Este ziua ta de naștere. Te afli, ca în fiecare seară, în metroul care te duce spre casă. Te apleci către servieta ta, o ridici și o deschizi. Începi să-ți cauți răbdător poate mănușile, agenda ori sendvișul neterminat, acela cu gust nu prea bun, de brânză și curry. Dar ceea ce cauți nu mai contează, atunci când ceea ce ții strâns în brațe nu este servieta ta. Dar a cui?!

Nu știi cum s-a întâmplat, e sigur însă că cele două valize sunt identice. În fața valizei desfăcute observi efectul banilor asupra ta, asupra celorlalți: steluțe, mii de steluție, semn de noroc neașteptat, sclipesc în priviri. Imaginea teancurilor de bancnote înșirate în fața ochilor tăi creează mirare sau neîncredere. Și o bucurie uriașă. În asemenea circumstanțe, următorul lucru care trebuie făcut e clar: trebuie să numeri hârtiile!

Să iei banii poate să însemne că încalci legea sau că ești în afara moralei. Lui Henry Perkins i se împlinește însă o dorință chiar de ziua lui, se îmbogățește. Este ca atunci când sufli în lumânare: 735 de mii de lire sterline i-au căzut în mâini! O avere fabuloasă! Odată ce decizia de a ascunde banii este luată, trebuie să își asume și necazurile care-i sunt asociate.

În decurs de o oră de la întoarcerea acasă, viața sa anostă a contabilului a luat o întorsătură neașteptată. Servieta pe care o ține tot timpul, din precauție, aproape de el devine centrul de greutate în jurul căruia se agită soția sa (Jean Perkins) și prietenii lor, invitați la aniversare: Vic și Betty Johnson. Când mai vine și poliția, casa soților Perkins lor se transformă într-o scenă de comedie nebună. Cu un sergent în bucătărie și altul în sufragerie, cei patru prieteni sunt nevoiți să își asume altă identitate, intrând într-un joc în care este greu să mai știi cine cu cine este rudă.

Telefonul fix (roz) sună. Cineva se interesează insistent de „savieta”. Șoferul de la Fast & Furious Taxi, Bill,intră din când în când, zgomotos, pe ușa casei. Are un ochi vânăt. Vrea să facă neapărat solicitata cursă spre aeroport și se grăbește, pentru că „aparatul taxează”. Soților Perkins le este greu să părăsească locuința și să se facă nevăzuți, cât timp sergentul Slater este prin preajmă. Henry află că Henry Perkins, adică el, a murit. Detectivul îi cere doamnei Perkins să identifice presupusul cadavru al lui Henry. Cadavrul este, evident, al altcuiva, al omului care pierduse valiza. Ce încurcătură!

 Scena devine tabla de șah a unei serviete. Ea dirijează partiturile actorilor, zboară prin încăpere, este dosită, scoasă la iveală, închisă, deschisă, încurcată, înlocuită. Când întrebarea care rezolvă totul este „Cât îmi dai?”, Henry își dă seama că este mai greu să păstrezi banii decât să îi găsești. Toți cei apropiați râvnesc la o parte din banii aceștia.

În fața inspectorului de poliție, Henry face mărturisiri complete și rămâne fără servieta cu bani. Gestul pare eliberator. Au scăpat de grija banilor! Nimeni nu este supărat, dimpotrivă, lucrurile revin la normal cât ai spune: „La mulți ani, Henry!”

Se pare că nici norocul nu uită să le ureze protagoniștilor o zi bună. Bill se întoarce fără servietă, dar cu toți banii! Rolurile se schimbă atât de des, iar interpretarea actorilor este atât de credibilă, încât ai vrea să participi la povestea care are final deschis: Hai să plecăm! Se pleacă în grup spre Barcelona. Cred că orice spectator, încântat de comedie, s-ar alătura grupului.

Denisa Apostol, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Buzău, clasa a IX-a, participă la proiectul Atelierul de cronici din cadrul Festivalului BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU!

FUNNY MONEY – Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești

de Ray Cooney

Traducerea: Ioan Coman

Regia: Ioan Coman

Scenografia: Ionut Vișan

Ilustrația muzicală: Dragoș Câmpan

Light design: Cristian Simon

Cu: Ion Radu Burlan (Henry Perkins), Clara Flores (Jean Perkins), Dragos Campan (Vic Johnson), Nadiana Salagean(Betty Johnson), Paul Chiributa (Slater), Karl Baker (Davenport), Alin Teglas (Bill), Iuliu Galea (Un pieton)

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura