Pe Denis Bolborea l-am mai văzut performând, solo sau în diverse combinații scenice, despre una din aceste experiențe am scris aici. Unul din fondatorii  Indie Box și membru Blue Noise, Denis Bolborea are în portofoliul personal inclusiv o colaborare cu A-C Leonte (videoclipul Pray), iar producțiile lui sunt căutate de amatorii de beatbox, instalații umane sau coregrafii contemporane. ??????? ????? este unul din proiectele lui solo, remarcat încă de la premieră, iar includerea lui în programul Undercloud 2022 este mai mult decât binevenită. Un performance lucrat în filigran, o autocunoaștere a corpului în relație cu mediul, dar și a diverselor părți ale organismului și funcționalitatea acestora dată de integrarea într-un ansamblu. Capul pipăit când cu groază, când cu curiozitate, întors forțat cu mâna într-o direcție sau alta, membrele mutate rând pe rând, ca și cum ar fi fost independente de trunchi și/sau de celelalte membre, spaima că nu te mai ascultă corpul transformată în cale de prospectare a mediului, toate acestea se așază într-o ramă de show care nu lasă spectatorul indiferent. Descoperirea propriilor limite, integrarea treptată a  căilor de comunicare, adăugând astfel o nouă dimensiune performance-ului, pe toate acestea Denis Bolborea le face ca și cum ar fi prima oară, cu o uimire și candoare amestecate în proporții covârșitoare cu o tehnică de dans unică și o gestionare a spațiului cum puțini știu să o facă. Scena goală, dar nu golită de sens, se transformă într-un spațiu multidimensional, din care nu lipsește niciun senzor și niciun stimul, de la beat-ul care se aude foarte tare la început, trecând prin jocul de culoare care transformă corpul în cale de comunicare directă și ajungând la combinațiile de pași și imagini proiectate pe peretele din spatele scenei. Corpul dansatorului devine în toate aceste combinații epicentrul universului. Cuvântul începe să se audă în momentul în care omul este pregătit să-l folosească și chiar dacă jocul cu vorbe pare copilăresc și aduce pe alocuri cu jocul copiilor când își ascultă propriile glasuri, el este în fond atât de necesar și de util, încât devine indispensabil; dansatorul încheie performance-ul dând Cezarului ce-i al Cezarului, adică cuvântului care detronează (în sensul bun) mișcarea, corpul fiind în toată această succesiune instrument în sine.

??????? ????? – hai să ne explorăm propriile interioare și să ne găsim puncte de asemănare!

*

#???? este un spectacol pe care l-am luat așa cum a venit: împachetat, lucrat în filigran. În cei doi ani de pandemie am văzut multe one-man/woman-show-uri și câteva proiecte care au avut ca subiect izolarea; niciunul cu adevărat memorabil, chiar dacă eforturile artiștilor erau evidente. Reactivitatea, din punctul meu de vedere, ca formă de răspuns la diverse constrângeri impuse de contexte socio-politice mai puțin favorabile mediului artistic, trebuie să vină la pachet și cu o așezare a ideilor în ramele potrivite, cu o gândire discursivă a actului artistic ca atare, ori asta nu prea s-a întâmplat. Din fericire, Casandra Topologeanu și Andreea Tănase și-au luat suficient timp ca să aducă la scenă textul lui Beckett, astfel încât să și transmită ceva spectatorilor. Dincolo de protestul evident, cei din sală au găsit interogațiile, mirările și protestele aduse la scenă deschisă de o manieră pe cât de firească/naturală, pe atât de rafinată. #nuEu este despre condiția femeii în societatea dominată de tot felul de condiționări, unele venite la pachet cu pandemia (izolarea este însoțită de nevoia de a găti, de a regândi spațiul domestic sau nevoia de a-ți accepta corpul așa cum este el), altele mai vechi, derivate dintr-o structură socială imperfectă. Relația femeii cu mediul social intermediată de mediile sociale de comunicare – succesiunea de imagini de pe instagram care se derulează cu viteze din ce în ce mai mari pe podeaua scenei – implică condiționări suplimentare: corpul femeii este supraexpus, măsurat și standardizat până într-acolo încât corpul în sine devine corp străin, în sensul de alteritate la propriul eu. Noile rutine, impuse de pandemie, intră în conflict cu vechile obiceiuri, dar și cu conștiința femeii, cea care se vede prinsă în plasa de spaime, anxietăți și angoase scăpate de sub controlul conștientului. În toată această degringoladă „Cine sunt eu?” devine o întrebare caducă, așa că ori nu mai este pusă, ori ajunge să fie urlată, precum un semnal de alarmă.

Andreea Tănase și-a asumat rolul și spectacolul în integralitatea lor, a pus în joc suficientă maturitate și gândire, încât să provoace publicul să reacționeze. Domină scena, dându-i dimensiunile după cum îi este nevoia; când este un dreptunghi mic cât ecranul unui telefon, în interiorul căruia ea trebuie să se miște, când este mare, uriașă, precum spațiul comunitar din care face parte femeia;  cultura și civilizația se îmbină la nivel de costum, căci scenografia s-a redus la un joc de lumini excelent pus în slujba personajului. Un show gândit în detaliu, Casandra Topologeanu se folosește de tehnici filmice pe care le mânuiește cu finețe, astfel încât atenția spectatorului să fie în permanență centrată pe ea, pe Andreea Tănase. Îmi doresc să o revăd pe Andreea Tănase în cât mai multe spectacole, căci știu că poate și are multe, multe resurse încă nevalorificate.

#???? este despre vini personale și colective, despre convertirea imperfectă a spaimei și angoasei în reacții și proteste neconsumate până la capăt, despre explorare de spații interioare și construcții imperfecte de relații cu ceilalți. În mijlocul tuturor este ea, Andreea Tănase. Un spectacol care-i poate servi oricând drept carte de vizită: da, asta sunt eu, actrița Andreea Tănase!

***

UNDERCLOUD1(5) – Teatrul Dramaturgilor Români

??????? ????? cu Denis Bolborea 

ℝ?????? ????? este un solo performativ care vorbește, în primul rând, despre capacitatea corpului de a rezona cu mediul, dar și despre modul în care prezența și acțiunea corpului modifică spațiul. Face parte din trilogia Singing Bodies, și se plasează la intersecția mai multor medii de expresie, precum dans contemporan, live looping vocal, videoproiecție și text.
În Reality check, percepția asupra realității subiective este chestionată constant, prin verificarea simțurilor și senzațiilor. Urmele subtile ale unor experiențe de improvizație, în diverse spații publice, conturează performance-ul ca un traseu printre discursuri care se suprapun: spirala ritmului alert al orașului și al propriei minți.

PRODUCȚIE: Indie Box

COREGRAFIE: Denis Bolborea

PERFORMER: Denis Bolborea

ARTIST VIZUAL: Andrei Cozlac

LIGHT DESIGN: Alexandros Raptis

Text în limba engleză.

Durata 35 min

*

#???? cu Andreea Tănase

#???? este un one woman show cu elemente performative de video și sound design despre o femeie aflată în izolare care încearcă să-și recupereze viața confruntându-se cu propriul trecut. Plecând de la nevoia de a evada dintr-o realitate dificil de acceptat, de la amnezia disociativa din povestea pe care Beckett o propune în textul Nu Eu, spectacolul este o recompunere confesivă despre izolare, abuz și felul în care acestea ne-au modificat raportatea la propria realitate și feminitate.

TEXT colectiv după Samuel Beckett

REGIE: Casandra Topologeanu

DISTRIBUȚIE: Andreea Tănase

DESIGN VIDEO și SUNET: Cătălin Cărămidă, Ovidiu Cristian

DESIGN LUMINI: Andrei Enache

Spectacolul este supratitrat în lb engleză.

Durata 50 min

*Spectacolul folosește efecte speciale de lumină și sunet și nu este recomandat femeilor însărcinate, persoanelor care suferă de epilepsie, celor cu pacemaker sau celor cu fotosensibilitate!

**Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura