Încântare. Arta de a influența sentimentele gândurile și acțiunile celorlalți  e o încântare, și ar fi fost straniu să nu fie așa. Guy Kawasaki, fost evanghelist la Apple, și-a folosit toată pasiunea să-i facă pe oameni să creadă în Macintosh, la fel de mult pe cât credea el. Astăzi, Macintosh e mai mult decât un „produs”, e un stil de viață, iar această experiență a „marcat începutul unei fascinații care a durat 25 de ani în ceea ce privește arta de a încânta”. Aș îndrăzni să zic că Guy Kawasaki reușește să împace marketingul cu dilemele morale, care sunt inevitabile dacă folosești psihologia behavioristă sau tipare neurolingvistice pentru a vinde tot felul de porcării, inventând un concept care respiră autenticitate, inteligență emoțională și idealism. Autorul se face memorabil prin utilizarea unui sistem de valori clare. Există un chestionar care ajută în aprecierea graniței dintre etică și imoralitate. Iată una dintre atenționări:

A-i încânta pe oamenii creduli – aceia care nu au capacitatea de a discerne adevărul sau ceea ce este bine pentru ei – este imoral. A-i prosti pe naivi este ușor și se întâmplă aproape în fiecare zi, dar nu face greșeala asta pentru a avea succesul. De asemenea, încântându-i pe naivi, nu îți vei îmbunătăți abilitățile. Cu toatea cestea, îți va da un fals simț al competenței și te va transforma într-un escroc.”

 Așadar cartea nu este despre manipulare, ci despre influență cu integritate, iar dacă căutați expresii tip softener sau alte scurtături NLP spre inconștientul clientului dvs. veți putea rămâne dezamăgit. Accentele puse corect fac din această lucrare mai mult decât o compilație bine organizată de idei străine: Carnegie, Cialdini etc. Și ar putea fi o lectură plină de inspirație pentru cei care cred într-o cauză, fie ea sub forma unui produs, serviciu sau altceva de impact.

Oamenii au încredere în tine când ai un bagaj de cunoștințe, când ești competent, faci lucruri importante și creezi situații de genul câștig-câștig, pe scurt când faci lucrurile corecte în modul corect.

Iar dacă ești la etapa unui startup, Kawasaki te ajută cu mesaje scurte, clare, cu umor întărite de povești personale des ucces.

Încântare. Arta de a influența sentimentele gândurile și acțiunile celorlalți  este despre fluturi în stomac generați de o idee, despre o persuasiune corectă, despre relații interumane și satisfacție asigurată reciproc și pemerit. Despre adoptarea conceptului de „mensch”: „Dacă ești un mensch ești cinstit, drept, bun și transparent, indiferent cu cine ai de-a face”, nu este despre „bani”, ci despre „sens” și, să fim sinceri, o asemenea abordare cucerește.

„Încântare. Arta de a influența sentimentele, gândurile și acțiunile celorlalți” de Guy Kawasaki

Editura: Publica

Colecția: Marketing

Traducerea: Anda Sebeși

Anul apariției: 2012

Nr. de pagini: 280 pagini

ISBN: 978-606-8360-00-3

Share.

About Author

Avatar photo

Pentru prima dată am avut revelația Cărții în clasa a doua. Era un manual de citire, lecturi suplimentare pentru a clasa a patra, cu Lenin și pionieri în poze și, pe alocuri, în text. Stăteam ca fermecată pentru că găsisem texte lungi, diferite celor din abecedar, sau ce mai citeam noi pe acolo. Apoi am descoperit biblioteca sătească, unde mă plimbam printre rafturi și doream ca toate cărțile ascunse după cotoarele amenajate frumos, să fie doar pentru mine. Le alegeam pe alea groase, fascinată de mirosuri și texturi, sub privirile mirate ale bibliotecarei, cărți care nu erau potrivite vîrstei mele și care aveau să fie sursa multor coșmaruri nocturne. Încă mai păstrez sentimentul primei întâlniri… Sunt cărți printre cărți, unele îți pot oferi răspunsuri la întrebări ce îți ard mintea sau, din contra, la cele demult uitate; altele sunt surse de frumusețe care te aglutinează, te zidesc fără voie ca pe Ana lui Manole în lumi străine; ori neînsemnate, care trec pe lîngă tine fără a lasa urme. La fel ca oamenii. Aici vreau să împart din bucuria întîlnirii cu o carte, așa cum o văd eu.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura