Mult așteptată de cititorii de romane polițiste de la noi, „Cartea Oglinzilor”  a lui Eugen Ovidiu Chirovici a ajuns în librării la începutul acestei luni. Eu am citit-o imediat ce am găsit-o, mai mult din curiozitate. Țineam musai să aflu cum a scris românul care a reușit să se impună pe piața internațională de gen. Cu toate astea, nu m-am dus cu sacul la pomul lăudat. Am citit pe îndelete, încercând să mă bucur de lectură și am descoperit, până la urmă, o carte scrisă bine, cu fir narativ clar, fără artificii inutile. Mi-ar fi plăcut să găsesc puțin mai multă emoție în construcția unora dintre personaje, dar asta-i doar o preferință personală. “Cartea oglinzilor” rămâne, spun eu, un roman scris cu mână sigură, care nu e cu nimic mai prejos față de cele americane, care se vând  în milioane de exemplare, peste Ocean.

Trei sunt naratorii poveștii din „Cartea Oglinzilor”: agentul literar Peter Katz, jurnalistul John Keller și polițistul pensionar Roy Freeman. Fiecare dintre ei duce povestea până la punctul în care celălalt trebuie să o preia.

Katz primește primele pagini dintr-un manuscris care putea fi un succes editorial răsunător pentru că promitea să elucideze misterul asasinării, în 1987, a profesorului universitar Joseph Wieder. Numai că promisiunea succesului e înșelătoare: abia pleacat pe urmele manuscrisului, Katz află că autorul, Richard Flynn, e pe moarte. În ciuda eforturilor pe care agentul literar le face pentru a-l contacta, Flynn se stinge, iar manuscrisul nu e de găsit. E momentul în care Katz îl angajează pe John Keller, un fost ziarist de tabloid, pentru a descâlci ițele poveștii și pentru a scrie o carte plecând de la concluziile anchetei jurnalistice. Pe durata cercetărilor pe care le face, Keller descoperă că fiecare persoană din anturajul din 1987 al profesorului Wieder spune o altă poveste. Pe de o parte, avem varianta Laurei, studenta lui Wieder și pe de alta, cea a lui Derek Simmons, omul de casă al profesorului. Ies la iveală detalii nebănuite despre toți cei implicați. Apar pistele false. Totuși,  dintre minciuni, adevărul începe, încetul cu încetul, să prindă contur. Cu o cu totul altă poveste vine, mai târziu, un personaj care mărturisește, ca din senin, că l-a ucis pe profesor. Dar adevărul nu poate fi niciodată atât de simplu. Cel puțin, nu într-un roman polițist. Roy Freeman, un polițist pensionat căruia John Keller îi retrezise interesul pentru caz, pleacă și el în căutarea adevărului. Doar era  cel care anchetase crima, atunci când ea se petrecuse…  Cum se termină totul, cine e criminalul și cât adevăr e în povestea fiecărui personaj,  o să aflați doar citind romanul.

„Cartea oglinzilor” este prima pe care E.O.Chirovici a scris-o în limba engleză, după ce s-a mutat din România în Marea Britanie și prima cu o atât de mare căutare. Potrivit Editurii Rao, drepturile de tipărire s-au vândut deja în 38 de țări. Celebrul cotidian britanic The Guardian, al cărui tiraj depășește 160.000 de exemplare, scria încă din 2015 că romanul l-ar putea transforma pe Chirovici într-un milionar. Potrivit editurii Rao, același cotidian a declarat „Cartea Oglinzilor” drept „fenomen editorial internațional”.

Înainte să plece în Regatul Unit, E.O.Chirovici a fost, în România, economist, jurnalist și scriitor. A lucrat, printre altele, ca redactor șef la Curierul Național și ca manager la B1. A fost și Mare Maestru al Marii Loje Naționale din România.

Editura Rao a mai publicat, în ultimii 15 ani, în afară de „Cartea oglinzilor”, 13 titluri ale lui E.O.Chirovici, dintre care 11 de ficțiune.

copertaEditura: Rao

Anul apariției: 2017

Nr. pagini: 298

ISBN: 978-606-776-207-5

Cartea este disponibilă pe elefant.ro, Libris.ro sau pe site-ul editurii.

Share.

About Author

Avatar photo

Sunt jurnalist de cotidian din anul 2008, îmi plac oamenii şi poveştile lor. Citesc de mic, din curiozitate, din plăcere şi câteodată din ambiţia de a înţelege fenomene care îmi rămân neclare, în ciuda încăpățânării cu care încerc să le desluşesc. Din librării, îmi aleg cel mai adesea romane din genuri diverse, memorialistică, volume de accesibilizare a ştiinţei şi cărţi de istorie, dar nici poezia nu mi-e chiar străină. De vreun an, am început să şi scriu, cu entuziasm, despre cărțile pe care le citesc.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura