În cadrul proiectului „Scriem (despre) teatru“ (proiect co-finanțat de AFCN), Teatrul de Vest Reșița organizează, în perioada 23 septembrie – 13 octombrie 2024, două ateliere (gratuite) de critică de teatru pentru publicul tânăr și foarte tânăr – școala gimnazială și liceu, cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani. Atelierele vor fi conduse de criticii de teatru Doru Mareș și Claudiu Groza.
Atelierele se vor desfășura în perioada 23 septembrie – 13 octombrie 2024, după cum urmează:
Modulul I – online: 23-29 septembrie 2024
Modulul al II-lea: 30 septembrie – 6 octombrie 2024 (perioadă de vizionat spectacole)
Modulul al III-lea – la Teatrul de Vest Reșița: 7-13 octombrie 2024
„Scriem (despre) teatru“ are ca scop apropierea publicului de componenta scrisă a artei teatrale – dramaturgia, critica de specialitate și chiar revista/cartea de teatru. Își propune să atragă și să lucreze cu publicul tânăr și foarte tânăr (școala primară, gimnazială, liceu și mediul universitar), să dezvolte astfel, în rândul unor generații foarte diverse, un grup de „ambasadori“ ai artelor spectacolului/posibili viitori profesioniști în domeniu, cu scopul creșterii consumului cultural și al unei receptări educate a actului artistic.
Atelierele pleacă de la nevoia unei educații estetice, așa cum explică criticul de teatru Claudiu Groza: „Nu există în școală nici un fel de pregătire a elevilor pentru consumul cultural. Se presupune din start că bunul-simț al educației este un suport suficient. Totuși, teatrul fiind o artă complexă, cu elemente din literatură, arte plastice, muzică, dans, implicăo pricepere a decodificării sale. Încă de la distincția dintre piesă și spectacol – prima confuzie. De aceea, atelierele dedicate tinerilor sunt prilejuri de a le oferi instrumentele potrivite ca să distingă valoarea de divertisment facil și semnificația de artificiu. Cum? Învățându-i să ‹‹vadă›› teatrul, nu doar să ‹‹se uite›› la el.“
Astfel, participanții vor învăța: cum să vadă și să înțeleagă un spectacol, nu doar să „se uite“ la el; cum se combină într-un spectacol cuvintele cu mișcarea, decorul și muzica și ce rezultă din combinația asta; câte înțelesuri poate avea un spectacol; de ce un spectacol e bun și altul prost – cum facem diferența; cum să-și spună părerea despre un spectacol, cu argumente; cum să scrie despre un spectacol.
Participanții vor beneficia de mentorat în domeniu, experiență practică (intrare liberă la spectacole), șansa dezvoltării de noi abilități și a gândirii critice, oportunități de networking și socializare cu tineri care împărtășesc aceeași pasiune pentru teatru, posibilitatea de a debuta în jurmalismul cultural (cele mai bune articolele scrise de participanți vor fi publicate în numărul de debut al revistei „Vestul dramatic“, în luna noiembrie 2024) și – nu în ultimul rând, la finalul atelierelor – toți participanții vor primi un certificat, în semn de recunoaște a propriului efort de perfecționare și ca o atestare a cunoștințelor dobândite.
Doru Mareș este critic și scriitor, dublu laureat al Galei UNITER: în anul 2015 – Premiul pentru cel mai bun critic de teatru (Premiul „George Banu“) și în 2023 – Premiul pentru întreaga activitate critică și istorie teatrală. Cumulează experiența sa de professor (limba și literatura română/franceză), jurnalist și director de teatru cu postura de critic de teatru/membru al juriului pentru festivaluri/evenimente de profil. Este membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru.
Claudiu Groza este teatrolog și curator teatral, publicist și autor. Lucrează în domeniul teatrului de 30 de ani, acoperind toate palierele profesionale, de la cronică dramatică la eseistică și cercetare, curatoriat de festivaluri, expertiză și strategie artistică, management de proiecte. A fost, printre altele, co-selecționer și director artistic al Festivalului Național de Teatru. În prezent, lucrează la Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu“ din Petroșani și la revista de cultură „Tribuna“.
Pentru înscrieri, adolescenții și tinerii eligibili, sunt invitați să completeze formularul de înscriere disponibil la https://forms.gle/wDBfZSzLyHjUPSF69, până la data de 9 septembrie 2024. Locurile sunt limitate, selecția se va face și în ordinea înscrierii.
Pentru mai multe informații, organizatorii pot fi contactați la: vestuldramatic@gmail.com
Proiectul este co-finanțat de AFCN și este implementat de Teatrul de Vest Reșița, împreună cu partenerii: Radio România Reșița, Primăria Reșița, Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu“ Petroșani, Teatrul de Artă Deva, Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ Arad, Teatrul German de Stat Timișoara, Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin“ Timișoara, Asociația NoSheep, Centrul școlar pentru educație incluzivă „Primăvara“ Reșița, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș“ Timișoara. Parteneri media: Radio România Reșița, resita.ro, Express de Banat, Banat TV.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele sale pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.