Cu un titlu atât de sugestiv pentru atmosfera exotică ce învăluie întâmplările și personajele, și cu o punere în scenă inedită sub aspect narativ, romanul lui Naghib Mahfuz m-a captivat din primele pagini, așa cum și pe sultan l-au fascinat poveștile Șeherezadei. Avem și aici o Șeherezadă, nu atât de prezentă, dar la fel de iscusită povestitoare, care reușește să schimbe sufletul sultanului. Și mai avem o mulțime de personaje – oameni de vază sau oameni simpli, având diferite slujbe sau meserii cu care se identifică – Maaruf pantofarul, Ibrahim sacagiul, Hasan spițerul, Ujr bărbierul, Rajab hamalul și lista poate continua. Casele mai sărăcăcioase sau cele mai opulente adăpostesc odăi de primire cu divanuri și perne colorate înșirate pe podea, tăvi cu zaharicale și pahare cu ceai din petale de hibiscus.

Întreg decorul pare desprins din povești și tot povestea este cea care ocupă un rol important în construcția romanului, care se prezintă ca un conglomerat de povești, legate între ele de fire lesne de deslușit, dar cărora nu le lipsește individualitatea și, mai ales, morala proprie. Urmărind destinul acestei comunități, parcurgem fiecare poveste, sorbind cu nesaț picăturile de înțelepciune presărate cu măiestrie. Un iz de basm oriental se poate percepe de-a lungul paginilor, însă, în mod surprinzător, incredibilul pare cât se poate de firesc în acel cadru – duhurile, întâmplările inexplicabile, de domeniul fantasticului, visul ce îmbracă întâlnirea cu puterile supraomenești sunt cât se poate de verosimile.

Toate stările și trăirile profund umane populează din abundență fiecare povestire. Iubirea, pasiunea, lăcomia, procesele de conștiință sau cele legate de religie, luptele politice, dreptatea socială sunt o parte dintre problemele atinse mai discret sau mai puternic de Naghib Mahfuz în această țesătură alegorică. Omorul reprezintă un element definitoriu al justiției, fie ea personală sau ca prerogativă a statului. Butucul călăului este locul privit cu groază de cei osândiți, dar și de cei care asistă la execuții. Însă moartea vine și pe alte căi, atunci când justiția statului este neputincioasă sau indiferentă, sau când se pun în mișcare alte resorturi, inaccesibile celor mulți. De multe ori, ea apare ca o pedeapsă, dar alteori constituie o nedreptate și, într-un fel sau altul, urmează să fie răscumpărată.

Printre văluri de mătase ce acoperă chipuri de o frumusețe nemaivăzută și voci ce înmoaie inimile împietrite, fiecare destin își deapănă firul, ajungând să cunoască mântuirea sau moartea sau, poate, pe amândouă deopotrivă.

Se trezi pierdută în amintirile izvorului binecuvântat din care sorbise. Buzele îi erau umede de sărutări, auzul îmbibat de cele mai dulci vorbe, gândurile îi erau pline de căldura răsuflărilor. (pag. 88)

Fiecare dintre cele șaptesprezece povestiri sau capitole ale romanului ascunde un miez dulce-amărui, în jurul căruia se coace o întâmplare cu o profundă însemnătate pentru protagonistul principal. Unele personaje sunt prezente de-a lungul întregii înlănțuiri de povești, fie în umbră, fie cât se poate de vizibil. Astfel este, de exemplu, sultanul Șahriyar, care își culege înțelepciunea în peregrinările nocturne pe care le face incognito prin mahala, sau Jamasa Al-Bulti, devenit ulterior Abdullah hamalul și, mai apoi, nebunul orașului. Totul pare posibil în această lume dominată de superstiții și credințe specifice, astfel că o tichie care te face nevăzut sau inelul lui Solomon, făcător de minuni, uimesc, dar existența lor este acceptată cu ușurință. Religia ocupă și ea un loc de seamă atât în conștiința unanimă, cât și în cea individuală, săpând făgașurile fiecărui destin.

– Cunoștințele nu stau în povești nenumărate, le dobândești dacă le urmezi și le folosești, spuse șeicul zâmbind.

– Stăpâne, vei găsi în ele lucruri care te vor bucura.

– Fericit este cel care nu poartă de grijă decât unui lucru, îi răspunse șeicul nepăsător, și a cărui inimă nu este preocupată de ce-i văd ochii și de ce-i aud urechile. Cel care-l cunoaște pe Dumnezeu își uită de tot ce ar putea să-l țină departe de El. (pag. 223)

Frazele își înfățișează fluiditatea, purtând cu ele harul de povestitor al autorului, dar și metafore și comparații de o delicată frumusețe, ce îndulcesc periplul cititorului printre întâmplările adeseori prea crude. Scriitura este fascinantă, Mahfuz țese o pânză fină în care își prinde cititorii, reiterând ideea că basmele nu sunt doar pentru copii, ci, într-o și mai mare măsură, pentru adulții care, dincolo de atmosfera îmbătătoare, pot desluși tâlcul și învățămintele acestora. Este suficient să spun că, după această minunată întâlnire literară, l-am așezat pe Naghib Mahfuz printre scriitorii la care mă voi întoarce cu drag, pentru a descoperi și alte taine ale lumii din care vine acesta.

o-mie-si-una-de-nopti-si-zile_1_produsEditura: Humanitas fiction;

Traducere din arabă (Egipt): Mihai Pătru;

Anul apariției: 2010;

Nr. de pagini: 241;

ISBN 978-973-689-350-6.

Share.

About Author

Avatar photo

Citesc de multă vreme, de pe la 4 ani, încât mă simt ca și cum aș fi citit dintotdeauna​. Dar la modul serios și intensiv citesc de 7 ani încoace și tot de atunci îmi împărtășesc impresiile despre cărțile citite pe blogul personal. Pasiunea mea a evoluat încet, dar sigur, printre cărți, printre multe cărți. Citesc cu drag ficțiune de bună calitate, biografii, memorii, cărți istorice și sunt profund marcată de prejudecăți când vine vorba despre anumite genuri la modă.

4 comentarii

  1. Avand in vedere ca nu am citit niciun scriitor egiptean, iar anul acesta imi doresc sa descopar nume noi, e foarte posibil sa se regaseasca si pe lista mea de citit.

    • Avatar photo
      Andreea Iulia Toma on

      Nici eu nu citisem până acum ceva din literatura egipteană, însă anul acesta am și eu un plan asemănător, de descoperire a cât mai multor țări prin intermediul cărților. Mă bucur că ți-am stârnit interesul. 🙂

  2. Trilogia Cairoului de acelasi autor este un roman excelent.
    Si neaparat Blocul Iakubian al lui Alaa al-Aswani, daca vrei sa citesti inca un scriitor egiptean important.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura