Acest text este scris cu intenția de a face cunoscuți niște oameni cu voința de a fi utili lumii, care au o viziune și acționează pentru o idee, indiferent care este ea: lupta împotriva consumerismului sau promovarea sănătății globale.

Cum am învățat să înțeleg lumea, Hans Rosling (autor Factfulness)

Hans Rosling a fost medic și statistician suedez (a.m. 2017) care și-a petrecut aproape douăzeci de ani din viață muncind în țările aflate în curs de dezvoltare. Domeniul său de interes medical s-a axat pe studiul corelației dintre: gradul de sărăcie, nivelul economiei și impactul acestora asupra sănătății populației. Reprezentant activ al OMS-ului, un speaker admirabil și eficient, Hans Rosling a revoluționat felul în care sunt procesate și percepute datele de statistică medicală. Trendalyzer, un software pe care l-a elaborat, permite realizarea unei statistici în dinamică, extrem de eficientă pentru prognoze și evaluarea tendințelor. Un alt domeniu care i-a adus recunoașterea mondială a fost cel epidemiologic. În 1981 împreună cu un grup de colegi începe pregătirile pentru studierea unei epidemii sinistre de paralizie, care va fi cunoscută mai târziu sub numele de konzo. Konzo este o afecțiune neurodegenerativă, depistată în rândul populației rurale afectate de foame din Africa. Konzo este o „intoxicare” cauzată de consumul de cassava. Cassava este o plantă care se cultivă intens în zona tropicală și subtropicală, iar rădăcinile ei sunt folosite foarte mult în alimentație. Înainte de a fi preparată este necesar ca rădăcinile să fi trecut printr-un proces de fermentare cu scopul de a le crește valoarea nutritivă și a le scădea potențialul toxic. În condițiile unui proces de fermentare insuficient, rădăcinile păstrează o concentrație de cianură reziduală suficient de mare pentru a provoca intoxicații acute. Utilizată în mod cronic, toxina se acumulează și duce la paralizii specifice, iar Rosling și colegii săi au reușit sa demonstreze acest lucru.

Idei pe care să le iei cu tine din Cum am învățat să înțeleg lumea de Hans Rosling:

Gata cu ei versus noi

Să ai o educație în sănătatea globală presupune să elimini ideea preconcepută că Vestul este întotdeauna mai performant decât oricare altă parte a lumii. Granițele dintre țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare scad progresiv. Sunt țări care fac salturi de performanță medicală din Evul mediu în Epoca modernă în decurs de câțiva ani și ele trebuiesc încurajate.

Reducem risipa și permitem restului lumii să atingă standardele de viață necesare

Cu alte cuvinte, cei mai bogați ar trebui să facă un efort pentru a-i ajuta pe cei mai săraci și pentru a reduce decalajele, dând șansa de a eradica sărăcia.

Învățăm să purtăm haina optimismului sănătos.

Deși nu s-a numit niciodată optimist, ci mai degrabă posibilist a încercat să-și convingă audiența că este posibil să transformăm lumea într-un loc în care toți să aibă o șansă la viață în condiții decente.

Per total, Cum am învățat să înțeleg lumea este o lectură  antrenantă și ușor de parcurs, care îți dă o idee generală despre cum funcționează medicina fără frontiere și te face să înțelegi că voință de a construi o lume mai bună poate da roade neașteptate. Cartea a fost publicată în anul morții autorului și a fost scrisă în paralel cu Factfulness. Volumele au devenit o prioritate când în 2016 autorul și-a aflat diagnosticul de cancer.

Cartea poate fi cumpărată de aici sau de aici.

*

O altă carte cu valoare adăugată pe care aș vrea să o cunoașteți și despre care am mai vorbit și pe facebook este Iubește oamenii, folosește lucrurile de Joshua Fields Millburn și Ryan Nicodemus. Autori foarte bine vânduți, cunoscuți publicului drept The Minimalists, ei inspiră milioane de oameni să renunțe la consumerism inclusiv prin seriile Netflix cu același nume. Titlul cărții vine dintr-un citat din Fulton J. Sheen:

You must remember to love people and use things, rather than to love things and use people.”

Minimalismul în sine nu este o idee nouă. Ceea ce este nou este problema: niciodată până acum oamenii nu au fost mai seduși de materialism și niciodată până acum oamenii nu au fost atât de dispuși să renunțe la cei dragi pentru a dobândi o grămadă de lucruri fără sens.  Ce mi-a plăcut mult este că aceștia doi reușesc să treacă dincolo de Magia ordinii de Kondo (pe care o recomand, apropo) și să construiască o adevărată filosofie oferind modele, instrumente constructive și aplicabile în cotidian. Astfel, abordarea problemei consumului exagerat devine complexă și este examinată în corelație cu cele șapte tipuri relații esențiale care ne definesc: lucrurile, adevărul, sinele, valorile, banii, creativitatea și oamenii.

Eliminarea excesului este o parte esențială a rețetei, dar nu este singurul ingredient. A scăpa de dezordine nu este rezultatul final, ci doar primul pas. Scopul final țintește spre dezordinea existențială și lipsa de repere valorice. În tradiția japoneză există conceptul Ma care celebrează spațiul dintre lucruri. Lucrurile tind să stea în calea esențialului, iar pentru a-l putea descoperi trebuie să simplificăm.

Idei din Iubește oamenii, folosește lucrurile, pe care merită sa le iei cu tine:

Eliberarea față de consum duce la creșterea libertății individuale

Minimaliștii nu se concentrează pe lipsă, ci pe crearea spațiului pentru mai multă pasiune, comunicare, experiență și contribuție. În final construind o viață cu mai mult sens.

Nu completa golurile existențiale cu cumpărături inutile

Dacă nu aveai nevoie de acest lucru cu cinci minute în urmă, e puțin probabil să ai nevoie de el acum. Și, chiar dacă ai nevoie, nu strica să mai aștepți, iar aceasta este o lecție de cultivare a răbdării și de identificare corectă a problemei cu care te confrunți.

Posesiunile nu te definesc, dar le plătești cu prețul libertății

De fiecare dată când cheltuim nechibzuit sume mari, sau cumpărăm pe credit ceea ce nu ne putem permite, îi cerem viitorului nostru sine să își asume responsabilitatea pentru deciziile noastre actuale, ceea ce ne atrage într-un cerc vicios al dependenței, lipsindu-ne de libertatea utilizării timpului conform dorințelor proprii.

Iubește oamenii, folosește lucrurile de Joshua Fields Millburn și Ryan Nicodemus este o lectură la care cu siguranță vei reveni în nenumărate rânduri, Autenticitatea și elocvența expunerii  te fac să o parcurgi dintr-o suflare. Unica recomandare pe care o am e să aveți la îndemână un creion ascuțit, sunt multe fraze demne de subliniat, dar și exerciții cu care să îți pui mintea în mișcare.

Cartea poate fi cumpărată de aici sau de aici.

Share.

About Author

Avatar photo

Pentru prima dată am avut revelația Cărții în clasa a doua. Era un manual de citire, lecturi suplimentare pentru a clasa a patra, cu Lenin și pionieri în poze și, pe alocuri, în text. Stăteam ca fermecată pentru că găsisem texte lungi, diferite celor din abecedar, sau ce mai citeam noi pe acolo. Apoi am descoperit biblioteca sătească, unde mă plimbam printre rafturi și doream ca toate cărțile ascunse după cotoarele amenajate frumos, să fie doar pentru mine. Le alegeam pe alea groase, fascinată de mirosuri și texturi, sub privirile mirate ale bibliotecarei, cărți care nu erau potrivite vîrstei mele și care aveau să fie sursa multor coșmaruri nocturne. Încă mai păstrez sentimentul primei întâlniri… Sunt cărți printre cărți, unele îți pot oferi răspunsuri la întrebări ce îți ard mintea sau, din contra, la cele demult uitate; altele sunt surse de frumusețe care te aglutinează, te zidesc fără voie ca pe Ana lui Manole în lumi străine; ori neînsemnate, care trec pe lîngă tine fără a lasa urme. La fel ca oamenii. Aici vreau să împart din bucuria întîlnirii cu o carte, așa cum o văd eu.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura