Marți 04.10.2022 la sediul U.A.R. (str. Jean Louis Calderon, nr. 48) a avut loc un dublu eveniment de lansare dedicat arhitectului Alfred Popper:  lansarea monografiei Alfred Popper (re)descoperirea unui arhitect, autor Monica Croitoru-Tonciu și vernisajul expoziției cu același nume.

Volumul se bazează pe documentele arhivei Alfred Popper, 500 planșe conținând proiectele arhitectului, arhivă donată de arh. Marina Iliescu.

Vila Laurențiu și Louise Steinebach (Bdul Eroii Sanitari, 18, București)

„AIfred Samuel Popper (n. 30 august 1874 m. iunie 1946) se naște la Braşov, într-o familie originară din Silezia, se instruiește atât în mediul nemțesc și austriac, cât şi în cel românesc, alături de arhitecţi străini şi autohtoni, se stabileşte la Bucureşti, urmează apoi un important ocol la Sinaia, călătorește în Europa și în Asia Mică și proiectează la Istanbul, ca ulterior să se întoarcă în țară. Parcurgerea firului vieții sale dezvăluie treptat fațete ale unei personalități neobosite în căutarea sinelui profesional. Se îndreaptă inițial către arhitectura eclectică cu elemente de factură neogotică sau de factură academistă, dar sfidează o posibilă limitare, abordând ulterior arhitectura neoromânească, opțiune documentată temeinic, pe care o potenţează prin orientarea către decorativismul Bizanţului. Receptivitatea sa artistică se evidențiază inclusiv prin adoptarea stilului modernist, atât în varianta sa de propagare internațională, cât și într-o formulă hibridă, special gândită spre a servi pasiunii sale pentru arhitectura bizantină și cea medievală. Povestea vieții sale relevă un spirit autodidact, iubitor și creator exemplar de arhitectură, care, după propriile mărturisiri, rămâne până la final credincios idealului de artă îndelung clădit şi slujit.” (Monica Croitoru-Tonciu)

Credit foto – Sorin Mircea Vasilescu

Autoarea, Monica Croitoru-Tonciu, este absolventă a Facultății de Istoria și Teoria Artei din cadrul Universității Naționale de Arte București, cu lucrarea de licență „Arhitectul Alfred Popper (1874-1946), între tradiție și inovație”, coordonată de prof. arh. Alexandru Beldiman și lect. dr. arh. Cristina Woinaroski. Este coautoare a volumului „Un parcurs pe Dealul Mitropoliei și în împrejurimi”, alături de arh. Cristina Woinaroski, Simona Drăgan et al., publicat la editura Simetria în 2021.

Această prezentare necesită JavaScript.

Expoziția este deschisă în str. Jean Louis Calderon, Nr. 48 până în data de 14 octombrie 2022 în frumoasa Vilă Aron Iacob, anul construcției 1898, la proiectul căreia arhitectul Alfred Popper a contribuit pe când lucra cu autorul Carului cu Bere, arh. Ziegfried Kofszynski.

Program de vizitare: luni -vineri între orele 10 – 16

Credit foto – Sorin Mircea Vasilescu

Share.

About Author

Avatar photo

Născut în 1969, cu un master specializarea construcții civile din cadrul Universității Tehnice de Construcții București absolvit în 1998. Pasionat de București, fotografie, literatură. Rubrica se vrea a fi o invitație virtuală/vizuală prin Bucureștiul de altădată.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura