Iată o carte diferită în sfera celor citite de mine până acum – un volum de eseuri ale gânditorului Alan Watts, de la a cărui naștere s-a împlinit un secol. Influența culturii și a religiei orientale este puternică și evidentă în eseurile sale. Deși nu am de-a face nici cu domeniul psihologiei, nici cu filosofia și nici cu studiul religiilor, am reușit să parcurg aceste scrieri fără mari dificultăți. Termenii specifici buddhism-ului, de exemplu, nu mi-au spus mai nimic și nu m-am chinuit să-i rețin, însă acest lucru nu m-a împiedicat să asimilez ideile autorului și să le caut justificări.

Sub acest titlu nu se ascund articole de dezvoltare personală și nici vreo rețetă miraculoasă a fericirii sau a armoniei. Viziunea lui Alan Watts despre lume și viață pare mai amplă decât cea oferită de o religie anume, căci analizează lucrurile comparativ. Nu oferă o soluție, nici răspunsuri concise la întrebări existențiale, ci mai degrabă te provoacă să îți pui întrebări în vreme ce sugerează că nu există răspunsuri. M-am gândit mult ce voi scrie despre această lectură atipică, pe care nu o pot comenta în felul în care aș face-o cu un roman. Nu pot spune că mi-a schimbat în vreun fel viziunea asupra propriei persoane sau asupra vieții, dar mi s-au părut interesante abordările unor chestiuni care îi preocupă în general pe oameni – propriul “eu” sau “ego”, conștientul, subconștientul, împlinirea, fericirea, religia, divinitatea, sensul vieții.

“Există mii și mii de oameni care scormonesc prin cărți, participă la prelegeri ale unor învățători faimoși sau vizitează diferite grupuri religioase cu speranța zadarnică că într-o zi vor da peste explicarea misterelor vieții: o spusă, o idee, ceva care să conțină răspunsul la misterul infinit. Unii continuă această căutare până mor, alții își imaginează că au găsit ceea ce își doresc într-una sau alta dintre ideologii, în timp ce doar puțini reușesc să treacă dincolo de ideile despre Adevăr și să ajungă la Adevărul însuși.” (pag. 75-76)

Privind parcă de undeva din afara tuturor religiilor, fără a fi adeptul vreuneia dintre ele, dar cunoscându-le totuși foarte bine, Alan Watts dezbate teme fundamentale, precum cele amintite mai sus, fără a oferi un model de gândire într-un sens strict, promovând libertatea individului, dar nu în accepțiunea sa obișnuită. Sunt curioasă dacă voi păstra ceva din cele citite pe măsura trecerii timpului. Ideile și concepțiile cuprinse în aceste eseuri se cer a fi rumegat pe îndelete, chiar și după terminarea lecturii. Pot fi citite și aleatoriu, dar eu am ales ordinea în care au fost aranjate în volum. Eseul ce dă titlul volumului, deși foarte scurt, concentrează esența gândirii autorului, comprimând timpul la singurul său moment palpabil, acel Acum “infinit de scurt”.

Multe metafore și vorbe de duh aparținând diferitelor culturi ale lumii sunt disecate și întoarse pe toate părțile, din dorința de a revela conținutul lor ascuns. O astfel de metaforă este cea cu “degetul și luna”, titlul unui alt eseu, care pornește de la o pildă buddhistă și se referă la religie, la corelația dintre doctrină și miezul către care aceasta își propune să conducă. De altfel, fiecare din cele douăzeci de texte expune analize profunde, roade ale unei cunoașteri largi. Rămâne la latitudinea fiecărui cititor extragerea fărâmelor de înțelepciune ce îi sunt necesare, căci, așa cum spuneam, autorul nu indică o cale către Adevăr, ci doar răscolește mințile însetate a-l descoperi.

“Există opoziția dintre noi, pe de o parte, și universul în care trăim și societatea căreia îi aparținem, pe de altă parte, întrucât observăm că adeseori ceea ce ni se cere este în contradicție cu ceea ce ne dorim. De aici pornirea noastră de acaparare, de izolare într-o fortăreață între ale cărei ziduri vrem să aducem tot ceea ce ne dorim din exterior.”  (pag. 153)

Cred că nu va fi singurul volum al lui Alan Watts pe care îl voi citi. Dincolo de termenii cu care nu am avut de-a face până acum, fluxul ideilor lasă urme și, dacă ești deschis, te antrenează într-un amplu proces de gândire și îți insuflă dorința de a descoperi mai mult despre tine însuți, despre lume și viața care o umple.

Cartea face parte din campania „Citeşte sănătos” a Editurii Herald. Detalii despre campanie: aici.

Sursa foto: inspirationfeed.com

Devino-ceea-ce-esti_2015Editura: Herald;

Anul apariției: 2015;

Traducere: Mihai Popa-Radu;

Nr. de pagini: 160;

ISBN: 978-973-111-546-7.

Share.

About Author

Avatar photo

Citesc de multă vreme, de pe la 4 ani, încât mă simt ca și cum aș fi citit dintotdeauna​. Dar la modul serios și intensiv citesc de 7 ani încoace și tot de atunci îmi împărtășesc impresiile despre cărțile citite pe blogul personal. Pasiunea mea a evoluat încet, dar sigur, printre cărți, printre multe cărți. Citesc cu drag ficțiune de bună calitate, biografii, memorii, cărți istorice și sunt profund marcată de prejudecăți când vine vorba despre anumite genuri la modă.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura