În cadrul proiectului „Scriem (despre) teatru“ (proiect co-finanțat de AFCN), Teatrul de Vest Reșița organizează, în perioada 14 septembrie – 6 octombrie 2024, un atelier (gratuit) de scriere creativă/dramatică pentru publicul tânăr și foarte tânăr – școala gimnazială și liceu, cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani. Atelierele vor fi conduse de dramaturga Mihaela Michailov.
Proiectul „Scriem (despre) teatru“ are ca scop apropierea publicului de componenta scrisă a artei teatrale – dramaturgia, critica de specialitate și chiar revista/cartea de teatru. Își propune să atragă și să lucreze cu publicul tânăr și foarte tânăr (școala primară, gimnazială, liceu și mediul universitar), să dezvolte astfel, în rândul unor generații foarte diverse, un grup de „ambasadori“ ai artelor spectacolului/posibili viitori profesioniști în domeniu, cu scopul creșterii consumului cultural și al unei receptări educate a actului artistic.
Atelierul de scriere – Scrie-te din ce vezi! – își propune să îi familiarizeze pe adolescenți cu un mod de a privi realitatea din jurul lor pentru a o transforma în material de lucru. Pornim de la emoții, de la ce vedem în jurul nostru, de la momente în care ne-am simțit singuri, de la clipe în care am aparținut unui grup și încercăm să facem din scris o super-putere. Construim monoloage, dialoguri, poeme, cântece, narațiuni fluide.
Mihaela Michailov este dramaturgă, critic de artele spectacolului, coordonatoarea Masteratului de Scriere Dramatică din cadrul UNATC „I.L. Caragiale“ – București, co-fondatoarea Centrului de Teatru Educațional Replika. A scris peste 25 de piese despre sistemul de educație, bullying, condiția copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, adolescenți și adolescente cu diferite tipuri de deficiențe. Piesele ei sunt traduse în bulgară, franceză, germană, greacă, spaniolă, portugheză.
Pentru înscrieri, adolescenții și tinerii eligibili sunt invitați să completeze formularul de înscriere disponibil lahttps://forms.gle/Acnr64YjrqekimH27, până la data de 12 septembrie 2024. Locurile sunt limitate, selecția se va face și în ordinea înscrierii.
Pentru mai multe informații, organizatorii pot fi contactați la: vestuldramatic@gmail.com
Proiectul este co-finanțat de AFCN și este implementat de Teatrul de Vest Reșița, împreună cu partenerii: Radio România Reșița, Primăria Reșița, Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu“ Petroșani, Teatrul de Artă Deva, Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ Arad, Teatrul German de Stat Timișoara, Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin“ Timișoara, Asociația NoSheep, Centrul școlar pentru educație incluzivă „Primăvara“ Reșița, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș“ Timișoara. Parteneri media: Radio România Reșița, resita.ro, Express de Banat, Banat TV.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele sale pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.