prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, domeniul major de intervenție 6.1. Dezvoltarea economiei sociale. Editura și librăria Hecate fac parte astfel dintr-un proiect mai larg prin care s-au înființat 10 structuri de economie socială, adică entități juridice de diferite forme (întreprinderi sociale, cooperative) care urmăresc rezolvarea de probleme sociale, comunitare etc., în special cu focus pe grupurile dezavantajate și vulnerabile (roma, tineri care părăsesc sistemul de protecție, persoane care au părăsit timpuriu școala, familii monoparentale etc.), cu ajutorul veniturilor realizate din activități economice din diverse domenii. Pe scurt, aceste afaceri sunt sociale pentru că sunt orientate mult mai puțin spre profit și mai degrabă spre rezolvarea de probleme sociale.

Să creezi locuri de muncă în domeniul cultural pare de domeniul fantasticului, cel puțin în România contemporană nouă. Pe ce mizați în asigurarea succesului demersului vostru?

Cred că mai puțin este vorba de succes, mai ales în contextul industriei de carte din României și a faptului că suntem abia apăruți pe piață. Poate pentru un an-doi ne concentrăm pe o supraviețuire financiară prin care să păstrăm locurile de muncă create și să continuăm implementarea planului nostru editorial. În al doilea rând urmărim, după cum menționam anterior, crearea și a unui anumit tip de spațiu prin organizarea sau găzduirea de evenimente culturale, artistice, sociale și comunitare în cadrul căruia oamenii să se simtă în largul lor, în siguranță și să dezvolte proiectele lor personale. Un avantaj ar fi faptul că suntem cumva, prin relațiile personale, legați de grupuri, comunități, rețele întregi de organizații formale și informale, de activism și cercetare, din București și din țară, cu care lucrăm și ne sprijinim reciproc. Desigur, suntem inevitabil și cu ochii pe ceea ce înseamnă marketing și promovare, jucând jocul prin care să ne stabilizăm pe piață și să devenim reper pentru nișa noastră.

 

Spune-ne câte ceva despre echipa Hecate. Cine-ți sunt colegii și, nu în ultimul rând, cine ești tu?

Mai întâi câteva cuvinte despre Hecate „însăși”! 🙂 Hecate este condiția femeilor și a femininului negat, devalorizat și minimalizat în istoria socială, a culturii și politicii, cel puțin europene, care se întoarce acum ca subiect de sine stătător, mai vie și mai puternică ca oricând. Hecate vorbește despre acele experiențe și trăiri minoritare, marginalizate, oprimate și excluse de la construcția lumii noastre. Subiectul istoriei și al culturii nu mai este doar „Bărbatul” sau bărbații în majoritatea lor, preponderent cu acces și monopol pe orice tip de resursă, fie economică, politică sau culturală etc.; acum sunt mult mai mulți, diverși, cu voci multiple și puternice. Hecate nu face decât să faciliteze și să creeze spații pentru aceste voci și experiențe minoritare, fie ele ale femeilor, ale persoanelor roma, ale minorităților sexuale, religioase, ale migranților, ale celor fără locuințe, ale celor săraci, sau ale multor altora pe care nu îi vedem sau pe care nu vrem să îi vedem sau să le acceptăm existența. Pe scurt, Hecate este lupta împotriva violenței de orice fel, pentru a construi astfel o lume diferită în care să reușim să coexistăm altfel.

Echipa Hecate este formată din 11 persoane, fără cei doi co-fondatori, împărțite pe editură și librărie. Organigrama este cumva clasică industriei de carte, cu librari, agent de vânzare, personal de serviciu, jurist, director de marketing, tehnoredactor, editor, manager de editura si librărie etc. Multe persoane, în special femei, vin deja cu experiență în domeniu, mai ales cele implicate la nivelul editurii; altele sunt la început, dar cu o înțelegere clară a proiectului, a mizei acestuia și, în consecință, cu mult suport și dedicație.

Eu și Claudia (Câmpeanu), după cum spuneam pe la început, venim cu experiență în special din mediul academic și din activism social și politic. Sunt absolvent de științe politice, cu masterat și doctorat în studii comparative de gen, ultimul cu o teză în filozofie feministă și etică aplicată pe problematica masculinităților. În ultimii 10 ani am îmbinat profesional academicul cu administrația publică, lucrând câțiva ani și la Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între femei și bărbați (ANES) din cadrul Ministerului Muncii, și în paralel realizând cercetări în domeniul politicilor sociale și publicând diverse articole academice. Claudia, la rândul ei, deși nu aș vrea să vorbesc în numele ei (poate îi vei crea și ei ocazia să povestească despre acest proiect din perspectiva ei 🙂 ), contribuie cu o bogată experiență din mediul academic, în special din antropologie și cu diverse cercetări la activ.

 

Dintre primele apariții editoriale ale editurii Hecate am citit „Împărtășirea lumii”. Am observat că ea face parte dintr-o colecție, drept pentru care te-aș ruga să ne spui care sunt colecțiile din portofoliul editurii.

Împărtășirea lumii, a filosoafei feministe Luce Irigaray, deschide colecția Hecate care se centrează pe o literatură mai academică dar nu numai, cumva mai teoretică, pentru a da o imagine a viziunii și direcțiilor editurii noastre. Această colecție este cumva vârful de lance; este perspectiva noastră și a proiectului nostru. În aceeași colecție a apărut 50 de nuanțe ale feminismului și vor mai apărea în ianuarie 2016 Post-umanul de Rosi Braidotti și Caliban și vrăjitoarea de Silvia Federici. De asemenea, suntem în negocieri pentru titlurile Notes Toward a Performative Theory of Assembly a lui Judith Butler și Herculine Barbin dite Alexina B. a lui Michel Foucault.

Mai avem două colecții, una cu două albume, Trupuri subversive: O istorie secretă a femeilor și tatuajelor și Graffiti la feminin – Graffiti și artă stradală de pe cinci continente, și cealaltă pe SF/fantasy – Pilda semănătorului de Octavia E. Butler și Amonit de Nicola Griffith. Separat avem deja publicată cartea noastră cea mai de succes până acum De ce să fii fericită când poți fi normală? a lui Jeanette Winterson.

 

Ce aveți în pregătire ca titlu editorial? Care vă sunt proiectele din perioada următoare?

Pe lângă cele 2 titluri menționate mai sus, suntem în discuții și pentru Core Concepts in Cultural Anthropology, de Robert Lavenda și Emily Schultz; The Ethical Slut: A Practical Guide to Polyamory, Open Relationships & Other Adventures, de Dossie Easton și Janet W. Hardy, Parable of the Talents de Octavia E. Butler (care vine în continuarea Pildei semănătorului) și Feminist Thought: A More Comprehensive Introduction de Rosmerie Putnam Tong (parte din colecția Hecate). Și mai avem ceva surprize – gata cu spoilerele! 🙂

 

Cultura din spațiul social oarecare este analizată în raport cu subculturile ei; din acest punct de vedere proiectul vostru unde credeți că se încadrează sau unde credeți că ar putea fi integrat de către specialiști sau simpli consumatori de acte culturale?

Pe scurt, editura și librăria Hecate se încadrează în noul val de mișcări culturale și activiste de stânga de tip grass-roots, apărute mai vocal și vizibil după 2010, în care arta, cultura, socialul, economicul și politica sunt interconectate într-un sistem de structuri de putere pe care le analizăm, le contestăm și în raport cu care încercăm să creăm spații fizice și culturale de rezistență și afirmare, pentru și împreună cu acele vieți marginalizate, oprimate și excluse din „ordinea” socială românească actuală.

 

Cum vedeți relația dintre echipa voastră și alte echipe din spațiul cultural românesc? Aveți colaborări sau idei culturale care cer/reclamă căutarea unor parteneri din spațiul cultural (sau social) românesc sau de oriunde?

Colaborăm implicit cu diverși activiști/activiste, artiști/artiste (din arte vizuale și plastice, teatru, film, etc.), cercetători/cercetătoare, diverși prieteni și prietene din grupuri și comunități formale și informale roma, feministe, anarho-queer, ecologiste, care ne sunt alături în eforturile comune de a crea acele spații de care vorbeam mai înainte. Organizăm, astfel, întâlniri pentru grupuri activiste, dezbateri, ateliere de scriere creativă, proiecții de film, târguri pentru adopții de pisicuțe, talcioc-uri etc.

 

Se aproprie Sărbătorile de Crăciun; Moșul este cel căruia îi încredințăm cele mai secrete dorințe, ale voastre care sunt?

Sincer, în ceea ce mă privește, să reușim să stabilizăm aceste proiect, să îi asigurăm o sustenabilitate, pentru că mai avem atât de multe de făcut! Așadar, îmi doresc, ca din când în când, dacă nu se poate în fiecare zi, oamenii să viziteze web-site-ul și librăria Hecate și să se bucure de propunerile noastre editoriale! 🙂

 

Un gând sau o urare pentru cititori?

Cred că mai mult pentru cititoare! 🙂 …desigur și pentru cititori. Păăăi, Hecate să vă lumineze și să vă ghideze drumurile în viața asta pentru a alege într-un mod cât mai autentic vouă!

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura