Bookfest își deschide din nou porțile săptămâna aceasta, miercuri, 20 mai, și până duminică o sumedenie de cărți și de evenimente strâns legate de acestea ne invită să ne delectăm mintea și sufletul. În fiecare an, aștept cu nerăbdare aceste minunate zile dedicate cărților și iubitorilor lor – scriitori și cititori deopotrivă. Anul acesta, țara invitată este Cehia. Din multitudinea de evenimente ce vor avea loc în cadrul Bookfest, câteva mi-au atras în mod deosebit atenția și, în măsura în care voi avea timpul necesar, mi-ar plăcea să asist la ele. Pentru că Bookfest nu înseamnă doar cărți frumos etalate la standurile editurilor, ci și întâlniri cu scriitori, traducători și oameni dedicați literaturii, cărora îmi place să le sorb cu nesaț cuvintele, uitând de grijile cotidiene, de lumea din jur, pășind pe nesimțite în tărâmul magic al cărților.

Deschiderea oficială a Salonului Internațional de Carte Bookfest va avea loc miercuri, 20 mai, la ora 12.00, prin inaugurarea standului țării invitate, Cehia – Republica Literaturiiîn prezența Excelenței Sale Domnul Vladimír Války – Ambasadorul Republicii Cehe în România, a Ministrului Culturii – Ioan Vulpescu, a lui Grigore Arsene – Președintele Asociației Editorilor din România și a Directorului Centrului Ceh București – František Zachoval.

În cursul zilei de joi, la standul Editurii PARALELA 45, la ora 16.00, va avea loc lansarea cărții Cealaltă “acasă”, de Diana Andreea Ilie, care mi-a atras atenția prin vârsta fragedă a debutantei, 15 ani. De la 16.30, la Scena Agora, Editura ADENIUM lansează revista de cultură contemporană TIMPUL, nr. 194. Sunt sigură că vor fi discuții interesante pe marginea unei reviste ce promite a fi cel puțin la fel de interesantă.

De la ora 17.00, are loc proiecția filmului AFERIM!în regia lui Radu Jude, pe care n-am reușit încă să-l văd, așa că am ocazia să bifez acum această dorință. CINEMA, ETAJ, PAV. C1. Având în vedere durata proiecției, estimată să se termine pe la ora 19.00, e posibil să ratați alte evenimente. Eu am studiat însă programul și mi-am zis că pot renunța la cele programate în același timp. Totuși, de pe la 18.30, mi-a făcut cu ochiul lansarea de la Scena ARENA, a cărții Istorii din Bucureştiul neogotic, de  Emanuel Bădescu, apărute la Editura VREMEA. Lansarea este moderată de Silvia Colfescu, iar invitați sunt acad. Răzvan Theodorescu și autorul, Emanuel Bădescu.

Vineri, între 12.00-13.00, la Standul Republicii Cehe, se lansează cartea Munții roşii, de Petra HŮLOVÁ, apărută la Editura Curtea Veche în traducerea Hellianei Ianculescu. O carte pe care mi-ar plăcea să o citesc, după ce am aruncat o privire pe descrierea sa. Iar de la 13.00, la standul Editurii RAO, se lansează o ediție revizuită a capodoperei lui G.G. Marquez – Un veac de singurătate. Sper să reușesc să asist la aceste minunate evenimente, pentru că de la ora 15.00 se desfășoară o dezbatere intitulată Tendințe în literatura cehă contemporană, la standul Republicii Cehe, avându-i ca invitaţi pe scriitorii cehi Martin Vopěnka, Tomáš Zmeškal, Roman Ráž şi Kateřina Tučková. Atât de multe şi de interesante lucruri de văzut – greu de împărţit timpul.

De la ora 17.00, tot vineri, mi-ar plăcea să asist şi la lansarea  cărţii Povestiri din Kolîma (volumul I)de Varlaam Șalamov. Invitați: Bedros Horasangian, Cristian Teodorescu, Ioan Stanomir, iar moderator este Bogdan-Alexandru Stănescu. Ştiu că îmi va fi imposibil să ajung, dar poate vă tentează pe voi, cei care aveţi  mai mult timp liber. Cartea însă apare pe wishlist-ul meu pentru Bookfest de anul acesta, despre care aş mai putea scrie un alt articol. Dar, să revenim la evenimentele noastre. De la 18.00, la standul HUMANITAS, se lansează cartea Orizontul, de Patrick Modiano, o altă dorinţă a mea în materie de carte.

Sâmbătă cred că voi avea mai mult timp, aşa că aş vrea să bifez de la ora 12.00 lansarea ultimei cărţi a lui Lucian Boia, Cum s-a românizat România, la standul Humanitas, deşi mă tentează şi evenimentul organizat de Editura UNIVERS, de la aceeaşi oră, o dezbatere și o lansare de carte: Literatura ca necesitate: Valerie Miles în dialog cu José María Merinoeveniment organizat în colaborare cu Institutul Cervantes din București – Scena Arena. Mă mai gândesc până atunci cum să le îmbin pe amândouă.

La ora 13.00, grea dilemă – să aleg A zecea carte cu poveşti din Bucureştia Victoriei Dragu-Dimitriu, apărută la Editura VREMEA, a cărei lansare va avea loc la scena Arena sub oblăduirea SIlviei Colfescu, sau Drumul egal al fiecărei zile, la standul POLIROM? Sau poate dezbaterea organizată de Humanitas la scena Agora, pe tema Milan Kundera, Marele singuratic al literaturii ceheunde aş avea ocazia să-i ascult pe Gabriel Liiceanu, pe Ioana Pârvulescu, dar şi pe Vlad Russo şi František Zachoval – directorul Centrului Ceh?

Şi după acestea, mai dau o raită pe la standurile de cărţi până la ora 15.00 când, la standul Editurii Curtea Veche, Klaus Iohannis îşi lansează cartea Primul pasNu prea agreez aglomeraţia, dar pot face o excepţie de data aceasta. Pe seară, pe la 18.30, la Cafeneaua Literară Julius Meinl, vor fi lansate cărţile De la psihoză la crimă și Pe urmele ucigașelorapărute la Editura Pro Universitaria, interesante pentru mine din perspectiva studiului, reminescenţă din anii de facultate.

Duminică, de la ora 12.00, la standul Republicii Cehe, are loc o dublă lansare de carte- Povestiri din Malá Strana, autor Jan Neruda, apărută la Editura Curtea Veche şi, Pagini alese. Versuri şi proză, de Karel Hynek Mácha Editura Universităţii din Bucureşti, 2015. Îmi sună foarte bine, aşa că sper să bifez şi acest eveniment. De la 13.30, la standul Herg Benet se lansează cartea lui Ioan-Valentin Ceauşescu, La o ţigară cu umbrelePe autor îl cunosc din scrierile sale blogosferice şi din recenziile pe care le publică pe semnebune.ro, astfel că am un motiv în plus să fiu interesată de lansare. Iar de la 14.00, la standul Humanitas, alte lansări interesante –  A fi evreu după Holocaust, autor Imre Tóth, și O istorie a evreilor, autor Paul Johnson. Ca să nu mai spun de cartea despre care se va vorbi de la 14.30, la Cafeneaua Literară Julius Meinl – Ceai la samovarde Ingrid Beatrice Coman, apărută la Editura Vremea.

De la ora 15.00, un amplu eveniment la standul Editurii Polirom, cu mulţi invitaţi de seamă din lumea literelor, se va ocupa de cele mai recente traduceri din Biblioteca Polirom – Numărul zero, de Umberto Eco, Legea copiilor, de Ian McEwan, Uriaşul îngropat, de Kazuo Ishiguro şi Zgomotul lucrurilor în cădere, de Juan Gabriel Vásquez. Sună bine? Eu însă sunt mai tentată, pentru această oră, de lansarea cărţii lui Ismail Kadare, Viaţa, jocul şi moartea lui Lul Mazrekla standul Editurii UNIVERS. Greu să le împaci pe toate, nu?

Şi gândiţi-vă ca acestea sunt doar o mică parte din tot ce se poate vedea şi face la Bookfest. N-ai cum să acoperi totul, oricât ţi-ai dori şi nici alegerile nu sunt uşoare. Să nu mai spun de sacoşele care îmi vor ocupa braţele pe măsură ce parcurg spaţiile de expunere ale editurilor. Cărţile deja menţionate sunt cele pe care sper să le achiziţionez, la care se mai adaugă şi altele scoase de prin depozite la preţuri irezistibile. Pentru că, oricât de tentante ar fi ofertele librăriilor online, e mai plăcut să cumperi cărţile dorite de acolo, din atmosfera fascinantă a târgurilor şi saloanelor de carte.

Share.

About Author

Avatar photo

Citesc de multă vreme, de pe la 4 ani, încât mă simt ca și cum aș fi citit dintotdeauna​. Dar la modul serios și intensiv citesc de 7 ani încoace și tot de atunci îmi împărtășesc impresiile despre cărțile citite pe blogul personal. Pasiunea mea a evoluat încet, dar sigur, printre cărți, printre multe cărți. Citesc cu drag ficțiune de bună calitate, biografii, memorii, cărți istorice și sunt profund marcată de prejudecăți când vine vorba despre anumite genuri la modă.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura