Încerc să-mi adun gândurile pentru a vă povesti despre această carte răvășitoare. Este o carte pentru copii, vârsta recomandată 10-15 ani, și totuși, m-am cufundat atât de mult în poveste, încât n-am putut lăsa cartea din mână, îmi venea să citesc și în mers, atât de mult mi-a plăcut. M-a impresionat. Foarte bine scrisă, povestea lui Sam îți rămâne în suflet, iar întrebările lui „La care nu-ți răspunde nimeni” n-au cum să nu te bântuie pentru că, la un moment dat, ele sunt întrebările fiecăruia dintre noi – copil sau adult. Întrebări sfâșietoare atunci când cel care le pune este un copil de 11 ani, bolnav de leucemie, conștient că urmează să moară. Cu asta cred că am trasat liniile principale ale poveștii, suficient cât să vă puteți măcar închipui o parte din atmosferă. Și totuși, Sam nu privește situația în care se află așa cum ar privi-o un adult. Este uimitoare atitudinea sa în fața bolii și a morții care pândește de după colț. Nu e resemnare în vorbele sale, ci mult curaj și o poftă de viață, viață pentru care luptă până la ultimul strop de energie. Departe de a creiona o poveste standard, plină de tânguieli și regrete firești în atare circumstanțe, autoarea surprinde prin această perspectivă inedită, tulburătoare, iar prezența ei nu se simte nici măcar un moment. Pe parcursul întregii lecturi, lângă voi va fi Sam, care-și scrie cartea, făcându-vă părtași la trăirile lui și ale familie sale, așa cum le percepe el, cu o maturitate și o limpezime de invidiat. Un personaj-narator încântător, pe care îl veți îndrăgi din primele fraze. Un personaj-narator care își începe cartea cu o listă:

LISTA NR.1 CINCI LUCRURI DESPRE MINE

1. Numele meu este Sam.

2. Am unsprezece ani.

3. Colecționez povești și informații interesante.

4. Am leucemie.

5. Acum, când citești asta, eu probabil că nu mai trăiesc.

Acest „probabil” este cel care conturează speranța, nutrită deopotrivă de Sam și cititorii săi, dar care răzbate cel mai puțin la suprafață. Cea mai bine evidențiată este dragostea de viață, capacitatea de a trăi cât mai intens fiecare clipă, cât se poate de normal, ca și cum viața lui nu s-ar sfârși niciodată, deși iminența sfârșitului planează în aer. Sam este dornic de cunoaștere, una dintre marile sale dorințe este să devină om de știință, ceea ce pare pentru tine, cel care citești, incredibil de curajos și totodată imposibil. Boala lui sugerează din start inaccesibilitatea unor astfel de idealuri. Însă rămâne speranța și dorința de a trăi cât mai frumos fiecare clipă, senzația că nimic nu e imposibil, chiar dacă totul pare nedrept. Și este nedrept.

„Nu mai trebuie să stau niciodată într-un spital. Doctorul Bill mi-a promis asta. Cel mult, trebuie să merg la clinică. Dacă mă simt rău de tot, pot să rămân acasă.

Asta pentru că o să mor.

Probabil.

Moartea e cel mai bun prilej să ți se îndruge verzi și uscate. Nimeni nu-ți spune nimic. Le pui întrebări, iar ei tușesc și schimbă subiectul.

Dacă ajung să mă fac mare, o să devin om de știință.” (pag. 15)

Printre întrebările lui Sam se regăsește și aceasta: „De ce îi face Dumnezeu pe copii să se îmbolnăvească?”. Sam încearcă să găsească un răspuns, cu multă îngăduință, păstrându-și credința în acel Dumnezeu care, totuși, permite ca astfel de suferință să coboare și asupra copiilor, din motive numai de el știute. Chiar dacă asta înseamnă șă țină piept părerilor contrare ale prietenului său Felix, și el bolnav, de cancer.

„- De acum încolo, scriem numai lucruri de bine, am spus răspicat.

 – Nu există lucruri de bine, a zis Felix. Cum ar putea să existe? Dacă cineva îi îmbolăvește pe copii de cancer, n-o face de bun ce e.

M-a fixat cu privirea de parcă a fi fost vina mea.” (pag. 50)

„-5. Există un motiv, dar suntem prea proști ca să-l înțelegem, am adăugat eu.” (pag.51)

Sam este un optimist, iar povestea sa, pe care singur o istorisește, este o adevărată lecție de viață, scrisă într-un limbaj accesibil copiilor, dar suficient de bine șlefuită pentru a-i impresiona și pe adulți, poate chiar mai mult decât pe cei mici. Sunt multe întrebările la care nu-ți răspunde nimeni, mai ales când ești copil. Câd acele întrebări vizează moartea, într-un fel sau altul, discuția este de obicei evitată, pentru că sunt lucruri pe care nici noi, adulții, nu le știm și ne vedem în imposibilitatea de a oferi niște răspunsuri veridice. În plus, ni se pare o temă inadecvată discuțiilor cu un copil, un fel de tabu. Cartea aceasta le oferă copiilor (mai bine spus, adolescenților) o perspectivă interesantă care îi provoacă să își găsească singuri răspunsuri pornind de la cercetările lui Sam, de la experiențele și gândurile sale. Este o poveste tristă, într-adevăr, dar cred că un copil o va percepe diferit față de un adult. Momentele din care se compune trecerea noastră pe aici, pe pâmânt, sunt de bucurie, dar și de tristețe, deopotrivă. Viața nu este compusă numai din bucurii, dar o poți trăi cu bucurie, oricât de gravă ar fi situația în care te afli. Să găsești fericire chiar și atunci când te afli pe marginea prăpastiei, să înveți să trăiești veșnic, măsurându-ți veșnicia după propriile criterii – iată doar câteva dintre mesajele pe care ni le transmite micul Sam. Poate că e ciudat, dar nu compasiune am simțit față de acest personaj, ci multă admirație. Mi-ar plăcea să pot privi astfel viața.

Sunt convinsă că veți iubi cartea aceasta, la fel și copiii. Mă bucur că am citit-o, este una dintre poveștile care, pornind de la un filon al tristeții, provoacă o bucurie interioară deosebită. Dacă evaluările critice vă sunt folositoare ca reper, pot spune că acesta este un roman de debut care a primit în 2008 Waterstones Children’s Book Prize, dar și alte distincții literare. Dincolo de acestea, premii care pe mine nu mă influențează în prea mare măsură, important este impactul asupra cititorilor, care este unul puternic, cred eu. Să vă mai zic ce minunată este coperta? Chiar arată Premium, după cum spune și numele colecției din care face parte. Dacă toate celelalte cărți ale colecției sunt la fel de bune, voi deveni fan al acesteia. De departe, aceasta este pentru mine, cea mai frumoasă carte pentru copii și adolescenți citită acum, la maturitate. Am prins gustul acestor cărți pe care le ocolisem și nu mă voi opri aici. Sunt curioasă ce alte surprize plăcute îmi va oferi acest palier al literaturii. Să nu uităm că, în adâncurile noastre, rămânem mereu copii.

„Cum să trăiești veșnic” este o poveste ce lasă urme în mintea și sufletul cititorului și acesta este unul dintre cele mai însemnate argumente pentru a considera o carte ca fiind bună. Nu vă lăsați influențați de liniile principale ce trasează cadrul acestui roman. Nu este nicidecum o altă carte lacrimogenă care tratează tema tragică a bolii incurabile, chiar dacă e posibil ca, uneori, să apară ceva lacrimi în colțul ochilor. Optimismul în fața morții și entuziasmul în fața vieții – asta ne învață acest roman (nu doar) pentru copii.

cum-sa-traiesti-vesnic_1_fullsizeEditura: Gama

Gama Imago – Colecția Premium

Traducerea: Luiza Mohonea

Anul apariției: 2017

Nr. de pagini: 232

ISBN: 9789731497310

Cartea este disponibilă pe elefant.ro sau pe site-ul editurii.

Share.

About Author

Avatar photo

Citesc de multă vreme, de pe la 4 ani, încât mă simt ca și cum aș fi citit dintotdeauna​. Dar la modul serios și intensiv citesc de 7 ani încoace și tot de atunci îmi împărtășesc impresiile despre cărțile citite pe blogul personal. Pasiunea mea a evoluat încet, dar sigur, printre cărți, printre multe cărți. Citesc cu drag ficțiune de bună calitate, biografii, memorii, cărți istorice și sunt profund marcată de prejudecăți când vine vorba despre anumite genuri la modă.

2 comentarii

  1. cosmina marginean on

    mi-ai starnit interesul. sigur am s-o citesc. pe undeva seamana cu Oscar si tanti roz a lui Schmitt, mi se pare.

    la multe lecturi placute si multe recenzii utile, in continuare!

    • Da, seamănă cu Oscar, dar pe mine m-a impresionat mai mult, fiindcă surprinde foarte fain, deși subtil, reacția celor din jur (părinți, soră, prieteni, rude, medici etc.) și pentru sentimentul ăla grozav despre care povestește Andreea. S-o citești, Cosmina! Sperăm să îți placă!

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura