În ultimii ani am descoperit cât de frumoase sunt cărțile pentru copii din ziua de azi și, din când în când, îmi ofer momente de răsfăț citind cărți care sunt destinate în principal lor, dar care îi pot atrage la fel de mult și pe adulți, fie ei părinți sau nu. Am pornit de la ideea că, pentru a-mi atrage fetele către lectură, trebuie să descopăr cu ce se mănâncă literatura actuală pentru copii. O auzeam pe cea mare vorbind despre diferite cărți despre care nu știam mai nimic și care, aveam să aflu apoi, erau atât de diferite de cele pe care le citeam eu când eram mică. Trebuia să încerc și eu astfel de cărți. Așadar, acum citesc cu drag cărți care se adresează mai degrabă fetelor mele. Și cum diferența de vârstă între ele este de 5 ani, printre lecturile mele intră atât cărți potrivite intervalului 8-12 ani, cât și cărți din sfera Young adult.

Seria Ivy Pocket m-a cucerit de la prima vedere, a fost de-ajuns s-o răsfoiesc un pic și să îi admir ilustrațiile ce-mi aminteau cumva de Mortina (și nu întâmplător, pentru că ele sunt realizate chiar de Barbara Cantini, creatoarea acestui personaj îndrăgit de copii). Știam că o să-mi placă foarte mult, dar nu-mi imaginam că voi citi atât de repede primul volum, continuând imediat cu al doilea și cu al treilea. Însă Ivy ți se lipește imediat de suflet, iar aventurile ei te țin cu sufletul la gură. Trebuie neapărat să afli ce se întâmplă mai departe.

„Sărmana de ea, își ieșise din minți, Era nevoie de o reacție urgentă. Cu viteza fulgerului – pentru că am toate instinctele unui medic – am prins-o de ceafă și-am trântit-o cu fața în punciul de fructe. Doar așa îi puteam domoli fierbințeala creierului. Când s-a ridicat să respire, contesa a zbierat ca un măgar și a început să scâncească. Am luat asta ca pe un semn bun. Nedorindu-mi s-o fac de râs în public, i-am aruncat un șervet pe cap și m-am apucat să o șterg pe față.” (pag.5-6, vol.1)

Ivy Pocket are doisprezece ani, este orfană și cameristă și are și o grămadă de „talente” care o fac să fie foarte specială. Atât de specială încât cei din jur nu știu cum să se descotorosească de ea, pentru că are toate instinctele unui Sherlock Holmes junior, ale unui miner captiv în galerie sau ale unui…. vedeți voi ce. Se pricepe de minune să intre în bucluc, iar imaginația sa bogată îi este cel mai sigur refugiu în fața vicisitudinilor vieții. Este foarte curajoasă și dă dovadă de o incredibilă forță interioară, însă, în adâncul sufletului ei, se află un gol imens – nu știe de unde vine, nici cine îi sunt părinții și inventează tot felul de istorii gogonate atunci când este nevoită să vorbească despre familia sa.

Atunci când ducesa de Trinity îi încredințează o misiune aparent simplă de pe urma căreia fetița poate câștiga o sumă consistentă de bani (atât de necesari, având în vedere că este singură pe lume și de curând rămasă fără slujbă), viața ei ia o turnură și mai spectaculoasă decât fusese până atunci, iar miza principală n-o mai reprezintă banii. Pentru că Diamantul cu Ceas, cadoul ducesei pentru nepoata unei vechi prietene, nu este o bijuterie obișnuită. Iar Ivy nu rezistă tentației de a-l proba, în pofida interdicției și a promisiunii făcute ducesei. De aici, fantasticul intră în scenă, puțin câte puțin. Și aventurile se țin lanț. Periplul lui Ivy implică lumea pe care o cunoaștem, dar și o lume paralelă, numită Prospa. Apar și câteva fantome pe care doar Ivy poate să le vadă, grație capacităților neobișnuite pe care le dobândește după ce își pune prima oară pandantivul la gât.

„Ceea ce explică motivul pentru care m-am trezit îngenuncheată pe podea, printre stivele de cufere prăfuite, privind fix diamantul. Mi s-a tăiat respirația când am văzut o ninsoare abundentă viscolind în interiorul lui. Deodată, a apărut o pădure acoperită de zăpadă. Femeia cu boneta galbenă nu mă mai purta pe brațe. Acum, mergeam lângă ea. Ba nu, nu mergeam. Mă trăgea de mână. Cumva, am știu că drumul trudnic prin pădurea aia durase deja câteva ore. Printre copacii din spatele nostru, a trecut o umbră întunecată.” (pag. 204-205, vol.1)

N-am să vă dau prea multe amănunte în ce privește acțiunea, căci sunt sigură că o veți îndrăgi pe Ivy la fel de mult ca mine și îi veți descoperi singuri peripețiile. Povestea ei este plină de umor, dar și de sensibilitate, căci Ivy are o inimă pe atât de mare pe cât de tristă i-a fost viața și reușește să treacă peste greutăți cu zâmbetul pe buze, fără a ezita să sară în ajutorul celor din jur, chiar dacă asta înseamnă de multe ori să se pună în pericol. Copiii au ce învăța de la ea, este genul de personaj care capătă consistență și migrează în planul realului. În pauzele de lectură, mi s-a întâmplat adesea să mă gândesc la ea și acest lucru nu mi se întâmplă atât de des cu personajele din cărți. Poate că am reușit să prind un strop din magia copilăriei ori poate că vinovată de acest fenomen este chiar Ivy, care are toate instinctele unui personaj irezistibil și de neuitat.

„Buzele mele tremurau nebunește, iar lacrimile mi se adunau în ochi, fără să țină cont de demnitatea mea. Dar îmi părea bine. Prea multă vreme mă ascunsesem în propria mea imaginație. Acum însă, nu tânjeam decât după ceva real. Ceva adevărat.” (pag. 382, vol.3)

Și totuși, imaginația este cea care o ajută pe Ivy să supraviețuiască tuturor greutăților, care nu sunt deloc puține.

Seria care o are ca protagonistă pe Ivy Pocket are toate calitățile unui deschizător de drumuri în ale lecturii, dacă ne gândim la cei mici. Cred că poate fi citită începând cu vârsta de 10 ani. Numărul mare de pagini poate părea un impediment pentru micii cititori, la prima vedere, însă o dată ce se vor împrieteni cu Ivy, nici nu-și vor mai da seama când au reușit să citească atât de mult în atât de scurt timp.

Volumul 1 – Să n-aud de Ivy Pocket
Volumul 2 – S-o oprească cineva pe Ivy Pocket
Volumul 3 – Aduceți-mi capul lui Ivy Pocket

Editura: Gama

Colecția: Ivy Pocket
Traducerea: Adrian Deliu
Anul apariției: 2018

Nr. de pagini: 382, 398, 398
ISBN: 9789731498928, 9789731498935, 9789731498942

Share.

About Author

Avatar photo

Citesc de multă vreme, de pe la 4 ani, încât mă simt ca și cum aș fi citit dintotdeauna​. Dar la modul serios și intensiv citesc de 7 ani încoace și tot de atunci îmi împărtășesc impresiile despre cărțile citite pe blogul personal. Pasiunea mea a evoluat încet, dar sigur, printre cărți, printre multe cărți. Citesc cu drag ficțiune de bună calitate, biografii, memorii, cărți istorice și sunt profund marcată de prejudecăți când vine vorba despre anumite genuri la modă.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura