De-a lungul anilor, Darwin a fost învinuit că ar fi provocat un șir de deraieri ale umanității, de la marxism și rasism până la războaie mondiale și promiscuitate sexuală. Moraliștii și-au găsit țapul ispășitor, iar libertinii – punctul de sprijin. În același timp, „nimic în biologie nu are sens decât în lumina evoluției” (Theodosius Dobzhansky). Anatomiștii, medicii, psihologii ar fi avut fiecare bucata lui de biologie și ar fi vorbit limbi diferite, dacă n-ar fi existat teoria evoluției care să unească toate ramurile biologiei și să le ofere o bază comună. Să restabilești imaginea veridică a aceluia a cărui merit incontestabil este schimbarea viziunii noastre asupra lumii vii, implică stoicism, echidistanță și multă cercetare. În cartea sa Дарвин, Maxim Chertanov s-a absolvit de această sarcină strălucit și cu demnitate.
Sub acest pseudonim se ascunde scriitoarea rusă cu numele Maria, despre care prea puțin se cunoaște, în afară de lucrările sale care includ un șir de biografii ale unor personalități celebre, romane picarești și fantastice, dar și dramaturgie. Nefiind biolog, provocarea pe care a acceptat-o autorul, scriind despre Părintele Evoluției, a fost una enormă: nu doar pentru că teoria înaintată de acesta este una dintre cele mai controversate, dar și pentru că însăși viața marelui cercetător a trebuit să fie reconstituită dintr-un morman de interpretări și supoziții care i s-au atribuit. Cel care a îndrumat-o pe acest drum anevoios a fost biologul și paleontologul rus Alexandr Marcov, care, în prefața la carte, pare să fie mulțumit de rezultat, apreciind drept „titanică” munca unui nespecialist care a reușit să nu cadă în senzațional gratuit și care, prin integritatea sa, s-a opus ignoranței ce însoțește și până azi descoperirile lui Darwin. Nu mai puțin mândru de carte s-a arătat și autorul însuși, numind-o cea mai utilă dintre toate câte le-a scris, într-un interviu acordat înainte de publicarea acesteia.
Chertanov este un autor franc și determinat, de o imparțialitate aproape de neiertat pentru un biograf, de la care te aștepți să empatizeze mai mult cu personajul său. Departe de a fi o descriere ordinară a vieții unei personalități, cartea ia forma unei investigații, lipsită de emoții exagerate și de platitudini chioare, dar construită cu abnegație și dedicație. Senzația de galop pe care ți-o dă lectura cărții este una amăgitoare: cu adevărat, Chertanov pune într-o frază conținut cât alții ar pune într-un capitol, dar face asta din respect pentru veridicitate și nu din lipsă de simț estetic, oferind exact atât cât este fundamentat despre viața privată a lui Darwin, dar neabținându-se la vorbe atunci când vrea să facă lumină în multitudinea de speculații cu referire la activitatea și lucrările acestuia. Mai mult chiar, stilul autorului, care începe un paragraf vorbind despre dragostea protagonistului pentru geologie și contradicțiile cu Agassiz și îl încheie cu o logodnă, este foarte apropiat de felul de a fi al protagonistului însuși care, în una și aceeași zi, îi scrie logodnicei sale un răvaș plin de romantisme și, totodată, într-unul din jurnalele sale, sesizează relația dintre dorința sexuală și salivare:

«Чарлз – Эмме, 27 ноября: “Я целую неделю ничего не делал, только мечтал о тебе… Твои письма для меня наслаждение, раз уж я не могу говорить с тобой, чувствовать твое присутствие и держать твою милую руку в моей”. Запись в книжке “N”, в тот же день: “От сексуального желания текут слюни, да, любопытная ассоциация: я видел, как Нина [собака] облизывает котлету – беззубый рот – непристойное зрелище отвратительного старика… желание целовать, почти кусать то, что желаешь, вероятно, связано со слюноотделением, а значит, с действием рта и челюстей.” Ужасный народ эти ученые…»

Omul Darwin este prezentat cu o obiectivitate tăioasă, inspirată doar de certitudini documentate. Chertanov vorbește, preferențial, despre fapte înregistrate, din care îndrăznește să scoată concluzii logice, evitând cu îndârjire să facă o descriere interpretativă a caracterului acestuia. Unica pagină în care totuși o face, nu evită să îl prezinte atât drept o persoană tacticoasă, modestă și disciplinată, cât și, în același timp, purtător al unui caracter impulsiv, supărăcios și emotiv.
Ambele părți ale monedei sunt prezentate cu umor respectuos:

«Его пресловутая скромность доходила до самоуничтожения. “В Англии не сыскать такого злосчастного, бестолкового, тупого осла, как я”, “плакать хочется от досады на мою слепоту и самонадеянность”, “не тратьте время на мою писанину”, “воображаю, как я Вам надоел со своими глупостями.” […] В 1881 году он, старик, осыпанный наградами всех академий мира, писал колеге: “Я знаю, как Вы заняты, стыд и позор мне что я вас беспокою. Но вы так много знаете о химии растений, а я так мало, что прошу милостыни как нищий.”»

«Был восприимчив до чрезмерности к чюжому мнению, жадно читал, кто что про него пишет, за поддержку восторженно благодарил, на критику сердился. Был в курсе всех сплетен, сам любил посплетничать; перемывая кости противникам, употреблял весьма крепкие выражения. Любил плакатся в жилетку(иногда кокетничая) и умел утешать других. Был честолюбив, любил награды – и мог отказаться от желанной медали, поленившись явиться за ней.»

Odată familiarizați cu felul său de a fi, asistăm la căutările neîncetate ale personajului de a-și găsi esența. Inițial, Darwin se vedea medic, la fel ca și tatăl său, apoi a fost interesat de geologie, găsindu-și, în cele din urmă, vocația în biologie. Pasiunile sale de asemenea au urmat un traseu sacadat: de la arme și cai, la călătorii și abia apoi la investigații științifice. Dar chiar și acestea din urmă nu au avut un caracter univoc: a fost interesat în egală măsură de recifii de corali, de emoțiile animalelor, de anatomia acestora, dar și de râme, plante carnivore și orhidee.
Lucrările lui Darwin sunt tratate cu o mai mare dedicație, precum și cu acel iscusit simț al hotarului sensibil dintre descrierea calificată, în măsură să satisfacă un specialist, și tonul accesibil și călăuzitor, capabil să cointereseze cititorul neconsacrat. Cartea ar putea fi cu succes o biografie a operei darwiniene, mai degrabă decât a lui Darwin însuși, atât de detaliat sunt explicate lucrările marelui biolog.
Dar în centrul atenției lui Maxim Chertanov pare să fie nu atât viața și teoria lui Darwin, cât percepția pe care o are mulțimea despre evoluția darwinistă. În acest sens, demontează interpretările greșite a celor care au îndrăznit să denatureze sensul darwinian al selecției naturale: de la Dostoievschi până la Chernîșevschi. Inclusiv grație unor scriitori ca aceștia, ideea de selecție naturală s-a înrădăcinat în conștiința colectivă drept o luptă deliberată și intenționată dintre cei puternici și cei slabi. Chertanov explică că lupta nu se dă între cei puternici și cei slabi, dar între cei adaptați unei nișe concrete. Nu luptă un strungar cu un brutar, ci doi brutari între ei – iar lupta însăși nu constă în încercarea de anihilare a celui mai slab, ci se manifestă prin concurență. Cu cât e mai mare concurența, cu atât crește variabilitatea, iar variabilitatea îl face pe brutar să deschidă o nouă cale și să devină, de exemplu, cofetar.
Nu doar selecția naturală, dar întreaga amploare a viziunii darwiniene vrea să fie redată cu fidelitate:

«Связь помощи, зависимости, конкуренции и битвы невероятно сложна – вот что Дарвин хотел выразить.»

E impresionant că, în pofida stilului său tăios și rece, fără pic de lirism și fără urmă de picanterii, cu o retorică scutită de dizolvare în chestiuni de morală și idei preconcepute, Maxim Chertanov reușește să reînvie un Darwin autentic, un geniu al biologiei, o minte sclipitoare care, bazându-se pe spiritul său de observație și pe curiozitatea nestăvilită, și-a întrecut veacul și ne-a schimbat viziunea asupra vieții. Scutindu-ne de un Darwin închipuit, idealizat sau, dimpotrivă, supus unor neîncetate procese de integritate, unor cercetări neîntemeiate și stupide, Chertanov scoate în evidență un Darwin din perspectiva operei sale, a contribuției și profunzimii sale, anume acel Darwin care merită cunoscut și admirat.
În contextul în care, în ultimul timp se înregistrează o relansare a tendinței de mistificare a fenomenelor naturale și a vieții însăși, atât teoria lui Darwin, cât și o tălmăcire lucidă a activității și lucrărilor acestuia, așa cum este cartea Дарвин a lui Maxim Chertanov, sunt foarte actuale.

IMG_20170206_220006Editura: Молодая гвардия
Anul apariției: 2013
Nr. de pagini: 407
ISBN: 978-5-235-03590-4

Share.

About Author

Avatar photo

Unii spun că, citind mereu, fug de realitate. Eu zic că numai citind ajungi să înțelegi realitatea. Cărțile au știut să-mi explice spectacolul lumii, de la particulele elementare la relațiile dintre oameni, și au încă atâtea să-mi spună... Prefer cărțile de popularizare a științei, dar citesc cu drag și istorie, biografii, beletristică, iar uneori, dacă n-am altceva sub mână, citesc și afișele lipite pe pereți sau în stații, pentru că așa am știut să-mi umplu orice clipă liberă - cu ceva de citit. A scrie despre cărți mi se pare la fel de firesc ca și a expira aerul inspirat, e parte a unui singur proces și o tratez ca atare.

2 comentarii

    • Avatar photo
      Victoria Diaconescu on

      Regret că nu am ”îndrăznit” să traduc, dar am să mă corectez, pentru articolele viitoare.
      Iată traducerea citatelor din cronica de față:
      1. ”Charles, pentru Emma, 27 noiembrie: ”O săptămână întreagă n-am făcut nimic, visând la tine… Scrisorile tale sunt unica mea desfătare, dacă tot nu pot vorbi cu tine, nu-ți pot simți prezența și nu pot ține mâna-ți scumpă în mâna mea…” Notă în cartea ”N„, în aceeași zi: ”Dorința sexuală provoacă salivare, da, curioasă asociere: am văzut cum Nina (câinele) linge chifteaua – un spectacol indecent a unui bătrân respingător… dorința de a săruta, aproape de a mușca ceea ce îți dorești, probabil e asociată cu salivarea și, prin urmare, cu activitatea gurii și a maxilarului”. Teribili oameni cercetătorii ăștia…”
      2. ”Modestia sa notorie era exagerată până la autoanihilare: ”În întreaga Anglie e greu să găsești un măgar atât de nefericit, nătărău și tont ca mine”, ”îmi vine să-mi plâng de necaz pentru ignoranța și aroganță mea”, ”nu pierdeți timpul cu notițele mele”, ”îmi imaginez cât de mult V-am plicitisit cu prostiile mele”. […] În 1881, el, un bătrân acoperit cu distincțiile tuturor academiilor lumii, îi scria unui confrate: ”Știu cât de ocupat sunteți, rușine să-mi fie pentru că Vă deranjez. Dar știți atât de multe despre chimia plantelor, iar eu atât de puțin, încât cer pomană ca un cerșetor.””
      3. ”Era excesiv de sensibil la părerea altora, citea cu nerăbdare cine și ce scria despre el, mulțumea cu entuziasm pentru susținere, critica îl înfuria. Era la curent cu toate bârfele, el însuși iubind să bărfească. Ponegrindu-i pe adversari, se exprima destul de dur. Iubea să se plângă (uneori flirtând), dar știa și să consoleze. Era ambițios, iubea distincțiile, dar putea să renunțe la medalia rîvnită, lenevindu-se să meargă să o ridice.”
      4. ”Legătura dintre colaborare, concurență și luptă este deosebit de complexă – iată ce a vrut să exprime Darwin.”

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura