Trebuie să încep prin a spune că Batman a fost primul super-erou ca m-a fascinat în copilărie. Îl preferam lui Superman, în primul rând pentru că era perfect uman. Nu avea super puteri speciale. Nu zbura și nu lansa raze X. Se folosea strict de puterea sa fizică și de inteligența ieșită din comun. Și în plus, reușea să creeze o mai mare doză de mister în jurul său prin deghizarea completă în liliac, se folosea de Batmobil și-și proiecta pe cer semnul său distinctiv. Așa că, este de la sine înțeles că m-am entuziasmat din nou, ca un copil mic, la vederea unei noi benzi desenate cu Batman. Mă refer la cea lansată recent de cei de la Editura Art, prin segmentul Art Grafic, intitulată sugestiv: Batman. Volumul 1. Conclavul Bufnițelor.

Dar, înainte de a vorbi despre această nouă apariție, aș dori să fac o scurtă încursiune în „istoria Batman”. Acesta a apărut pentru prima dată în luna mai a anului 1939, în numărul 27 al revistei Detective Comics, fiind rezultatul colaborării dintre artistul plastic Bob Kane și scenaristul de benzi desenate Bill Finger. Devenind rapid un personaj adorat de publicul larg, începând din anul 1940 a avut propria sa serie de BD-uri. Printre colaboratorii săi s-au remarcat de la început Robin, Batgirl, majordomul Alfred Pennyworth și comisarul de poliție Jim Gordon. Iar printre clasicii răufăcătorii cărora le-a ținut piept Batman, s-au numărut de-a lungul timpului: Joker, Pinguin, Catwomen, Two-Face, Poison-Ivy, Mr. Freez. De-a lungul timpului, mai mulți scenariști și artiști plastici au contribuit la perpetuarea notorietății lui Batman și uneori la reinventarea sa. Printre aceștia îi amintesc pe Frank Miller, Allan More și Arkham Asylum.

27294289_2000104816673603_1100768191_n

Noua serie Batman, despre care voi scrie în continuare este un proiect de dată foarte recentă, apărând inclusiv în Statele Unite ale Americii în cursul anului 2017. Autorii săi sunt scenaristul Scott Snyder și artiștii plastici Greg Capullo și Jonathan Glapion.

Ceea ce este de-a dreptul inedit, este faptul că, deși este o serie nou-nouță, își propune să rescrie povestea lui Batman de la zero. Tocmai de aceea începe cu un episod – pilot. Un episod centrat pe explorarea originilor întunecate ale lui Batman. Iar dacă până acum se știa doar că micuțul Bruce Wayne (identitatea secretă a lui Batman) a asistat neputincios la asasinarea părinților săi de către un răufăcător, fără a se pune accent pe identitatea acestuia, ci pe declanșarea traumei ce a dus la hotărârea de nezdruncinat a lui Bruce Wayne de a-și răzbuna părinții, noul scenariu vine să facă puțină lumină asupra acestui episod, focusându-se pe identitatea răufăcătorului, care se dovedește a fi parte dintr-o bandă mult mai mare și foarte bine organizată: Conclavul Bufnițelor, o societate ultra-secretă, criminală, ce și-a construit imperiul și strategia în umbra unei vechi legende urbane a orașului Gotham:

Aminte ia la bufnițe și-al lor conclav, din beznă neîncetat veghind, ascunse în granit și în mortar, de pe-o cornișă-n Gotham cărmuind. În fața vetrei de te-așezi, în așternut de te strecori, dacă o șoaptă despre ele spui, în gheara lor îți va fi dat să mori.”

Într-adevăr, este mult spus, să facă lumină în cazul morții părinților lui Bruce și a asasinilor acestora, deoarece noii creatori ai lui Batman se dovedesc mai degrabă foarte pricepuți în a genera suspansul și mai ales în a-l întreține, astfel încât, în fața Conclavului, Batman nu va repurta în acest prim episod decât o victorie de moment, va câștiga o bătălie, dar nu și războiul. Ba dimpotrivă, abia de acum încolo ne așteptăm la o dezlănțuire de forțe fără precedent din partea slujitorilor tenebrelor.

21742428_2053047948315200_6481727810036563968_n

În ceea ce privește latura grafică a noului volum, trebuie spus că cei doi artiști reușesc să facă o echipă foarte bună, creând un Batman perfect uman. Un Batman ce se va lăsa, în momentele cheie, pradă furiei și urii dezlănțuite, transfigurându-se până în pragul bestialității, dar și un Batman îngenunchiat de emoție și de slăbiciune, în momentele cele mai puțin potrivite pentru soarta luptei sale cu forțele răului.

Deși avem de a face cu o serie complet nouă de benzi desenate cu Batman, putem constata cu plăcere că noii creatori ai acestuia au decis să păstreze aceleași personaje ca în celelalte serii de până acum. Astfel, cititorii se vor reîntâlni, încă de la episodul – pilot cu dușmanii clasici ai lui Batman: Two – Face, Mr. Freeze, Killer Croc, Black Mask și, bineînțeles, nelipsitul Joker (care va juca o farsă foarte interesantă în debutul scenariului), dar și cu ajutoarele lui Batman: Robin, Red Robin, Nightwing, Batgirl, majordomul Alfred și comisarul Gordon. Prin această doză de fidelitate, noii creatori ai lui Batman vor să arate cu siguranță că planul lor nu este acela de a se rupe de „tradiția Batman”, ci mai curând de a o readuce în prim-plan. Ceea ce nu poate fi decât o atitudine lăudabilă și un demers mai mult decât salutar pentru fanii genului.

Și eu aș zice că a reușit, dat fiind entuziasmul cu care a fost primită în State noua serie:

Un start extraordinar… Sneyder cunoaște bine personajele, plăsmuiește un mister intrigant și vine cu niște acțiuni pe care Capullo le realizează nemaipomenit. E categoric în vârful topului noilor titluri DC” (The Onion/ AV Club).

sau

Sneyder ar putea fi scenaristul lui Batman definitoriu pentru generația noastră.” (Complex Magazine)

batman-1-conclavul-bufnitelor-cover_hugeEditura: Art Grafic

Colecția: Grafic

Traducere din limba engleză: Cristian Lăzărescu

Anul apariției: 2017

Nr. de pagini: 176

ISBN: 9786067105025

Share.

About Author

Avatar photo

Am 29 de ani şi am studiat timp de 11 ani teologie ortodoxă. Încă de pe băncile Seminarului am îmbinat dragostea pentru cunoaşterea lui Dumnezeu, cu aceea pentru cunoaşterea oamenilor, ajungând mai degrabă la o pasiune pentru antropologia creştină, pe care am încercat tot timpul să o îmbogăţesc cu „poveşti despre oameni”, culese din domenii cât mai diversificate de cunoaştere: istorie, psihologie, filozofie, dar mai ales literatură, pentru că în ea se contopesc uneori toate formele de cunoaştere. Am îmbinat dintotdeauna lecturile teologice cu scrierile marilor clasici ai literaturii române şi universale. Dar în tot acest timp, marea mea dragoste a rămas poezia. În ultima perioadă, o sinteză pe care nu am reuşit să o controlez, lăsându-mă mai degrabă furat de ea, mi-a condus paşii spre minunata lume a realismului magic şi a suprarealismului. Domenii de interes: religie, poezie, literatură pentru copii, literatură de orice gen (exclus S.F., thriller, polițist).

Un comentariu

  1. Salut, seria (New 52) din care face parte volumul la care ai facut recenzie nu a aparut in 2017 ci in 2011.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura