Pe 28 martie a.c., începând cu ora 18.00, a avut loc pe „scena lecturii” de la Librarium T.N.B., evenimentul de lansare al noului număr al revistei de artele spectacolului, Scena.ro, număr ce marchează și jubileul primilor 10 ani de apariție neîntreruptă a acestei reviste. Amfitrioana evenimentului a fost Cristina Modreanu, redactorul șef al publicației. Aceasta i-a avut alături și pe domnul profesor universitar Marian Popescu, titularul rubricii Scenele publicului și pe actrița Mihaela Sîrbu, fondatoarea Fundației Teatru fără Frontiere, înființată în urmă cu 21 de ani.

Cristina Modreanu, Marian Popescu, Mihaela Sîrbu

În deschiderea evenimentului Cristina Modreanu a evocat momentele de început ale revistei Scena.ro, prezentând publicului, atât numărul pilot al publicației, care s-a lansat oficial în luna noiembrie a anului 2008, cât și noul număr al acesteia, realizând astfel un arc peste timp, un arc bine întins, în care s-a așezat și săgeata ce țintește spre viitor. Pentru că cea mai frumoasă evocare a trecutului se face, cum altfel, decât privind spre viitor.

Cristina Modreanu

Tot spre viitor au privit, în discursurile lor și cei doi invitați, care au făcut tot timpul o comparație între cum arăta lumea teatrului și, totodată, a presei culturale axată pe artele spectacolului, cu zece ani în urmă, cum arată aceasta acum și cum se întrezărește pentru viitor. Sistematizând cele întâmplate în acest interval, cei trei au punctat o serie de „momente” și „evenimente” ce au contribuit decisiv la evoluția teatrului românesc, dintre care amintim revenirea în țară și implicarea afectivă și efectivă a unor regizori români ce își făcuseră un renume în Occident, cum ar fi Andrei Șerban și Alexandre Hausvater, precum și dezvoltarea fără precedent a teatrelor independente ce nu au făcut altceva decât să  diversifice, să vitalizeze și să reanime armonios ceea ce am putea numi „piața de teatru”.

Mihaela Sîrbu

S-a discutat, firește, și despre Centenar, cu precizarea da capo că nu se urmărește o abordare politică și nici măcar festivistă a evenimentului, ci punându-se accentul mai degrabă pe contribuția teatrului românesc la crearea unei identități culturale a românilor de pretutindeni și la dezvoltarea limbii române literare. De altfel, începând cu acest număr al revistei, debutează două noi rubrici, menite să facă o paralelă între trecutul teatrului românesc și prezentul – viitor al acestuia: Centenar și Exercițiu de memorie.

Marian Popescu

Și pentru că într-un an al celebrării unui trecut frumos, personajul principal rămâne viitorul, a fost prezentat și site-ul web aferent revistei print, www.revistascena.ro, punându-se accentul atât pe faptul că se lucrează intens la crearea unei arhive virtuale ce va cuprinde toate numerele revistei de la origini până în prezent, cât mai ales pe existența noii rubrici, Cronica săptămânii, menită să compenseze faptul că varianta print a revistei apare de doar patru ori pe an, rubrică la care sunt invitați să participe toți colaboratorii vechi ai publicației, dar și unii noi ce vor să se implice în viața presei culturale dedicată artelor spectacolului.

 

De asemenea, din dorința de a îi aduce împreună pe cititorii fideli variantei print cu împătimiții lecturii on-line, din numărul actual, s-a recurs la inserția în paginile revistei a unor coduri QR care, scanate cu un telefon smart, permit vizionarea unor trailere sau chiar a unor spectacole întregi disponibile on-line.

Credit foto: Sorin Mircea Vasilescu

 

 

Spre final, Cristina Modreanu a mulțumit gazdei, Librarium T.N.B., precum și partenerilor care au sprijinit apariția revistei de-a lungul timpului: British Council RomaniaInstitutul Polonez / Instytut Polski w Bukareszcie, Ambasada Regală a Norvegiei, Pro HelvetiaGoethe-Institut BucurestiInstitutul FrancezCentrul Naţional al Dansului BucureştiJTIAFCN.

S-a precizat, cum era și firesc, faptul că Revista de artele spectacolului Scena.ro este editată de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), și co-finanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Credit foto: Sorin Mircea Vasilescu

Share.

About Author

Avatar photo

Am 29 de ani şi am studiat timp de 11 ani teologie ortodoxă. Încă de pe băncile Seminarului am îmbinat dragostea pentru cunoaşterea lui Dumnezeu, cu aceea pentru cunoaşterea oamenilor, ajungând mai degrabă la o pasiune pentru antropologia creştină, pe care am încercat tot timpul să o îmbogăţesc cu „poveşti despre oameni”, culese din domenii cât mai diversificate de cunoaştere: istorie, psihologie, filozofie, dar mai ales literatură, pentru că în ea se contopesc uneori toate formele de cunoaştere. Am îmbinat dintotdeauna lecturile teologice cu scrierile marilor clasici ai literaturii române şi universale. Dar în tot acest timp, marea mea dragoste a rămas poezia. În ultima perioadă, o sinteză pe care nu am reuşit să o controlez, lăsându-mă mai degrabă furat de ea, mi-a condus paşii spre minunata lume a realismului magic şi a suprarealismului. Domenii de interes: religie, poezie, literatură pentru copii, literatură de orice gen (exclus S.F., thriller, polițist).

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura