Din istoria de șapte ani a platformei culturale Bookhub.ro fac și eu parte de șase. Șase ani frumoși, trebuie să recunosc, căci e o experiență cu totul și cu totul aparte. Am scris, aproape în fiecare martie aniversar, cum mi-a influențat acest site viața. Ce oameni am cunoscut astfel. Cum istoria personală s-a grefat cumva peste istoria unei echipe care, oricât de inevitabil fluctuantă ar fi fost, are în comun uriașa pasiune pentru cărți și pentru orice ține de viața cultural-artistică de la noi. O echipă conectată mereu la nevoile și la preferințele unui public eterogen. O echipă care a reușit inclusiv performanța de a-și fideliza cititorii, vizitatorii…

Câte articole am scris în acești șase ani? Destule, cam tot atâtea câte aș putea selecta pentru vreo două cărți, dacă va fi să mă încumet la atare efort. Îmi privesc rafturile de bibliotecă: am deja o întreagă bibliotecă Bookhub, cărți și oameni despre care am scris cum m-am priceput, cărți pe care, atunci când întâlnesc oameni frumoși, le dăruiesc lor, cu aceeași bucurie cu care le-am primit și eu de la diverse edituri.

Dintre oamenii care au scris și scriu istoria Bookhub.ro, Nona Rapotan și Doru Căstăian sunt, fără îndoială, veteranii. De cel de-al doilea se leagă chemarea și venirea mea în echipă. Și azi îmi amintesc momentul în care mi-a trimis un mesaj prin care mă îndemna să mă alătur lor, deși nu mă cunoștea altfel decât virtual. Intuise însă dragostea pentru cărți și pentru scris. Fără să știe, intervenise miraculos într-un moment de cotitură, de fragilitate interioară, pe care îl traversam atunci.

Nona Rapotan e un lider. O mănușă de catifea sau de oțel inoxidabil. Bătăioasă și perseverentă, dar mai cu seamă o femeie cu o forță de muncă pe care rar am întâlnit-o la altcineva. Sincer, fără Nona nu cred că am fi rezistat în acești ani. Firește, Bookhub este o echipă, dar liantul tuturor e Nona. Ea se ocupă de toate legăturile cu editurile, de contracte și parteneriate, de vizibilitate, de multe alte munci obositoare și oarecum anonime. Altfel, Nona scrie, ca și noi ceilalți. Are viața ei personală, cu bucurii, dureri și oboseală. Ca și noi. Sunt, în viața ei, și alte provocări. În momentele ei de cumpănă, ar fi putut renunța la acest site. A bătut-o gândul. Am susținut-o fiecare dintre noi așa cum s-a putut. Căci asta face mereu o echipă.

Experiența culturală Bookhub.ro este mai mult decât o mână de oameni care scriu, conectați la noutățile editoriale, la evenimente, la curiozitățile și preferințele cititorilor. În cei șapte ani, Bookhub a crescut constant, viguros, iar noi am crescut odată cu el. Numele noastre se leagă de istoria lui. De reușitele lui. Bookhub e, am putea spune, o școală pentru oamenii deja școliți, dar care, profesori fiind cei mai mulți, sunt conștienți că școala e pentru toată viața. Și pentru toți oamenii. Bookhub e, dincolo de toate, bucuria de  a merge la spectacole, de a citi și de a însoți o carte sau alta în drumul ei spre cititorii potriviți. Frumusețea unui interviu care îți prilejuiește întâlniri de neuitat. Bookhub e o provocare zilnică. Nu intri cu temele nefăcute. Nu scrii la întâmplare. Nu scrii despre textele care nu te-au convins sau, dacă o faci, îți argumentezi serios amendamentele, poziția. Răspunzi elegant la eventualele replici sau provocări din partea publicului. Nu faci niciodată compromisuri privind calitatea.

Bookhub.ro este, așadar, nu doar despre noi, echipa, ci și despre voi, cei care ne citiți, ne mulțumiți și vă bucurați, împreună cu noi. Cu voi împărtășim zăbava dulce întru hrana de alt soi, cea care ne aduce laolaltă și ne înfrumusețează viața.

Șapte ani, așadar. Un prag, ca într-o căsnicie, nu-i așa? Dacă treci de acest prag, reziști mai departe.

La mulți ani, Bookhub.ro!

Share.

About Author

Avatar photo

Îmi place să citesc de când mă știu. Să stau în proximitatea cărților și a oamenilor care le scriu a devenit, în timp, un modus vivendi. Propriile mele texte sunt, în chip natural, însoțitoarele cărților citite. Le netezesc drumul spre ceilalți. Pledez pentru călătoria lor. Pentru frumusețea lor - corpuri de semne și sonuri, într-o lume excesiv materială. Nu pot opri altfel tăvălugul timpului sau vânătoarea de afară. Nu pot opune altceva glisajului valoric de astăzi. Între învelitorile cărții, timpul și spațiul se deschid altfel, într-o buclă generoasă. Balsamică...

Un comentariu

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura