Un articol de Michael Swanwick

(traducere și adaptare: Gabi Morozov)

Una dintre plăcerile mele vinovate este să hoinăresc printre rafturile din librării, răsfoind pagini după pagini, în căutarea cărţilor de literatură Fantasy şi SF. Şi e mult mai mult de descoperit decât vă imaginaţi…  Câteva, cum ar fi cartea lui T. H. White, The Once and Future King (una dintre edițiile românești,o puteți găsi aici) sunt acolo pentru că ele au precedat existenţa literaturii Fantasy comerciale. Altele, ca The Handmaid’s Tale, a scriitoarei Margaret Atwood (ediția românească o găsiți  pe Elefant.ro), se găsesc pe raftul de autor, datorită notorietăţii acesteia, laolaltă cu celelalte creaţii ale autoarei. Cele mai multe, totuşi, sunt prezente pur şi simplu pentru că până şi celor mai „aşezaţi” scriitori le place câteodată să îşi dea frâu liber imaginaţiei, până în locuri de pe hartă în care scrie Aici sunt Dragoni şi unde fantezia îşi găseşte locaş.

În fiecare librărie există câte o secţiune de literatură Fantasy, pentru a vă fi la îndemână, dar cred că merită oricând să ne străduim să „facem săpături” şi în afara ei.

Iată cinci cărţi de literatură Fantasy pe care nu le veţi găsi în secţiunea amintită.

Orlando de Virginia Woolf

orlando_1_fullsizeVirginia Woolf a fost vocea cea mai autoritară între modernişti şi cea mai puţin speriată să scrie despre viaţa domestică. Aşa încât şi-a uimit contemporanii scriind povestea unui tânăr poet elisabetan, plin de toane, care trăieşte, fără să îmbătrânească, până în Secolul Douăzeci, transformându-se până la urmă într-o femeie.  Ca fantezie istorică, povestea zguduie –  descrierea îngheţului de pe Tamisa (un eveniment real) este feerică — dar, în cele din urmă, este un studiu vizionar ce priveşte genul şi identitatea.

Dar cine a zis că fantezia nu poate fi o chestiune serioasă?

Pentru ediția românească a cărții am ales traducerea din colecția Raftul Denisei”.

 

 

Peştele cel mare: Un roman de proporţii mitice de Daniel Wallace

Big_Fish_1252435841_2003Edward Bloom, comis voiajor şi tată absent, este pe moarte şi fiul său doreşte cu disperare să fie în preajma lui şi să îl înţeleagă. Dar bătrânul este un povestitor redutabil, iar întreaga carte este scrisă în stilul fabulatoriu al poveştilor americane. Întâmplări de necrezut care implică un uriaş, o gheișă cu două capete, un ochi de sticlă magic, un oraș subacvatic, și, desigur, un peşte imens surclasează tristețea inerentă a morții unui om bătrân, și în cele din urmă, realitatea trebuie să se plece în faţa superiorităţii unei minciuni bine spuse.

Povestea din Peştele cel Mare a fost ecranizată într-un film pe care îl putem urmări cu plăcere în fiecare zi a săptămânii, dar romanul este mult, mult mai bun.

 

 

The Maze Maker (Creatorul de labirinturi) de Michael Ayrton

downloadThe Maze Maker își propune să fie unul dintre acele romane în care un personaj mitic, – în cazul de față, Dedal, creator deopotrivă al labirintului, cât și al aripilor sortite fiului său, Icar,-  apare ca o figură istorică, și dezvăluie mult  din fascinanta epocă a bronzului. Dar, în timp ce intriga ne satisface așteptările, ciudăţenia inerentă continuă revarsă din paginile romanului. Zeiţa îi apare lui Dedal sub forma unei securi duble. Icar zboară până la Soare, corpul său făcând o serie de contracții de tip Lorentz-Fitzgerald. Dedal este zdrobit pe pământ și când o furnică se târăște în urechea lui și începe să traverseze pliurile labirintice ale creierului său, el numește furnica „Dedal”.

Ayrton a fost un sculptor care a creat odată un fagure de aur pentru moșia lui Sir Edmund Hillary, primul om care a ajuns pe vârful Everest. Albinele au umplut sculptura cu miere și larve. Creatorul de labirinturi  este romanul pe care l-ar scrie un astfel de om.

 

Ragnarok de A. S. Byatt

download (1)Solicitată pentru a rescrie un mit sub formă de nuvelă, Byatt a ales să se concentreze asupra unui „copil slăbuţ” din Marea Britanie, în timpul celui de al doilea război mondial, care ştie că tatăl său, pilot RAF, nu se va mai întoarce de la război. Fata (Byatt însăși) descoperă o carte despre zeii nordici, ale căror povești, terifiante şi vii, au mult mai mult de a face cu sfârşitul lumii decât cele ale sfinţilor cei buni pe care ea îi aude în biserică. Ragnarok este plin de inventivitate, Rándrasill, echivalentul submarin al lui Yggdrasil, Copacul Lumii, fiind un exemplu deosebit de strălucit. Byatt oferă, de asemenea perspective neașteptate miturilor originale. Ea subliniază, de exemplu, că Loki îşi poate schimba forma atunci când nici unul dintre ceilalți zei nu pot, iar apoi creionează un portret emoţionant al relației sale ciudate dar plină de iubire cu fiica lui, șarpele-lumii. În plus, mai mult decât orice, Ragnarok servește drept o introducere plină de viață pentru celelalte opere mai ample ale autoarei.

De aceeași autoare, la Editura Nemira găsiți tradus un alt volum, „Natură moartă”.

 

Himera de John Barth

0_1731Această carte conține trei nuvelele, fabuloase în toate sensurile cuvântului. Cea mai bună dintre ele este Dunyazadiad, o privire postmodernă „maximalistă” asupra celor „O mie şi una de nopţi”, din perspectiva surorii mai mici a Şeherezadei,  Dunyazade. Care, amintiți-vă, a așteptat lângă patul nupţial ca să asculte ultima poveste salvatoare. Cele două tinere femei fac un studiu anacronic al științelor ușoare pentru a găsi o modalitate de a opri sacrificarea zilnică a soțiilor regelui Shahryar , când un duh cu un cap  „chel ca oul păsării roc” apare cu răspunsul pe care îl știm cu toții.  Duhul este Barth însuși, Şeherezada este personajul său, iar cei doi demarează un adevărat desfrâu conversațional despre teoria literară.

Nu am menţionat încă nimic despre sex? Dunyazadiad este o parodie a exotismului arab, aducând zburdălnicia plină de duh într-o poveste iubită a copilăriei, şi este plină de amuzament. Recomandată cu tărie (la fel ca toate celelalte cărți menționate aici).

 

Despre autor:

download (2)Michael Swanwick este unul dintre cei mai aclamaţi scriitori de proză scurtă science fiction și literatură fantasy ai generației sale. Cea mai nouă Colecţie a sa, „Nu atât de mult a spus pisica”, va apărea la mijlocul lunii august; povestirile sale scurte au apărut în mai multe reviste, cum ar fi OMNI, Penthouse, Amazing, Science Fiction Asimov, New Dimensions si Full Spectrum. Romanele lui Swanwick au câştigat premii literare importante. Swanwick trăiește în Pennsylvania.

 

 

Sursa: http://www.tor.com/2016/08/08/five-fantasy-books-you-wont-find-in-the-fantasy-section/

 

Foto credit copertă : ebookfriendly.com

Share.

About Author

Avatar photo

„Iubesc cărţile, iubesc cu patimă cărţile”. Deşi parafrază a versului Anei Blandiana din poezia „Descântec de ploaie”, acesta ar putea fi mottoul meu pe viaţă, căci, de când mă ştiu, mi­-au plăcut cărţile şi nu am rezistat ispitei de a le cumpăra în toate etapele financiare ale vieții mele (mai frugale sau mai copioase, după vremuri). Iubesc cărţile şi această dragoste voi încerca să o împărtăşesc, fără a avea pretenţia de a fi o cunoscătoare ci, mai degrabă, o simplă cititoare care rămâne uimită în faţa rândurilor, gândurilor, poveştilor şi lumilor cuprinse între două coperţi.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura