Săptămâna trecută, la Craiova, în cadrul ediției din acest an a Theater Networking Talents, au fost alese cele mai bune piese dramatice spaniole contemporane prezentate într-un format de concurs, marca Instituto Cervantes, Combates de Dramaturgia. Premiul publicului a mers către Tandrețea / La Ternura, autor – Alfredo Sanzol, iar cel al juriului, către Supernormali / Supernormales, autor – Esther F. Carrodeguas. Supernormali / Supernormales a fost și a doua opțiune a publicului.
Juriul, format din oameni de teatru și traducători (Ioana Anghel – vicepreședintă a Fundației Culturale „Camil Petrescu” și traducătoare de teatru; Nicoleta Lefter – actriță; Bobi Pricop – regizor; Oana Mardare – coordonatoarea spațiului Reactor din Cluj-Napoca și Doru Taloș – producător, spațiul Reactor din Cluj-Napoca), este și cel care a ales cele patru texte finaliste, în lista cărora s-au mai regăsit Chiriaș / Numancia 9, 2º A, autor – Paco Gámez și Vârsta mâniei / La edad de la ira, autor – Nando López.
Premiul publicului
Tandrețea / La Ternura, autor – Alfredo Sanzol, textul care a câștigat Premiul publicului, a fost jucată până acum în mai multe stagiuni la Madrid, în regia lui Alfredo Sanzol, și s-a bucurat de turnee în Spania, Franța, Uruguay, Argentina, Columbia, Statele Unite ale Americii și Costa Rica. De asemenea, a fost recompensată cu mai multe distincții: Premiul Valle-Inclán, Premiul Ercilla, Premiul Rojas, Premiul Max pentru cel mai bun spectacol, text câștigător Ediția I Combates de dramaturgia la Instituto Cervantes din Praga, 2022.
Comedie romantică de aventură, textul semnat de Alfredo Sanzol, încearcă să spună că nu ne putem proteja de rănile pe care le produce dragostea. La Ternura spune povestea unei regine oarecum magiciană și a celor două fiice ale sale, prințesa Salmon și prințesa Rubin, care călătoresc cu Invincibila Armada, constrânse de Filip al II-lea să se încheie căsătorii de conveniență cu nobili englezi odată ce invazia Angliei ar fi fost realizată cu succes. Regina Esmeralda urăște bărbații fiindcă ei i-au condiționat întotdeauna viața și i-au răpit libertatea, așadar nu este dispusă ca fiicele ei să aibă aceeași soartă ca și ea. Când Armada trece pe lângă o insulă pe care regina o consideră pustie, ea iscă o furtună și scufundă vasul pe care călătoreau. Planul ei era să se stabilească pe insulă împreună cu fiicele ei și să nu mai vadă vreodată în viața lor bărbați. Problema este că aleg o insulă pe care de douăzeci de ani locuia un tăietor de lemne împreună cu cei doi fii ai săi, iar ei fugiseră acolo tocmai ca să nu mai vadă nicio femeie în viața lor…
Fragmente care au făcut parte din spectacolul-lectură de la Craiova au fost traduse în limba română de Ioana Anghel.
Alfredo Sanzol (1972, Madrid-Pamplona) este dramaturg și regizor de teatru, licențiat în Drept la Universitatea din Navarra și în Regie de scenă la RESAD Madrid. Piesele lui se caracterizează prin folosirea simțului umorului, căutarea unui stil formal propriu prin care abordează atât propria biografie, cât și teme sociale, interesul permanente de a investiga noi structuri dramatice. Cu o profundă cunoaștere a artei și meseriei teatrale, de-a lungul carierei a alternat regizarea propriilor texte cu puneri în scenă a numeroase titluri de repertoriu.
Ca director al Centrului Dramatic Național, începând din ianuarie 2020, inițiază o nouă fază a parcursului profesional început în urmă cu mai bine de douăzeci de ani cu spectacolul Greek (1999), de Steven Berkoff. O mare parte din piesele sale au avut premiera în centre de producție ale INAEM, Centrul Național Dramatic, Compania Națională de Teatru Clasic sau Teatro de la Zarzuela.
Sanzol a câștigat Premiul Național pentru Literatură Dramatică în 2016 pentru La respiración și Premiul XII Valle-Inclán pentru Teatru în 2017 pentru La Ternura (Tandrețea). A fost distins cu Premiul de Teatru al Comunității Madrid și omagiat de Guvernul Navarrei pentru traiectoria sa profesională, câștigând, de asemenea, și opt Premii Max pentru Artele Spectacolului: cinci pentru Cel mai bun autor și trei pentru Cel mai bun spectacol.
Premiul juriului
Supernormali / Supernormales, autor – Esther F. Carrodeguas, textul dramatic recompensat cu Premiul juriului în cadrul ediției din acest an a Confruntărilor dramaturgice, s-a bucurat până acum de numeroase turnee și traduceri în galiciană, spaniolă, engleză, portugheză și chineză; în curs de traducere în limba germană.
Supernormali / Supernormales este o piesă plină de umor care ne confruntă cu propriile noastre prejudecăți cu privier la un grup de persoane cu diversitate funcțională într-o societate neoliberală, patriarhală și, mai presus de toate, discriminatorie față de persoanele cu dizabilități, față de corpurile, realitățile, nevoile și viețile acestor oameni care neputând ține pasul cu așteptările sociale de productivitate nu pot face altceva decât să privească cum aproape toată lumea trece pe lângă ei.
De-a lungul timpului, celor mai mulți dintre acești oameni li s-a refuzat practic [din punct de vedere istoric]experiența propriei lor sexualități naturale. Și au fost plasați [în plus] în afara DORINȚEI. Din acest punct pornește și reflectează autoarea asupra celor de mai sus, inclusiv asupra propriului mod de a implica în procesul creativ persoane cu diversitate funcțională, precum și asupra dificultății eliminării barierelor intrinsece: dificultatea de a înțelege sau de a se bucura de opera teatrale care se realizează (sau nu!).
Fragmente care au făcut parte din spectacolul-lectură de la Craiova au fost traduse în limba română de Alina Cantacuzino.
Esther F. Carrodeguas (Rianxo, 1979). Licențiată în Regie și Dramaturgie la ESAD din Galicia, a absolvit și Jurnalism la Santiago de Compostela și Torino, dar și specializarea de Tehnician Superior de Imagine (EIS A Coruña). Această galiciană pur-sânge se deplaseză pe muchia limitelor care separă genurile, adăpându-se adesea din izvorul jurnalistic sau poetic al teatrului.
Cu mai bine de zece titluri de teatru publicate, piesele ei au fost montate atât de propria sa companie, ButacaZero, cât și de alte companii de teatru, fie independente (De Ste Xeito, Octubre Produciones), fie publice (Centro Dramático Galego, Teatro Español sau Centro Dramático Nacional).
Nominalizată de 3 ori la Premiile de Teatru María Casares pentru Cea mai bună autoare, și distinsă cu Premiul Abrente sau Barriga Verde pentru teatru de păpuși, cu pieza Supernormali, montată la Centrul Dramatic Național în regia lui Iñaki Rikarte, a fost finalistă în 2023 premiile MAX, pentru Cea mai bună autoare.
Spectacolele-lectură din data de 4 iulie i-au avut în distribuție pe Ana Maria Cratiță, Mirela Dișa, Darko Huruială, Geni Macsim, Alina Mangra, Claudiu Mihail, Bogdan Oprănescu (Tobitză), Adrian Tudor, Laurențiu Tudor, Costinela Ungureanu și Cătălin Vieru. Regia: Bobi Pricop și Mihai Gligan.
Evenimentul din cadrul Theater Networking Talents reprezintă cea de-a treia etapă a proiectului „Confruntări dramaturgice” / „Combates de dramaturgia”, care a debutat în Spania la începutul acestui an. În prima etapă, au fost înscrise în competiție 19 texte dramatice semnate de autori spanioli din noua generație, dintre care juriul spaniol format din reprezentanți ai unor instituții artistice spaniole și profesioniști de teatru cu experiență și notorietate a operat o prima selecție de opt texte.
A urmat a doua etapă, juriului român i-a ales pe cei patru finaliști, iar după spectacolele-lectură au fost votate cele două texte câștigătoare, care vor fi traduse integral în limba română și vor face parte din programele de spectacole-lectură din următoarele stagiuni de teatru contemporan la care va participa Instituto Cervantes din București.