Adelina Trandafir, elevă în clasa a XI-a, la C. N. „B. P. Hasdeu” Buzău

Devenită o piesă de teatru captivantă încă din primii ani de reprezentații pe scenele londoneze, Ray Cooney a reușit să transmită „Funny money” publicului internațional, întâi prin cinematografie. Câțiva ani mai târziu, Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești preia „servieta” misterioasă și aduce în exclusivitate în cadrul fesivalului „Buzău iubește teatrul!” o interpretare profesionistă ce stârnește râsete incontrolabile și sporește entuziasmul amatorilor de teatru autentic din întreaga sală.

Viața familiei Perkins ia o întorsătură neașteptată când soțul Henry apare acasă de ziua lui ținând strâns de o servietă pe care conținutul de 735 000 de lire sterline o transformă în șansa de neratat de a-și trăi visul unei escapade luxoase în Barcelona. Totul ajunge să se asemene mai degrabă cu un fiasco atunci când problemele încep să bată la ușă, iar ascunderea celei mai prețioase proprietăți a familiei se dovedește a fi o adevărată povară. Pe lângă încercările disperate de a se descotorosi de cei 2 detectivi care caută explicații unor situații complet ridicole, protagonistul are de înfruntat chiar temperamentul soției sale, atașate de confortul propriei case. Doar cu ajutorul cuplului de prieteni treziți întâmplător în mijlocul unui joc de rol și cooperarea involuntară, dar răsplătită cum se cuvine, a celorlaţi străini ce se întâmplă să petreacă ore bune în casa familiei Perkins, „lucrurile se așază surprinzător”.

Dacă totul pare că pornește de la o simplă încurcătură la metrou, este clar că nimic din ce a avut loc pe scenă nu a fost lăsat la voia întâmplării, iar fiecare dintre actorii implicați a avut grijă să nu se piardă naturalețea paselor umoristice care au permis firului acțiunii să curgă insesizabil. Publicul a fost acaparat atât de latura comică a poveștii, cât și de cea a realizării pericolului – sprijinită la timp de efectele sonore și vizuale ce au reîmprospătat adrenalina unui final de impact. Componenta „funny” a unei sume considerabile de „money” nu e alcătuită doar de stângăcia cu care „partenerii de escrocherie” încearcă să descurce situația, ci mai ales de limitele morale depășite de oameni atunci când banii sunt pe masă – sau mai bine-zis, legați în pachete îndesate într-o servietă de mâna contrabandiștilor. În momentul detașării totale de orice inhibiții, spectacolul nu lasă loc de previzibil – adaptarea personajelor la schimbul continuu de ipostaze păstrează o atmosferă atrenantă.

Alegerile regizorale ale lui Ioan Coman și echipei de producție a spectacolului au menținut reliefarea dominantei comune tipului uman din viziunea lui Cooney – lăcomia – indiferent de originile conceptului. De la a spori „donațiile” către autorități la a propune un „pair swing” în favoarea satisfacției financiare proprii, moravurile ușuratice ale indivizilor sunt savurate pe măsură.

Chiar dacă nu poți tine socoteala lirelor sterline trecute pe sub mâinile detectivului Davenport sau a gradelor de rudenie improvizate precum nevinovatul Vic, luând parte la o seară încărcată de răsturnări de situație ca cea oferită de Teatrul din Ploiești în ajunul încheierii festivalului buzoian, vei găsi clipe meritate de distracție și voie bună împreună cu o echipă dedicată performanței și un public receptiv. Cel mai potrivit mod de interpretare a aplauzelor ce au răsunat atât pe durata piesei, cât și la deschiderea luminilor ar fi acela că a fost „o plăcere să facem afaceri împreună”.

Adelina Trandafir, elevă în clasa a XI-a, la C. N. „B. P. Hasdeu” Buzău, participă la proiectul Atelierul de cronici din cadrul Festivalului BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU!

FUNNY MONEY – Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești

de Ray Cooney

Traducerea: Ioan Coman

Regia: Ioan Coman

Scenografia: Ionut Vișan

Ilustrația muzicală: Dragoș Câmpan

Light design: Cristian Simon

Cu: Ion Radu Burlan (Henry Perkins), Clara Flores (Jean Perkins), Dragos Campan (Vic Johnson), Nadiana Salagean(Betty Johnson), Paul Chiributa (Slater), Karl Baker (Davenport), Alin Teglas (Bill), Iuliu Galea (Un pieton)

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura