Omagiind pe nenea Iancu, patronul spiritual al TNB,

Actorul Niculae Urs ne invită la

„Caragiale… altfel”

Duminică, 12 februarie 2023,  sunteţi invitaţi la Sala Media să vedeți un recital actoricesc ce își propune să aducă o reverență patronului spiritual al Naţionalului bucureştean, inegalabilului Ion Luca Caragiale.

După ce l-a dramatizat pe Cehov (a impresionat cu dramatizările „Măscăriciul”, jucând alături de Horaţiu Mălăele, la Teatrul Bulandra, şi „Momâia” – un recital susţinut la Teatrul Nottara, dar şi pe alte scene), actorul Niculae Urs a ajuns și la… Caragiale. A cercetat cu minuţiozitate de arheolog nu doar piesele de teatru, proza sau corespondența berlineză, ci şi apariţii editoriale rare, până când a simțit că el însuși „devine” Caragiale. De ce… altfel? Ne spune protagonistul acestui one-man show: „Caragiale… altfel” pentru că nu este doar dramaturgul, nuvelistul, epistolarul, cronicarul, ziaristul, sufleurul, directorul Teatrului Național, politicianul,  oratorul, inspectorul școlar, profesorul de istorie, berarul, soțul, tatăl,  „ultimul ocupant fanariot”, „plagiatorul”, autoexilatul la Berlin… ci toți la un loc: Caragiale – omul spectacol, cum l-a denumit regretatul Ștefan Cazimir”.

Niculae Urs – credit foto Florin Ghioca

În recitalul său „Caragiale… altfel”, Niculae Urs propune un portret mozaicat, dificil de prins şi de fixat într-un tipar anume al marelui dramaturg:  spirit necruţător, certat cu romantismul dar prieten cu Eminescu, Delavrancea sau Ibrăileanu… Un one-man show inedit în care Caragiale este prezent nu doar în calitate de autor, ci și ca personaj al propriilor scrieri, întruchipat pe scenă de un actor care îi seamănă izbitor!

Texte aproape necunoscute, corespondenţă şi amintiri despre Nenea Iancu se topesc în episoadele acestui monolog comico-dramatic ce reconstituie imaginea unui Caragiale privit ca om-spectacol.

Duminică, 12 februarie, de la ora 19.00, la Sala Media vă aşteptăm să-l descoperim pe Caragiale, altfel!  Asta, se-nţelege, nu înainte de a trece domniile voastre pe la Casa de bilete, sau dacă drumul vă este mai uşor de parcurs pe această cale – online, pe Bilet.ro.

Foto:  Florin Ghioca

Share.

About Author

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: