OPERA FANtastica: Luminița Arvunescu în dialog cu Leontina Văduva (30 de ani de carieră – 30 de ani de (în)cântare, 30 de ani de succese pe cele mai mari scene lirice ale lumii)

0

 

14317582_607902422725425_8392260814293663471_nMihai Stan, organizatorul serii (din partea Asociațieipentru Muzică, Artă și Cultură) alături de Luminița Arvunescu, realizatoare de emisiuni muzicale pentru Radio România Muzical și mare iubitoare de operă, au dat naștere uneia dintre cele mai frumoase aniversări, deopotrivă culturală și muzicală. Și nici nu se putea altfel, din moment ce însăși sărbătorita este o persoană cu totul și cu totul specială: vivace, plină de șarm, dispusă să zâmbească oricând, profesionistă până în pânzele albe, atentă la detalii, un foarte bun pedagog și lista calităților sale personale ar putea continua. Vorbim, evident, despre soprana LEONTINA VĂDUVA. Salonul Cerchez al Muzeului Național Cotroceni a fost neîncăpător. Oameni frumoși, tineri și maturi deopotrivă, cunoscători și iubitori ai operei, hotărâți să deguste până la capăt momentele frumoase pregătite cu mare atenție de Luminița Arvunescu (și au fost peste 2 ore pline de mult frumos). Gazda serii și-a dovedit încă o dată talentul de om de radio, talent exersat în ani de transmisiuni radio „în direct” și ani de emisiuni în care parteneri de discuție i-au fost nume mari ale scenei românești și internaționale. Cum era și firesc, dialogul a pornit de la rememorarea debutului – primii ani de studiu (Iași, respectiv București), primul rol pe scena Operei din București (cu celebra ei căzătură – urmarea fiind că toți regizorii i-au pregătit mișcări scenice care includeau și „tăvăliri prin scenă”, sau cel puțin așa crede aniversata serii), primele concursuri. Primul moment live al serii a avut-o ca protagonistă pe una dintre studentele Leontinei Văduva – Alexandra DOBOȘ-RODRIGUEZ, cea care a și cântat aria din rolul de debut al marii soprane.

În continuarea firească a serii au venit amintirile despre debutul la Teatrul Capitole din Toulouse, acolo unde draga noastră soprană se simte „acasă”, și unde a cântat aproape în toți anii ei de carieră, în paralel cu rolurile abordate pe alte mari scene ale lumii (Scala, de exemplu). George Ionuț VÎRBAN a fost protagonistul celui de-al doilea moment live al serii, talentat și vizibil emoționat de intervenția profesoarei sale și de dialogul muzical purtat ad-hoc cu eleganță și rafinament. S-a văzut din plin aici talentul pedagogic al marii soprane, talent rar întâlnit, dar și mai rar cultivat.

img_0007

A revenit pe „scena” Operei FANtastice Alexandra cu un moment muzical foarte drag Leontinei Văduva, un lied semnat George Enescu, cântat cu foarte multă emoție de tânăra studentă. Completarea firească a momentul a fost surpriza pregătită de sărbătorita serii – „Tatăl Nostru” cântat așa cum rar puteți auzi, toți cei din sală fiind efectiv transpuși aproape instantaneu într-o stare de grație greu de atins într-o viață pământeană (eu, recunosc, chiar am avut lacrimi pe obraz). Momentul acesta mi-a adus aminte de un altul, poate că la fel de frumos, de anul trecut, de la spectacolul dedicat Vioricăi Cortez, spectacol ținut la Ateneul Român, când la sfârșitul unei arii cântate de marea noastră mezzosoprană din sală s-a auzit un „BRAVO!” aproape spontan, dar cu atât mai valoros (să nu uit – m-am bucurat teribil de mult să-i văd în sală pe doi dintre protagoniștii de anul trecut – Florin Estefan și Vlad Maistorovici). Seara a continuat cu o proiecție a unei înregistrări din 1995, o înregistrare în care Leontina Văduva purta una dintre rochiile ei de scenă care erau expuse și în sală: o superbă rochie de catifea neagră cu o fundă mare roșie în talie, rochie extrem de elegantă și foarte bine conservată. Unul dintre cele mai spumoase momente ale serii a fost cel în care aniversata serii a returnat directorului Operei clujene, nimeni altul decât Florin Estefan, partitura de la Don Pasquale, partitură împrumutată de la biblioteca celebrului teatru clujean acum aproape 30 de ani.

 

Luminița Arvunescu a adus încet-încet în discuție relația cu critica, dar și relația cu partenerii de scenă, doi dintre celebrii ei parteneri fiind pomeniți mai des: Alfredo Kraus Trujillo și Roberto Alagna. Și pe bună dreptate, Leontina Văduva aducându-le un frumos omagiu. Și fiindcă tot am pomenit de costumele de scenă ale sopranei expuse în salonul Palatului  Cotroceni, foarte frumos a fost momentul în care doamna  Michelle AMOUROUX, directoarea Atelierelor Capitole, care a însoțit costumele în România a povestit că aceasta este prima expoziție de costume ale celebrului teatru și, de asemenea, a amintit despre o parte din rolurile Leontinei Văduva, cele care i-au rămas în memoria afectivă. Momentul a fost facilitat de traducerea Clarei Cernat, celebru profesor de vioară la Conservatorul din Toulouse și director artistic al festivalului Rencontres Musicale de Nailloux care a și încântat ulterior audiența cu o bucată muzicală superbă și care a cărei interpretare a smuls ropote de aplauze.

img_0009Un alt moment al dialogului dintre Luminița Arvunescu și Leontina Văduva a fost dedicat înregistrărilor, pentru ca  finalul serii să aparțină povestirii cu discreție a ceea  ce înseamnă fiul ei pentru ea și soțul său, despre care este rolul familiei pentru un artist al scenei lirice.   Florentina SOARE a fost protragonista ultimului moment live, cu o abordare în forță, dar și plină de emoție a unei arii dintr-o operă foarte dragă Leontinei Văduva. Dar …. lacrimile i-au curs acesteia pe obraz când și-a văzut pe ecran soțul, care a ținut să-i mulțumească public pentru onoarea de a-i fi consoartă și nu doar atât, moment devenit posibil datorită lui Marius Constantinescu.

 

Nu pot să nu amintesc despre talentul Luminiței Arvunescu de-a crea atmosferă.  Ascultasem la radio emisiunea cu Nelly Miricioiu și știam la ce să mă aștept. Dar să fii părtaș „în direct” la realizarea emisiunii, să fii acolo, în public, este cu adevărat o experiență unică. O știam pe Leontina Văduva de la evenimentele din anii trecuți (mă mândresc cu autograful pe cd-ul lansat acum mai bine de doi ani  la Librăria Humanitas de la Cișmigiu), știam cât de plină de viață este, știam cum poate da naștere aproape instantaneu magiei, dar aseară a fost cu totul și totul altfel, poate și pentru că erau în centrul atenției cei 30 de ani de carieră, poate și pentru că a știut cu atâta delicatețe și franchețe să vorbească și despre studenții ei, poate și pentru că Luminița Arvunescu a știut să o pună într-o lumină absolut feerică. Și da, salonul Cerchez a fost cea mai bună alegere posibilă.

Să ne revedem și la 40 de ani de carieră, doamnă Leontina Văduva! Și să fiți la fel de tonică și de deschisă provocărilor!

Felicitări, Mihai Stan! Felicitări, Luminița Arvunescu! Așteptăm cu nerăbdare următoarele ediții din „Opera FANtastică”!.

Foto credit: Aurel Vîrlan

Despre autor

Lasă un comentariu