Cronică de  Matei-Dacian Boboc

„La urma urmei, cei mai mulți oameni trăiesc foarte bine și dorm liniștiți și fără să-și bată capul să înțeleagă de unde venim și unde ne ducem, fără să se întrebe «care este sensul vieții».”

(Dragul meu Wallace, p. 96)

Noua carte din florilegiul Știință al Editurii Humanitas, bestseller Bookfest 2024, Dragul meu Wallace – Istoria zilei în care sir Charles Darwin și-a pierdut eleganța de Cătălin Vasilescu alcătuiește un bun îndrumar prin întreg spațiul lecturii savante, începând cu materia științifică îmbinată cu măiestrie, cu cea literară, istorică (biografică), ba chiar și cu cea spirituală.

În primul rând, cititorul trebuie să întrevadă în acțiunea propriu-zisă a volumului un dublu portret, moral și fizic, al fiecăruia dintre cei doi oameni de știință, biologi, naturaliști etc., realizat într-o manieră multilaterală. Începând cu cele dintâi pagini, ne putem imagina un personaj de seamă în universul lecturii, în instanța căruia vom pătrunde, încă de la primul capitol care vorbește ferm despre începutul vieții tumultoase, ca savant, a lui A. R. Wallace, un personaj istoric și științific pe care nu mulți dintre cititorii de rând îl (re)cunosc. Interesul pentru acest volum vine, în mod special, de la spiritul narativ cu care autorul a tratat acțiunea, pătrunzând în mintea cu greu deconspirată a lui Wallace, ba chiar identificându-i propriul conflict interior.

Într-o manieră deosebită, am fost captivat de capitolul 3, În țara urangutanului. Sarawak Law Paper unde, în comparație cu capitolele premergătoare, autorul, naratorul și medicul Cătălin Vasilescu a fost nevoit să redea resurecția atracției lui Wallace, pentru scoaterea la iveală a unei noi descoperiri științifice care nu doar să stârnească o frământare în rândul naturaliștilor, biologilor, exploratorilor etc. ai vremii, ci care să contribuie activ la extinderea orizonturilor științifice, așa-zise planuri care derivă din îndeletnicirea sa principală, prin intermediul căreia își obținea veniturile. Această descoperire ar fi numită de către omul contemporan Teoria evoluționistă sau darwinistă.

Este sau nu un volum biografic? Demn de menționat este faptul că, pentru a asigura acuratețea limbajului, autorul îmbină tipare textuale diferite, sugerând coexistența biografiei, a narațiunii și a dialogului – pe lângă narațiunea biografică și eventuala descriere, nelipsită acesteia, folosind, de pildă, tiparul dialogat, prin intermediul căruia, el, ca autor, se transpune în mintea savantului -, însă permite totodată lectorului să se apropie de adevărata definire lăuntrică a personajului.

Prin faptul că este asigurat mereu un raport între A. R. Wallace și C. Darwin, autorul sugerează nu doar o relație antagonică între aceștia, ci și o continuitate, o dualitate amintită în nenumărate rânduri, pentru a veni în sprijinul cititorului modern, în tangență cu știința, care nu este neapărat nevoit să-i așeze pe aceeași treaptă ierarhică pe cei doi, ci să îi privească cu o oarecare complementaritate.

Următoarele capitole, care își centrează atenția atât către mintea, cât și către persoana (fizică și morală) a lui Darwin sunt, din punctul meu de vedere, o perspectivă destul de distinctă, autentică asupra acelei perioade istorice, 1838-1858, în care a prins contur temeiul științei actuale (în mintea lui Darwin, dar și în sânul cercului savanților vremii), dar care nu este cunoscută, întru profunzimea ei, de către omul contemporan. De pildă, sunt tratate într-o manieră deosebită cele trei „chestiuni de prioritate în descoperirea teoriei evoluției speciilor prin selecție naturală”, care definesc omul de știință Charles Darwin, familistul, dar și prietenul, omul din societate, profiluri pe care nu avem ocazia să le întâlnim frecvent, abordate de către un specialist, în alte scrieri.

Prin cartea lui Cătălin Vasilescu vei deprinde, aș zice, o viziune a unui om care studiază și activează în domeniu, cu privire la Originea speciilor, studiul care a adus știința actuală la treapta la care se află astăzia istoriei tumultoase a acestuia, pe care omul ar trebui să îl așeze alături de Sarawak Law Paper, precum și de Ternate Essay, cele două scrieri temeinice ale naturalistului A. R. Wallace. Țin să pun accent, însă, pe documentarea intensă care s-a realizat în scrierea acestei cărți, fapt limpede dovedit prin multitudinea notelor, dar mai cu seamă prin anexele care vin cu o întregire a tabloului final întocmit în mintea lectorului, expunându-i explicații clare asupra a trei teorii fundamentale: Sarawak Law Paper – „Despre legea care a reglat introducerea de noi specii”, Ternate Essay și Principiul divergenței. Toate cele trei teorii sintetizate au menirea de a întări percepția publicului larg asupra selecției naturale, precum a fost enunțată de către Charles Darwin, a Modelului Charles Darwin (MCD), dar mai ales de a întrema comprehensiunea textului premergător.

Prin urmare, întreg volumul este un adevărat îndemn la o mai adâncă reflecție în lumea științei, o scriere ireproșabilă asupra unui fundament neîndoielnic al evoluționismului, o perspectivă convinsă, certă, sublimă deopotrivă și, de departe, extrem de bine documentată.

Suntem, ca lectori graduali, însărcinați cu datoria de a străbate crugul acestei lecturi și, mai mult decât atât, să găsim o oarecare omogenitate în contrastul științei!

Dragul meu Wallace – Istoria zilei în care sir Charles Darwin și-a pierdut eleganța de Cătălin Vasilescu

Editura: Humanitas

Colecția: Știință

Anul apariției: 2024

Nr. de pagini: 376

ISBN: 978-973-50-8380-9

Cartea poate fi cumpărată de aici sau de aici.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura