Oscar Wilde nota, în vremurile slavei sale, că: „Până la urmă, în orice întovărăşire, fie că este vorba de căsnicie ori de prietenie, conversația este cea care creează legătura.”. Pornind de la această axiomă înțelegem că succesul cooperării sociale și antropologice se bazează exclusiv pe axioma comunicării propice dintre indivizi.

Plecând de la acest principiu se fundamentează și volumul Butonul Like, apărut la Editura Paralela 45, o carte care mi-a captat atenția de la primele foi. Un agent FBI este pus în situația analizei atente a emoțiilor, a manifestărilor empatice la persoanele cu care susține o discuție, dar și la aspectele legate de mimică și de limbaj nonverbal. Exercițiile pe care le realizează, dar și maniera în care descompune legi aplicabile zilnic au transformat lectura într-un joc interactiv, care mi-a dat posibilitatea unei rememorări a intercațiunilor zilnice pe care le am.

De câte ori ne-am fi gândit să observăm cum o persoană se încruntă, cum așteptăm sau nu complimente? Aceste lucruri ar putea părea la prima vedere bizare, dar cu toate acestea ele fac diferența. Autorii Jack Schafer și Marvin Karlins pun în dezbatere câteva teme extrem de actuale, începând cu modalitățile de a obține prieteni (ceva asemănător regăsim în lucrările lui Carnegie) până la regulile de construcție corectă a apropierii dintre indivizi.

Mi se pare de o importanţă majoră modul în care acești co-autori analizează, de exemplu, problema digitalizării prieteniei, ajungând la concluzii triste, dezolante.

În lumea digitalizată de azi, nimeni nu mai joacă fotbal, cum obișnuiau generațiile de copii de dinaintea mobilelor.”

Pe lângă aceste aspecte diurne, autorii ne oferă și dezlegarea unor mecanisme prin care corpul nostru trădează primele înfiripări ale prieteniei. Ați știut că există trei semnale prietenoase pe care un emițător le îndreaptă spre potențialul viitor amic? Acestea sunt ridicarea sprâncenelor, înclinarea capului și zâmbetul autentic, cu accent pe ultima calitate, a veridicității.

Autorii nu se sfiesc să vorbească despre astfel de fenomene precum este ecopraxia sau așa-zisa oglindire a comportamentului altei persoanei, care cu siguranță face diferența, mai ales dacă sunteți în căutarea unor adevărați prieteni sau de ce nu, doriți să câștigați încrederea cuiva.

Acest buton like, așa cum l-au gândit autorii, nu este un manual, în sensul dogmatic al cuvântului, ci este mai degrabă un soi de instrucțiune a cooperării interpersonale, care divulgă anumite posibile scenarii ale unei apropieri. De exemplu, Karlins și Schafer nu se tem să vorbească, desigur cu atenția cuvenită, despre existența unor semnale dușmănoase, despre necesitatea imperativă a prudenței în materie de atingere. Practic cei doi au dat naștere unui manual de supraviețuire în jungla urbană. Cu toate acestea, cartea nu este una științifică, în conformitate cu canoanele impuse de psihologie, ci este un soi de demonstrație practică a rapoartelor noastre sociale, pe care le dezvoltăm zi de zi în tandemurile noastre.

A nu se uita că secolul în care trăim ne impune reguli stricte în materie de transparență și implicare pro-socială, iată de ce există o necesitate strigentă de verificare continuă a parametrilor în care ne ducem dialogurile, fie în mediul de afaceri sau chiar în relațiile de ordin personal. Dacă vă dorți să aflați cum se alimentează o relație pe termen lung sau cum să supraviețuiți între pericolele și promisiunile unei relații virtuale, atunci acest volum vă este potrivit, mai ales pentru că nu impune pregătire prealabilă și este accesibilă chiar și neinițiaților.

Autorii au și ei o biografie impresionantă care motivează implicarea lor în această dimensiune ideatică. Astfel, doctorul John R. Schafer este psiholog, profesor și consultant în informații și fost agent FBI. Se spune că a desfășurat anchete de contrainformații și contraterorism, ceea ce oferă o bază solidă studiului prezent. La rândul său, Marvin Karlins a primit titlul de doctor în psihologie la Universitatea Princeton și este, în prezent, profesor de management la Colegiul de Administrare a Afacerilor din cadrul Universității South Florida.

Cartea lor o să vă ofere nu doar un antrenant studiu științific, ci și o să vă incite atenția pentru a analiza oamenii care vă înconjoară zi de zi. Îi cunoașteți cu adevărat?

Butonul Like” de Jack Schafer și Marvin Karlins

Editura: Paralela 45

Colecția: Cărți practice

Traducerea: Mugur Butuza

Anul apariției: 2017

Nr. de pagini: 248

ISBN: 978-973-47-2546-5

Share.

About Author

Avatar photo

Juristă de profesie și om de litere prin destin. Scrisul mă ajută să reinventez lumea în care trăiesc. Nu am putut găsi un leac mai bun. Și nici o boală mai potrivită decât dependența de cărți.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura