Monstrul fericit de Radu Vancu

O parte dintre poemele lui Traian T. Coşovei, precum cele din Ninsoarea electrică, aveau magnetismul psihedelic al poemelor lui Vancu, ca şi o parte din cele ale lui Mircea Cărtărescu, de la care moşteneşte uneori o visceralitate acidă, fără nevroza sa barocă. În poezia lui Radu Vancu se bea paharul până la fund, cu drojdie cu tot, cu o sete devastatoare. În mod cert, etilograffitiurile sunt scrise cu unghiile de la mâna stângă direct în venă, fără înlocuitori, marfă de cea mai bună calitate, care nu înşală când trebuie să ucidă. Ai sentimentul – citind poezia lui Radu Vancu – că el poate merge oricât de departe şi că, spre deosebire de ludicul etilic al poeziei lui Ion Mureşan, ceva în această poezie îţi deschide porţile unei bolgii; că poetul, asemeni unui şaman, a pătruns pe poarta Infernului, fără a mai găsi calea de întoarcere; şi că acest Infern este magnific, că se lasă contemplat la nesfârşit, cu aceeaşi aviditate cu care îi trăieşti stările, şi el seamănă perfect cu propria ta viaţă şi cu oraşul în care trăieşti.

Angelo Mitchievici (2009)

***

Volume în lucru

Plăcerea spectacolului de T.S. Khasis

t.s. khasis (pseudonimul lui Sergiu-Tudor Cașiș) s-a născut pe 22 ianuarie 1975, în Lipova, județul Arad. A absolvit Liceul Industrial „Atanasie M. Marinescu” din Lipova, în 1992. În 2003 a debutat editorial cu Farmacia cuvintelor, la Editura Viața Arădeană. În 2005 i-a apărut volumul Arta scalpării (Editura Vinea), nominalizat la Marele Premiu Prometheus – Opera Prima, reluat, cu cîteva poeme inedite, în pe datorie (Editura Casa de Pariuri Literare, 2011).

Este laureat al Premiului Euridice (2006), Premiul Uniunii Scriitorilor din România, filiala Arad, pentru debut.  În noiembrie 2008 a primit o bursă de creație de un an din partea revistei Observator cultural. În 2015 i-a apărut la Casa de Editură Max Blecher volumul aparenta naturalețe a vieții.

*

Izvoare biblice de Ion Ianoși

Ion Ianoși (1928-2016) a fost profesor la Facultatea de Filosofie a Universității București și membru de onoare al Academiei Române. A publicat zeci de cărți de autor, precum și numeroase volume din clasicii ruși, germani, români, prefațate și adnotate. A explorat estetica, istoria literaturii, filosofia culturii. Biblia l-a preocupat constant. Cele două eseuri cuprinse în acest volum comentează învățături, personaje, conflicte din Vechiul și din Noul Testament, în lumina moralității lor întemeietoare.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura