Cea mai mare bucurie o am atunci când, după o absenţă de

câteva zile, mă întorc în editură și găsesc pe birou câteva cărţi

noi, cu miros de tipar.

Mihail Penescu (1953-2023)

Cu o pregătire de bază în fizică nucleară, Mihail Penescu și-a început aventura în lumea editorială culegând texte și făcând tehnoredactare, cărând cărți din tipografie și transportându-le la distribuitori cu mașina proprie, pentru a-şi construi visul. Treptat, în cei 32 de ani de activitate, a bifat toate responsabilitățile specifice domeniului – a contractat titluri, a negociat credite și contracte, a făcut marketing, a colaborat cu parteneri români, austrieci, nemţi și englezi, printre care Cornelsen, C.H. Beck și Helen Exley. A cunoscut succesul și a traversat momente de criză, iar ultimele trei decenii din viața sa s-au împletit cu evoluția lumii editoriale din România postdecembristă. A fost președinte-fondator al Uniunii Editorilor din România și co-președinte al Federației Editorilor din România.

Și-a început cariera în cercetare științifică și a lucrat, din 1981, la Catedra de Fizică Atomică şi Nucleară a Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii din Bucureşti, în calitate de asistent universitar şi apoi lector, domeniu în care a activat până în 1994. În 1991, a înfiinţat Editura ALL, alături de partenerii săi de la acea vreme, Nicu Fundi, Nicușor Dumitrescu, Radu Dimitriu și Gogu Piuaru. Mihail Penescu povestea cu umor despre începuturile primei edituri private de carte academică din România – ALL a pornit cu două calculatoare împrumutate și cu capital social minim, achitat cu un împrumut pe care partenerii l-au returnat după încasarea onorariului pentru orele de la facultate. Au câștigat primii bani realizând cărți de vizită și foi cu antet, iar primul contract oficial a constat în tehnoredactarea Revistei de Fizică.

Inițiativa de a publica manuscrisele valoroase ale profesorilor de la Facultatea de Drept și de la Facultatea de Medicină, oferindu-le șansa de a se bucura de circulație națională, a reprezentat debutul în carte academică şi a marcat destinul ALL. Până atunci, nu mai fuseseră expuse cărţi de drept și de medicină la un târg de carte. La scurt timp, a apărut și Anatomia omului, de Victor Papilian, pe care o publicăm și astăzi anual în mii de exemplare.

Sunt o persoană care trăiește pentru idei. Cum se spune, o idee bună îmi salvează ziua. Iar editura este un spaţiu în care ai toate oportunităţile să-ţi încerci ideile. – Mihail Penescu

În câțiva ani, portofoliul editorial cuprindea deja cărți de drept, economie, medicină, calculatoare, matematică, fizică, chimie, istorie, filosofie, psihologie, biologie, precum şi literatură. Introducerea manualelor alternative a însemnat o oportunitate pentru ALL, care a ajuns liderul pieței de manuale și de carte şcolară din România.

Astăzi, ne păstrăm specificul academic, o treime dintre titlurile pe care le publicăm adresându-se medicilor, asistenților medicali și studenților la medicină. De asemenea, în oferta ALL se regăsesc titluri de excepție ale unor autori distinși cu premii literare prestigioase, bestsellere internaționale, cărți care au schimbat mentalități și destine în domeniile lor: istorie, diplomație, antropologie, dezvoltare personală, literatură, ficțiune și cărți de dezvoltare emoțională pentru copii.

În 32 de ani sub conducerea lui Mihail Penescu, ALL a acumulat peste 6000 de titluri publicate în sute de colecții și peste 15 milioane de exemplare vândute. În fiecare bibliotecă din casa unui român se află cel puțin o carte ALL, iar fiecare carte apărută până astăzi sub sigla ALL poartă amprenta lui Mihail Penescu. Misiunea sa este continuată de fiicele sale, Andra Penescu și Silvia Codreanu, alături de echipa pe care a construit-o, din care fac parte și profesioniști care l-au susținut încă de la începutul acestei călătorii.

De asemenea, Mihail Penescu a fost autor de lucrări de fizică generală şi de specialitate. Printre volumele sale adresate învăţământului preuniversitar, publicate de-a lungul timpului, se numără Probleme recapitulative de fizică(Editura ALL, 1995/1996) şi Caiete de Fizică. Lecţii de termodinamică (Editura AMCO PRESS, 1991). Cele mai recente apariții care îi poartă semnătura sunt manualele de fizică de clasa a VI-a și a VII-a, care reflectă dorința sa de a apropia studiul fizicii de cei mai tineri dintre cititori. ALL – Biografia unui succes este cartea în care a reunit, cu o sinceritate dezarmantă, o sumedenie de povești și detalii inedite din viața editurii noastre, dar și a mediului de business din România anilor 1990 și a industriei de carte din ultimele trei decenii.   

A fost foarte greu. Sigur, după atât de mult timp, îţi rămân în memorie doar momentele frumoase, care, este adevărat, nu au lipsit. Dar trebuie să spun că au fost și lungi perioade de mare stres, de teamă dusă până la spaimă, de muncă încordată, cu puţine ore de somn. Am luat de foarte multe ori decizii la limită, cu o teamă în inimă și pe șira spinării greu de uitat. Firește, mă întrebam mereu : „Și dacă mă înșel ?“ Și nu eram deloc departe. M-a ajutat până în ultima clipă norocul. Pe care l-am forţat până la nebunie. Am avut tot timpul imaginea unui acrobat pe sârmă, aflat la mijlocul drumului, la mare înălţime. – Mihail Penescu

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura