Noémi Orvos-Tóth, psiholog clinician maghiar specializat pe trauma transgenerațională vine la București în perioada 11–12 iunie. Volumul său, Rescrie-ți destinul.Vindecarea traumelor moștenite este o carte-ghid și deopotrivă o analiză a felului în care traumele ne influențează pe parcursul vieții și ce putem face pentru a ne elibera de ele.
Noémi Orvos-Tóth se va întâlni cu publicul în cadrul a două evenimente:
Miercuri, 11 iunie, ora 19.00 la Institutul Cervantes din București (Bd. Regina Elisabeta nr.38) va avea loc lansarea volumului Rescrie-ți destinul.Vindecarea traumelor moștenite.  Participă, alături de autoare: Mara Priceputu, psihoterapeut, Președinta Institutului Român de Psihoterapie Integrativă (IRPI) și Cristina Schmidt, psihoterapeut, vicepreședintă Institute for Transgenerational Studies and Practices (ITSP). Moderator: Ioana Bâldea Constantinescu, scriitoare, Director de Comunicare și Imagine al Editurii Litera.  Întâlnirea va fi urmată de o sesiune de autografe.
Partener al evenimentului: Institutul Român de Psihoterapie Integrativă (IRPI).
IMPORTANT: Accesul este GRATUIT, în limita locurilor disponibile iar rezervările pot fi efectuate completând formularul:  https://forms.gle/BakqXbAc4zo4kCkp9
Joi, 12 iunie, în intervalul orar 11.00 – 13.00 la Cărturești Verona – Sala Oglinzilor (str. Pictor Arthur Verona 13-15) vă invităm să participați la atelierul de psihologie Destin traumatic, destin rescris. Tot ce trauma ne transmite în tăcere. Despre transmiterea transgenerațională a traumei și elaborarea ei susținut de Noémi Orvos-Tóth și de Daniela Luca.
IMPORTANT: Accesul este GRATUIT, în limita locurilor disponibile iar rezervările pot fi efectuate completând formularul: https://forms.gle/crKexkLAxKepNGpw7
Vă invităm la un dialog pe marginea transmiterii inter și transgeneraționale a traumei, din multiple perspective:  psihologie clinică, psihogenealogie, psihanaliza traumei ș.a., încercând să deslușim împreună diferențe semnificative între predestinat și rescrierea destinului, între repetiții ale atitudinilor, experiențelor, relaționărilor conștiente și inconștiente ce ne transpun în matca unor ”mandate transgeneraționale”, cum scria Serge Lebovici și cum nuanțează  Noémi Orvos-Tóth, și a unor misiuni de împlinit despre care adesea nu avem habar și le asumăm ca fiind proprii, dar și despre secretele de familie, indicibile și neelaborate ce ne domină viața și pe care le putem intui, descoperi, elabora pe calea autocunoașterii, în terapia personală, în parcursul nostru de viață.
DANIELA LUCA este doctor în psihopatologie și psihanaliză, Universitatea Paris VII, psihanalist, poet, eseist. Din 1998 este redactor de carte, editor, consultant științific, traducător (psihanaliză, psihologie, psihopatologie, literatură). A tradus cărți (din franceză și engleză) și numeroase articole de psihanaliză, apărute în reviste de specialitate, din 1999 până în prezent. Recent a publicat volumul Tatăl. Psihanaliza paternității astăzi în colecția Perspektiv a Editurii Litera, dedicată scriitorilor români contemporani de non-ficțiune.
 
Traumele și credințele limitative ale strămoșilor își găsesc ecoul în viața noastră de zi cu zi, modelându-ne destinul ca o forță invizibilă.
„Atunci când începem să cercetăm cauza blocajelor, a anxietăților, a relațiilor nefericite și a eșecurilor noastre repetitive, adesea descoperim că evenimentele din propria viață nu reușesc să ne ofere o explicație adecvată. În aceste momente, merită să privim dintr-o perspectivă mai largă și să descoperim evenimentele din viața părinților noștri, a bunicilor sau chiar a generațiilor mai îndepărtate.
De cele mai multe ori, vom constata cu surprindere – după cum confirmă rezultatele cercetărilor moderne – că traumele și temerile nerezolvate ale strămoșilor noștri nu dispar odată cu moartea lor, ci trăiesc în noi. Persecuțiile din războaiele trecutului se reflectă în viața noastră sub forma depresiei, traumele deportărilor forțate se manifestă ca o permanentă neîncredere, pierderea legăturilor afective ale străbunicii rămase orfane se regăsește în eșecurile relațiilor noastre, iar povestea tăinuită a bunicului sinucigaș se reflectă în tulburările noastre de panică. Pentru mine, este clar acum că destinul fiecărui individ nu poate fi înțeles fără o perspectivă transgenerațională. Dacă dorim să scăpăm de simptomele chinuitoare sau să schimbăm modelele noastre comportamentale și emoționale deranjante, trebuie să aducem la lumină trecutul familiei noastre.

În această carte, îmi propun să ghidez cititorul printr-o călătorie de autocunoaștere transgenerațională, astfel încât să poată recunoaște și remedia relațiile emoționale negative și modelele de comportament moștenite din trecut. Avem de depășit multe bariere și temeri chiar și în cele mai simple situații – ne este teamă că, dacă ne arătăm cu adevărat, ne expunem criticii, judecății sau respingerii altora.“ – NOÉMI ORVOS-TÓTH

NOÉMI ORVOS-TÓTH este psiholog clinician maghiar. În vara anului 1987, a părăsit Ungaria alături de familie și au locuit într-o tabără de refugiați în Republica Federală Germania timp de trei ani, până în 1990, când, după primele alegeri libere, s-a întors acasă. În 2002, a început studiile de psihologie la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta. Principalele sale domenii de interes sunt transmiterile transgeneraționale, efectele legăturilor timpurii asupra relațiilor adulte și influența traumelor pe tot parcursul vieții. Rescrie-ți destinul este prima sa carte.
Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura