Consecvent programului său de promovare a artiștilor de pe ambele maluri ale Prutului, Centrul de Cultură „George Apostu” va trasa, la finalul lunii mai, o nouă punte de legătură culturală între Bacău și Chișinău, de această dată prin intermediul Expoziției de fotografie „IMAGINI RECURENTE”, semnată de artistul vizual Ovidiu Ungureanu. Expoziția, care va fi vernisată miercuri, 31 mai 2023, la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” din Chișinău, începând cu ora 16.00, este rodul bunei colaborări dintre Centrul de Cultură „George Apostu” și Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova, partener în acest proiect.

Expoziția „Imagini recurente” reprezintă o amplă sinteză a celor mai importante lucrări fotografice realizate de artistul băcăuan până în prezent, Centrul de Cultură „George Apostu” promovând în galeriile „Constantin Brâncuși” din Chișinău nu mai puțin decât trei mari proiecte de artă vizuală semnate de Ovidiu Ungureanu – „Tur de confrerie”, „Castele și palate” și „I-auzi corbii!”, proiecte susținute de organizator și prezentate publicului băcăuan în sala de expoziții a Muzeului de Artă Contemporană „George Apostu” în perioada 2020-2022. O foarte bună ocazie pentru a simți notele nostalgice provocate de perspectivele ample surprinse de aparatul artistului, al cărui obiectiv pare să fie „însetat” să cuprindă tot orizontul, un bun prilej de a vedea teoria determinismului geografic filtrată de sensibilitatea artistică a autorului, „clipa” surprinsă de fotografiile lui Ovidiu Ungureanu având o puternică amprentă a „tristeților provinciale”.

Cele 180 de fotografii care vor fi ridicate pe simezele Galeriilor „Constantin Brâncuși” forțează o întoarcere într-un trecut nu foarte îndepărtat, obligând privitorul să mediteze asupra discontinuităților din istoria noastră recentă, asupra faliei majore provocate în propriile noastre vieți de schimbările de regim politic; în cele din urmă, această mărturie artistică a modului facil, superficial în care oamenii anatemizează propriul lor trecut, excomunicând părți importante din propria lor ființă, din propria lor viață, are darul de a produce efecte terapeutice greu de anticipat – împăcarea cu sine și acceptarea trecutului.

În cadrul acestui eveniment vor fi prezenți Florina Breazu, în calitate de președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova (UAPRM), Dumitru Bolboceanu, vicepreședintele UAPRM, și, nu în ultimul rând, Gheorghe Geo Popa, directorul Centrului de Cultură „George Apostu”.

„Ovidiu, cu alura lui de adolescent longeviv, cu figura lui exotică, având ceva dintr-un mister aztec, se întoarce în timp, cu gândul, la viața lui de pe mare, când era navigator, și aruncă o punte între trecut și prezent. Fotografiile sunt actuale, dar sentimentul, feelingul este dintotdeauna, pentru că Ovidiu este un om deschis, cald, sensibil, un sentimental care-și construiește, prin arta sa, și un edificiu afectiv. Sunt, în expoziția de care aminteam, imagini cu marea, cu valurile, cu vapoare, pescăruși, pontoane, țărmuri și porturi, cu o poezie a liniștii și o chemare a depărtărilor. Mereu în căutarea unei clipe de grație, pe care o „vânează” cu infinită răbdare, artistul fotograf imortalizează imagini pe peliculă, suspendând parcă timpul, oprit astfel din zborul său. Imagini surprinzătoare, care-ți captează atenția, îți rețin privirea, îți dezvăluie aspecte, detalii inedite, și îți transmit mesaje încărcate de emoție.”

(Carmen Mihalache)

Pentru anul 2023 programul cultural al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfășoară sub egida „Tradiție și Credință – Trepte ale Desăvârșirii”.

Share.

About Author

Avatar photo

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura