Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Laura Grünberg, Luminița Corneanu și Andreea Iatagan sunt cinci dintre cele mai active ambasadoare ale literaturii pentru copii și tineret semnate de autori români. Unul dintre multe proiecte de toamna aceasta în care cele cinci scriitoare au fost implicate este realizarea ghidului de scriere creativă MAŞINUŢA DE SCRIS, disponibil pentru cu acces gratuit pe site-ul asociației: https://debasm.ro/masinuta-de-scris/. Acesta cuprinde sfaturi practice, idei, scenarii și jocuri creative pentru ca elevii să își antreneze imaginația și să înceapă să creeze propriile povești. Ghidul a fost conceput și redactat de cele cinci autoare pe baza experiențelor proprii de lucru cu elevii.

Acesta și o listă bogată de recomandări de lectură. Este o listă de recomandări generale dedicate elevilor. În serialul care începe astăzi pe Bookhub, încercăm să le cunoaștem mai bine pe cele cinci autoare, să aflăm cum s-au apropiat ele de cărți și ce recomandări personalizate au acestea pentru cititori cu profiluri diferite. Pentru că, nu-i așa, nu este de ajuns ca o carte să fie bună, ea trebuie să rezoneze și cu profilul și nevoile cititorului.

Astăzi, o cunoaștem mai bine pe Laura Grünberg.

*

Laura Grünberg este scriitoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România şi co-fondatoare a Asociaţiei De Basm. A publicat o serie de cărţi de autor pentru copii: Îmbrățișătoarea, Univers; Improveşti. Poveşti cu lucruri simple, hazlii, fireşti, Arthur; Să creştem mici. Carte pentru cei mici care trebuie neapărat citită de cei mari, Arthur; Istoriioare, Univers (re-editare, Istorie cu copii şi Pârş, Pisică, Frunză de Gutuie, Compania); Povestea unui Gând Strănutat, Paralela 45.

Alte povești fac parte dintr-o serie de volume colective precum cele din colecţia Cărţile mele sau Mica istorie a unui neam mare (Arthur), Bukătăria de texte şi imagini (Arthur / Pandora). Este de asemenea co-autoare a volumelor Nesupusele. 100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă (Univers).

A participat în calitate de scriitoare la diverse târguri de profil internaționale (Bolonia, Praga, Copenhaga, Paris) și fragmente din cărţile ei sunt introduse în diverse manuale şcolare.

Laura Grünberg are de asemenea o bogată experienţă în zona educațională, cu multe ateliere de scriere creativă pentru copii şi adulţi la activ.

Când nu scrie cărţi pentru copii, Laura Grünberg este profesoară universitară de sociologie la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din Bucureşti, face activism în domeniul drepturilor femeilor, scrie cărți de specialitate, joacă tenis, merge la ski și se bucură, ca orice mamă, de orice realizare mică sau mare a băiatului ei.

Laura Grünberg

*

CHESTIONAR

  • O întâlnire providențială care v-a făcut să iubiți cărțile și poveștile.

Profesoara de română din liceu – Grațiela Ștefan.

  • Ați simțit vreodată că sunteți sursa de inspirație/motivație pentru un viitor cititor?

Poate, dar mai curând invers: copiii au fost și sunt sursa și motivația pentru cărțile mele!

  • Ce ingrediente credeți că ar trebui să conțină rețeta pentru apropierea copiilor de cărți la școală?

Biblioteci bine dotate și bibliotecare dedicate; profesoare jucăușe, inventive, creative și neblazațe care să facă din cărțile „obligatorii” pretexte pentru a discuta vrute și nevrute cu elevii, astfel încât lectura să devină o cale de a înțelege lumea în care trăiești – cu trecutul, prezentul și viitorul ei.

  • Dar în familie?

Prezența bibliotecilor în casă și a cărților pe raftul de lângă patul părinților, mersul în librării împreună cu copiii, ritualul cărților cadou cu diferite ocazii.

  • Ce cărți ați include într-un kit -cadou pe care să-l primească mamele la naștere (cărți pentru mamă și copil)?

Aș promova literatura autohtonă și aș face un set cu autori precum (lista e mai lungă, desigur): Victoria Pătrașcu, Gellu Naum, Iulia Iordan, Adina Rosetti, Adina Popescu, Ioana Nicolae, Lavinia Braniște, Alex Moldovan, Sînziana Popescu și, poate, și Laura Grünberg.

  • Recomandare pentru un cititor introvert.

Melancolica moarte a băiatului stridie, de Tim Burton.

  • Recomandare pentru un cititor expansiv.

Pippi Șosețica, de Astrid Lindgren.

Recomandare pentru un copil căruia îi plac aventurile.

Aventurile lui Alice în Țara Minunilor, de Lewis Caroll.

Recomandare pentru un cititor candid.

Micul Prinț, de Antoine de Saint-Exupery.

Recomandare pentru un cititor empatic.

Muc cel mic, de Wilhelm Hauff.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura