Înainte de a vorbi despre Obstacolul este calea, arta străveche de a transforma încercările în reușite, cred că ar fi binevenit să cunoaștem cine este autorul. În felul acesta, vom putea mai bine să înțelegem stilul și scopul cărții. Ryan Holiday, născut în 1987, este scriitor și media strategist. A renunțat la facultate și și-a clădit propriul brand, iar acum printre clienții săi se găsesc companii ca Google, Amazon și Penguin. Deci, autorul vine din mediul de afaceri și nu aș dori să faceți abstracție de acest fapt. La capitolul feedback-uri de la cititori, Obstacolul este calea stă foarte bine, are peste o mie de aprecieri pe Amazon și peste 15 000 pe Goodreads. Totuși, atenție, nu este o lectură care ar îmbogăți tradiția stoică, deși are la bază scrierile acestora; iar dacă i-ai citit pe Montaigne sau Marcus Aurelius ai putea să ridici din sprânceană gândindu-te la superficialitatea lumii în care trăim. De unde vine totuși succesul? Din abilitatea autorului de a organiza, orienta și a da sens acțiunilor. M-aș referi la ea mai degrabă în cheie de business training, decât lectură de filosofie aplicată cu care ne-am obișnuit deja. Lectura este activă, alertă și motivantă, autorul nu permite cititorului nici un drept la replică sau posibilitate de a pune la îndoială cele scrise. Se operează cu puterea exemplului, într-un ambalaj autoritar și pragmatic de expunere.

Ryan Holiday aduce în discuție trei discipline interdependente, în trei capitole succesive: percepția, acțiunea și voința.

Capitolul Percepția: în prim-plan găsim nu doar personalități, dar și afaceri, cum ar fi revista Fortune, FedEx, UPS, Walt Disney, Hewlett Packard, Microsoft, LinkedIn, care au trecut prin crize majore economice, dar au reușit să se dezvolte în pofida lor. De la Rockefeller, la Clooney și Jobs, Holiday ne oferă exemple de comportament alternativ celui tradițional în situații de criză. El vine cu strategii funcționale pentru atingerea rezilienței productive, doar schimbând perspectiva asupra stării de fapt a lucrurilor.

Nu există bine sau rău fără ca noi să le considerăm ca atare, există doar modul în care le percepem. Sunt doar evenimentul însuși și povestea din jurul lui, pe care noi o construim și căreia îi dăm o semnificație”

Ai vrea să ai un imperiu măreț?

Condu-te pe tine însuți

Domesticește-ți emoțiile

Nu ne putem consuma întreaga zi cu explicații 

Cei care supraviețuiesc o fac pentru că rezolvă lucrurile în fiecare zi, pe măsură ce apar – acesta este marele secret.

Sunt doar câteva dintre ideile acestui capitol pe care le găsesc foarte utile.

În capitolul Acțiunea, strategia propusă de Holiday este una direcționată. Nu la cheremul impulsului, dar bine analizată și canalizată. Personalitățile alese drept model de acțiune: Demostene, Amelia Earhart, Thomas Edison, Nikola Tesla, Richard Wright, Victor Frankl etc. La fel, găsim trimitere către spațiul de afaceri, și anume, la modelele de testare companii tip start-up – MVP, tehnică specifică Silicon Valley. Este un model care evaluează nivelul de eșec prin verificarea reacției consumatorului la produs. Acest model permite aducerea îmbunătățirilor în timp util, cu scopul de a genera produsul care acoperă cel mai bine așteptările clienților. Autorul ține să sublinieze că a te privi ca pe un start-upindividual capătă sens, capătă sens și schimbarea relației pe care o avem cu eșecul.

Idei pe care le-am luat cu mine din acest capitol:

Nu pleca la drum așteptându-te la Republica lui Platon. Pentru ca nu vei întâlni niciodată acest gen de perfecțiune. Mai bine obține ce-i mai bun din ceea ce ai.

Voința, al treilea și cel mai intens capitol, în viziunea mea, scoate lucrarea din zona  lecturilor motivaționale optimiste și o întoarce în albia filozofiei. Voința adevărată este modestie tăcută, răbdare, flexibilitate, nu lăudăroșenie și ambiție. Nu exagera importanța rolului pe care îl ai și acționează ca parte a lucrurilor și a lumii în general. Există ceva mai mare decât tine însuți. Iar în drumul tău nu uita de amor fati și de faptul că suntem muritori.

Lincoln, Roosevelt și Montaigne sunt exemplele de viață cu care ne întâlnim în cel de-al treilea și ultim capitol. Ryan Holiday decide să își încheie pledoaria povestind una dintre istoriile lui Marcus Aurelius, realizând astfel un cerc perfect închis al narațiunii.

Gândesc rostul lecturilor de genul acesta doar în cheie utilitaristă. Stoicismul, până la urmă, în ansamblu este despre exercițiu practic. Este Obstacolul este calea, arta străveche de a transforma încercările în reușite o lectură demnă de atenție? Cred că da. Există în ea un potențial de a schimba vieți, de a educa și a fixa repere. Cred că fiecare poate găsi ceva pentru el în această lectură, dar aveți grijă să nu îi dați dimensiunea pe care nu o are și nici nu o cere.

Obstacolul este calea, arta străveche de a transforma încercările în reușite de Ryan Holiday

Editura: Seneca

Traducerea: Dragoș Tudor

Ilustrații: Sașa Staicu

Anul apariției: 2017

Nr. de pagini: 224

ISBN: 978-973-87702-2-5

Cartea poate fi cumpărată de aici sau de aici.

Share.

About Author

Avatar photo

Pentru prima dată am avut revelația Cărții în clasa a doua. Era un manual de citire, lecturi suplimentare pentru a clasa a patra, cu Lenin și pionieri în poze și, pe alocuri, în text. Stăteam ca fermecată pentru că găsisem texte lungi, diferite celor din abecedar, sau ce mai citeam noi pe acolo. Apoi am descoperit biblioteca sătească, unde mă plimbam printre rafturi și doream ca toate cărțile ascunse după cotoarele amenajate frumos, să fie doar pentru mine. Le alegeam pe alea groase, fascinată de mirosuri și texturi, sub privirile mirate ale bibliotecarei, cărți care nu erau potrivite vîrstei mele și care aveau să fie sursa multor coșmaruri nocturne. Încă mai păstrez sentimentul primei întâlniri… Sunt cărți printre cărți, unele îți pot oferi răspunsuri la întrebări ce îți ard mintea sau, din contra, la cele demult uitate; altele sunt surse de frumusețe care te aglutinează, te zidesc fără voie ca pe Ana lui Manole în lumi străine; ori neînsemnate, care trec pe lîngă tine fără a lasa urme. La fel ca oamenii. Aici vreau să împart din bucuria întîlnirii cu o carte, așa cum o văd eu.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura