De Marian Godină am aflat pe Facebook, i-am citit câteva texte care m-au amuzat şi astfel am început să îi urmăresc activitatea din online. Când am aflat că va publica o carte cu astfel de texte izvorâte din experiențe mai mult sau mai puțin plăcute ale vieții şi carierei sale, mi-am zis că îmi va prinde bine o porție de umor prinsă între filele unei cărți. Nu mă așteptam la cine ştie ce valoare literară; am găsit în “Flash-uri din sens opus” ceea ce mă așteptam să găsesc şi chiar un strop în plus.

E o cărticică lejeră, scrisă într-un stil simplu, natural, fără artificii stilistice deosebite şi fără aluzii voalate, dar, cu toate acestea, plăcut. Şi amuzant. Chiar simt nevoia din când în când de astfel de lecturi care să îmi stârnească râsul. O parte din povestioarele cuprinse în carte îmi erau cunoscute de pe internet, dar acest lucru nu m-a împiedicat să râd din nou citindu-le în această variantă tipărită, ceva mai confortabilă pentru mine. L-am regăsit în paginile cărții pe acelaşi Marian Godină din postările online în ceea ce privește stilul de a povesti, modul de a gândi şi de a interpreta întâmplările.

Scene din viața acestuia, momente vesele sau triste, toate presărate din plin cu umor, parcă pentru a îndulci ironiile pe care le întâlnim la fiecare pas. Unele istorioare par incredibile dar, privind atent în jur, îți dai seama că ele se desprind din realitatea în care vrem, nu vrem, trăim. Poți recunoaşte personaje savuroase, reprezentative pentru anumite tipologii sociale, culese din aceeaşi realitate. Popularitatea pe care și-a dobândit-o Marian Godină în mediul online nu vine doar din pricina alăturării meseriei sale de polițist cu îndeletnicirea scrisului. Omul chiar se pricepe să povestească și să livreze umor, chiar dacă umorul nu este întotdeauna adecvat unor urechi fine. Dar eu eram familiarizată cu stilul său și, în general, nu strâmb din nas atunci când citesc expresii ce ar putea fi considerate vulgare. Cartea aceasta poate fi un intermezzo potrivit între două tomuri consistente sau, dintr-o altă perspectivă, o plasă întinsă subtil pentru a-i atrage în mrejele lecturii pe cei străini de acest domeniu.

Editura Curtea Veche
Anul apariției: 2016
Nr. de pagini: 192
ISBN: 978-606-588-860-9

cumpără cartea

Share.

About Author

Avatar photo

Citesc de multă vreme, de pe la 4 ani, încât mă simt ca și cum aș fi citit dintotdeauna​. Dar la modul serios și intensiv citesc de 7 ani încoace și tot de atunci îmi împărtășesc impresiile despre cărțile citite pe blogul personal. Pasiunea mea a evoluat încet, dar sigur, printre cărți, printre multe cărți. Citesc cu drag ficțiune de bună calitate, biografii, memorii, cărți istorice și sunt profund marcată de prejudecăți când vine vorba despre anumite genuri la modă.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura