Bună întrebare, nu? Dacă ești un pasionat cititor de cărți (bune, sau foarte bune) îți dorești să-i deschizi pofta de a citi și copilului tău. Și, cum bugetul e limitat (nu știu cum se face, dar cititorii de categorie grea au și salariile din categoria „buget mediu spre mic”) te vezi nevoit să împarți la doi/trei etc. ceea ce până acum îți revenea doar ție.

Oferta de carte pentru copii este generoasă. Sunt editurile mari (All, Humanitas, Polirom, Litera) care au în oferta lor divizii speciale de cărți pentru copii; e drept, sub această umbrelă regăsești multe: educațional, carte școlară, cărți cu povești, cărți destinate educației nonformale și lista rămâne deschisă. Toate se pot constitui în frumoase daruri pentru cei mici (și mai mari). La acestea se adaugă și audiobookurile (foarte căutate de către tânăra generație), recunoscute fiind deja cele cu povești în lecturile marilor actori (români sau străini, deopotrivă).

Capcanele există și ele, din moment ce mulți părinți se întreabă „oare de ce nu citește ce i-am cumpărat”? Sunt cărțile pentru primele vârste ale copilăriei care abundă în imagini care mai de care mai colorate, hârtia este de cea mai bună calitate, lucioasă, și formatul cărții este, de cele mai multe ori, A4, toate aceste caracteristici ridicând serios prețul unui volum (dacă vă uitați la prețurile de pe coperta IV veți vedea că multe dintre ele sunt de la 30 lei în sus).

Altă dilemă este legată de limba în care sunt scrise textele; abundă, efectiv, cărțile scrise în limba engleză. Mai adăugăm și desenele animate de la TV sau online și atunci nu ne mai miră deloc de ce copiii ajung să pronunțe mai ușor cuvintele în engleză decât în limba română (fiica mea, de exemplu, culorii „galben” îi spune yellow, nu vrea sub nicio formă să spună „galben”).

Revenind, ce cumpărăm copiilor în preajma Crăciunului? V-am găsit câteva oferte de la editurile românești. Am preferat să aleg cărți scrise în limba română, scrise corect (e și asta o mare problemă – am văzut multe cărți tipărite cu greșeli de exprimare/ortografiere, sau cu traduceri inadecvate). A, încă ceva, am preferat cărți cu povești moderne, scrise de scriitori contemporani, care cunosc gândirea copilului secolului XXI și care reușesc să aibă „priză” la cei mici tocmai pentru că le sunt familiare. Dacă ar fi să mă întrebați, preferata mea dintre cele alese rămâne cartea lui T.O. Bobe.

Unul dintre proiectele bookhub.ro ale anului viitor va avea în centru literatura pentru copii. Așadar, ne propunem să vă prezentăm periodic titluri din acest areal, pentru că, nu-i așa, cititorul se educă încă din primii ani, odată cu limbajul.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura