În perioada 28 mai – 1 iunie are loc cea de-a XVIII-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest București.

Echipa Editurii Paralela 45 vă așteaptă de miercuri până duminică la standul C19, în pavilionul B2 al Romexpo, cu sute de titluri, numeroase noutăți din toate domeniile editoriale – educațional, literatură pentru copii și adolescenți, ficțiune și nonficțiune – precum și cu reduceri cuprinse între 15% și 30%.

Pornind de la sloganul Editurii Paralela 45, „O editură pentru generații”, tematica standului nostru este construită în jurul valorilor și al reperelor care stau la baza procesului educațional și care structurează relația părinte-profesor-elev nu doar în ceea ce privește învățământul clasic, ci și educația nonformală sau informală, pe care profesorii extraordinari din întreaga țară se străduiesc să le-o ofere elevilor lor, cu sprijinul comunităților de părinți, al asociațiilor din educație, dar și al multor alți actori care fac parte din ecosistemul preuniversitar românesc.

Vă invităm să descoperiți la standul nostru nr. 1/2025 al Revistei Repere curriculare actuale, un proiect editorial dedicat învățământului preuniversitar care încurajează și găzduiește dezbateri reale pe teme care ne preocupă, pornind de la relația elev-părinte-profesor. Veți putea citi în revistă texte semnate de profesioniști care lucrează în comunități diverse, de la București la Chișinău, Cluj, Iași, Manasia, Chitila, Sărata Veche (Republica Moldova) și chiar Udine (Italia).

Vom construi dialogul de la standul Editurii Paralela 45 la Bookfest și în jurul antologiei „Profesori la tablă. Exerciții de libertate”, coordonată de Diana Iepure. Profesorii scriitori sau scriitorii profesori cunosc din interior dinamica școlii, dar și spațiul de libertate pe care ți-l poate da scrisul. O carte care scoate viața școlară din stereotipuri și o aduce în literatură.

Pe 1 iunie, de Ziua copilului, îi veți putea cunoaște la standul Editurii Paralela 45 pe elevii din Asociația de Inițiere în Robotică și IT ce își desfășoară activitatea în incinta Colegiului Național „Alexandru Odobescu” din Pitești.

Agenda evenimentelor

  • Sâmbătă, 31 mai

14h00: 1994 de Mugur Grosu. Lansare de carte

Participă: Mugur Grosu, Eugen Ciurtin, Diana Iepure

„Întorcându-se în timp, Mugur Grosu reconstituie, cu vocea lui ironic-filozofică, lumea experiențelor adolescentine. Plină de emoții copleșitoare, incertitudini, căutări, mici victorii și eșecuri deschizătoare de drumuri, această lume interferează cu cea a Grupului literar de la Constanța. Carte cu un dinamism interior vibrant și ironie caldă, pe care o putem citi pentru plăcerea lecturii, bucurându-ne de scriitură, dar și pentru a înțelege mai bine niște ani din istoria României și, nu în ultimul rând, pentru a ne înțelege pe noi înșine.” Diana Iepure

15h00: Liternauții. Antologie de poezie coordonată de Ioana Nicolaie. Lansare de carte

Participă: Ioana Nicolaie, Viviana Pantazică, Delia Calancia, Gabriel Cărtărescu, Dragoș-Mihai Stoica, Teodora Leon, Darius Munteanu, Adriana-Elena Georgescu, Horia Petrean, Vlad Iordache-Grigore, Karina Săbădean, Matei Someșan, Diana Iepure

„Tinerii scriitori pe care i-am invitat să facă parte din grup au ajuns atât de buni, de multe ori mă intimidează pur și simplu. N-am nicio îndoială că despre fiecare se va vorbi în literatura noastră. Au o mare forță, au talent, scriu despre dragoste, dar și despre corporatism, despre moarte, dar și despre inteligență artificială, despre ipocrizie, dar și despre proteste civice. Ce-i face diferiți de alți poeți tineri? Că știu cât de multe și de uimitoare chipuri are poezia.” Ioana Nicolaie 

16h00: Cerul din burtă de Ioana Nicolaie

Participă: Ioana Nicolaie, Marius Chivu, Felicia Simion, Diana Iepure

După două decenii de la prima ediție, după mai multe traduceri – în suedeză, germană și bulgară –, Cerul din burtă continuă să fie o carte căutată. Faptul că prin ea s-a deschis o ușă către un vast teritoriu necartografiat, cel al maternității, o situează în șirul cărților esențiale. Ce face din ea o carte iubită? Un posibil răspuns l-a dat însăși autoarea într-un interviu: „În Cerul din burtă sunt eu, dar și mama, cu cei doisprezece copii ai ei, dar și alte mame, cunoscute sau nu, cu poveștile lor concentrate. În centrul marii întâmplări e un băiețel nenăscut. Și, foarte aproape, se află Mir, adică Mircea Cărtărescu, viitorul tată.”

17h00: Doar o vorbă să-ți mai spoon: River. O antologie de epitafuri românești coordonată de Ion Barbu.Lansare de carte

Participă: Ion Barbu și autorii antologați

Marcat în tinerețe de Antologia orășelului Spoon River a lui Edgar Lee Masters, Ion Barbu vine cu o replică românească la celebrul volum, apărut în 1915 și tradus pentru prima oară în limba română în 1968. Antologia americană cuprinde 245 de poeme, un soi de epitafuri poetice, fiecare reprezentând o dare de seamă, la final de mandat terestru, a locuitorilor din fictivul orășel Spoon River. Altfel zis, un inventar deconspirat de secrete, frustrări, speranțe neîmplinite, adevăruri ascunse, idealuri frânte, toate făcând din viață o meserie ce-i musai a fi achitată.

În antologia lui Ion Barbu puteți citi ultima poezie ori primul epitaf aparținând unor scriitori români predispuși la clasicizare. Modelul este Edgar Lee Masters, iar Ion Barbu n-a făcut decât să-i convingă pe cei distinși cu Ordinul Spoon-Riveriștilor că există viață literară și după moarte.

18h00: Retroversiuni: Munca. Antologie de proză scrisă de femei (Editori Cristina Ispas & Victor Cobuz). Lansare de carte

Participă: Cristina Ispas, Victor Cobuz, autoarele antologate

„Dar ce este, de fapt, munca? Aceasta este o primă întrebare la care sperăm să răspundă cea de-a treia ediție a Retroversiuni. Antologie de proză scrisă de femei. Ce este munca și cum este văzut acest concept din perspectiva unor scriitoare din România anilor 2020. Încă de la prima ediție Retroversiuni, ne-am dorit să oferim o altă perspectivă asupra unor teme foarte importante ale literaturii, una care să surprindă acea female gaze atât de necesară în cultura și în societatea noastră, în timp ce munca constituie nu doar o temă «universal» esențială, ci și una dintre cele mai complexe, complicate și importante teme din perspectiva luptei femeilor pentru echitate socială, din toate timpurile și indiferent de poziționarea pe spectrul politic.” (Editorii)

  • Duminică, 1 iunie

13h00: Profesori la tablă. Exerciții de libertate. Antologie coordonată de Diana Iepure

Participă: Adrian Mureșan, Nina Corcinschi, Florin Dumitrescu, Georgiana Sîrbu, Irina Georgescu, Adrian Jicu, Romeo Aurelian Ilie, Lia Faur, Daniela Luca, Andrei Mocuța, Maria Pilchin, Arcadia Solum, Timea Shrek, Anda Vahnovan, Diana Iepure

14h00: Repere curriculare actuale. Lansarea noului număr al revistei

„Primul număr din 2025 al revistei Repere curriculare actuale se lansează la Bookfest București, cel mai mare târg de carte care are loc în România în prima jumătate a anului. Am gândit acest eveniment în mod simbolic, pentru a-i aduce mai aproape pe profesioniștii din sistemul de educație preuniversitar laolaltă cu cititorii de toate vârstele, pentru a sublinia că educația înseamnă mult mai mult decât învățatul după manual sau prezența la orele care figurează în orar.” Cătălina Bălan

16h00: Cultivarea Elixirului Intern. Natura meditației daoiste de Robert James Coons. Lansare de carte

Participă: Robert Similea, Vlad Nicodim, Mihai Liță

Cultivarea Elixirului Intern abordează practica esențială a artelor interne chinezești: alchimia internă (neidan). Într-un mod succint și cu un pronunțat caracter practic, autorul ne introduce în practica de bază a sistemului, simplă în aparență, dar foarte subtilă  în esență. Lucrarea analizează concepte importante ale alchimiei interne – cum ar fi, de exemplu, Regimul Focurilor (huohou) – care au fost rar sau deloc discutate în puținele lucrări similare apărute în Occident. Din punct de vedere conceptual, ea este centrată în jurul unui text esențial, intitulat Tableta de 100 de caractere, atribuit unui personaj faimos – Lü Dongbin –, considerat de tradiția chineză un Nemuritor (xian).

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura