Fundația Michael Schmidt îi invită pe iubitorii culturii săsești care vor fi prezenți în cadrul Târgului Internațional de Carte de la Leipzig, să ia parte la prezentarea celor două volume scrise de Ruxandra Hurezean, cărți ce cuprind mărturii emoționante ale sașilor transilvăneni despre cât de profunde sunt rădăcinile, valorile și sentimentele lor față de țară și cât de zbuciumată se vede istoria prin ochii lor.

                  România este țară invitată în cadrul ediției din 2018 a Târgului Internațional de Carte de la Leipzig, statut ce semnifică nu doar dorința de amplificare a conexiunilor culturale româno-germane, ci şi dezvoltarea de proiecte şi colaborări pe termen lung, în toate domeniile culturale şi academice.

                  Leipziger Buchmesse reprezintă primul mare târg de carte german al primăverii, în cadrul căruia sunt așteptați aproximativ 2400 de expozanţi din peste 40 de ţări, care își vor prezenta lucrările unui număr de aproape 200.000 de vizitatori.

                  Fundația Michael Schmidt va fi prezentă în calitate de partener al Ministerului Culturii, organizatorul principal al acestui eveniment.

                  Prezentarea dedicată celor două volume găzduită de Fundația Michael Schmidt în cadrul târgului va avea loc la standul României, în data de 18 martie, începând cu ora 13:00. Vor vorbi despre cărți, despre sași și despre Transilvania, autoarea celor două cărți, Ruxandra Hurezean, politologul Anneli Ute Gabanyi și Dr. Bernd Fabritius, recent numit în poziția de Împuternicit al Guvernului Federal al Germaniei pentru Imigrare și Minorități Naționale, iar moderator al evenimentului este Georg Aescht, scriitor și critic literar sas.

Povestea sașilor din Transilvania – o viață între două lumi

Volumul „Povestea sașilor din Transilvania, spusă chiar de ei”, cuprinde 12 povești de viață ale unor sași care au rămas sau s-au întors în România post-comunistă. Poveștile sunt „spuse chiar de ei”, deoarece sunt reportaje realizate cu mijloace jurnalistice pe parcursul câtorva ani, începând din 2008 până în 2016. În miezul fiecărei povești de viață, cititorii au șansa să descopere și istoria sașilor, una trăită pe viu. Din mărturisirile lor, aceștia pot înțelege, mai bine destinul lor istoric, care au fost greșelile și cum erorile trecutului trebuie să nu se mai repete. Împinși de puteri de deasupra lor, când într-o parte, când în alta a continentului, ei au îndurat și au devenit mai puternici.

Cel de-al doilea volum al Ruxandrei Hurezean, „Criț. Istoria, poveștile și viața unui sat de sași” descrie în amănunt istoria satului Criț, văzută prin ochii Sofiei Folberth, care, la 95 de ani, este cea mai în vârstă săsoaică din zonă. Sofia trăiește în Germania, dar se întoarce în fiecare primăvară în satul ei natal unde primește turiști din toate colțurile țării cărora le povestește cu răbdare istoria satului. Astfel, cititorii vor afla detalii inedite despre viața sașilor de odinioară, din vremurile când aceștia trăiau în vecinătăți, dar și despre impactul tradițiilor săsești, care au influențat puternic viața comunităților din zonă. Autoarea își propune astfel să familiarizeze publicul cu moștenirea sașilor din zona Transilvaniei, oferind tuturor cititorilor oportunitatea de a cunoaște mai îndeaproape o parte importantă a istoriei României, pornind de la istoria unui mic sat.

Ambele volume au fost traduse în limba germană de către Catrinel Pleșu și Beatrice Ungar și vor fi împărtășite acum, mai ușor, publicului vorbitor de limba germană, inclusiv fiilor și fiicelor sașilor stabiliți în Germania.

Despre Fundația Michael Schmidt

Fundația Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural săsesc, precum și dezvoltarea de proiecte educaționale pentru promovarea limbii germane în România. Printre proiectele implementate de fundație se numără: restaurarea Orgii Bisericii din Criț, finanțarea filmului “Orgile din Transilvania, o întoarcere în timp”, reconstruirea casei parohiale din Criț după planurile inițiale, redată circuitului turistic, editarea volumelor „Povestea sașilor din Transilvania spusă chiar de ei” și „Criț, istoria, poveștile și viața unui sat de sași”, parteneriate culturale cu manifestări de renume precum Sonoro Conac și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

Ruxandra Hurezean a absolvit Facultatea de Filosofie din Cluj-Napoca, cu specializarea Sociologie. Lucrează în presă de peste 25 de ani, timp în care s-a specializat în reportajul social. A condus redacții și a contribuit la înființarea de publicații, lucrând atât pentru presa locală, cât și cea națională. Este autoarea a trei volume de reportaje și proză scurtă. A fost premiată în mai multe rânduri de către Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj și a primit Premiul Mass-Media al Ambasadei Germaniei la București pentru reportajele privind istoria și prezentul minorității germane din România.

Share.

About Author

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura