Acum aproape o lună, Ana Barton îmi răspundea cu multă bunăvoință la o serie de întrebări. Una dintre ele a fost legată de proiecte și iată ce-mi spunea Ana în legătură cu implicarea sa în proiectul Foto Splendid:

O călătorie epistolară prin Colecţia Costică Acsinte. I-am scris fiecărei fotografii câte o scrisoare mică, uneori chiar bileţel, un fel de covor la uşa fiecărei imagini. E o experienţă nouă pentru mine, am fost onorată de invitaţia lui Mario-Cezar Popescu, domnul care îngrijeşte colecţia, şi-am luat provocarea ca pe-o joacă. M-am aşternut pe scris iar, la sfârşit, am constatat c-am scris o carte.

Am vrut să scriu de mână micile scrisori, însă scrisul meu nu m-a ajutat şi mi-am dat seama că nu va servi cărţii, ci dimpotrivă. M-am supărat pe mine pentru prima dată pentru că scriu şi urât, şi ilizibil. Mi-am dorit să fie scrisul meu de mână sub fiecare fotografie, pentru un dialog făţiş între cele două arte, dar dreapta mea nu m-ascultat. Din supărare m-a ridicat foarte buna mea prietenă Anca Ciuciulin, pasionată de caligrafie, artist plastic, om cu un scris îngeresc. S-a oferit să le scrie ea pe toate, cu tuş şi peniţă. O să vezi cum a ieşit, este o carte pe care-ţi vine s-o mângâi şi s-o adulmeci înainte de orice.

11060252_955922774429876_5060464533134503986_oAseară, la Librăria Bizantină din București, a avut loc lansarea cărții anunțate de Ana Barton în acel interviuFoto Splendid / Colecția Costică Acsinte, Vol. I, Viața socială (Editura Filos, 2015). Au vorbit frumos despre ea Florin Iaru, Ana Barton și Mario-Cezar Popescu. Lui Mario-Cezar Popescu îi datorăm în cea mai mare parte apariția acestui volum; el este cel care a descoperit și a scos la lumină colecția Costică Acsinte, o colecție de fotografii de la începutul secolul XX. Valoarea acesteia rezidă nu doar în vechime și volum (aproximativ 7000 de plăci fotografice), ci mai ales în subiectele abordate. De altfel, ieri seară s-a lansat primul volum dintr-o serie ce se vrea a fi de cel puțin trei volume. Viața socială imortalizată de ochiul fotografului de la Studioul Foto Splendid e una vie, agitată, cu canoane și reguli mai mult sau mai puțin stricte.

Ana Barton a surprins în câteva rânduri esența acestei vieți. E viața celor care ne sunt bunici și străbunici. E istoria familiilor noastre. Iar Anca Ciuciulin e cea care a caligrafiat cum nu se poate mai frumos și potrivit toate gândurile Anei. E o artă să redai prin caligrafie o mare parte din frumusețea gândului; tocul cu peniță și cerneala aduc și ele plus-valoare acestui volum. Astfel, rama fotografică capătă și mai multă lumină, iar personajele deja vin mai aproape de noi; chiar ai impresia, de multe ori, că vin lângă noi și ne invită să ne integrăm lumii lor, lumii de atunci.

10628500_10152956832496267_2365569517683624877_nAm o slăbiciune pentru fotografie, în special pentru cea alb-negru. De aceea, încadrez cartea lansată aseară la albume fotografice. Are peste 100 de fotografii alb-negru sau parțial colorate, fotografii ce poartă cu ele semne de viață românească de început de secol XX. O puteți cumpăra pentru voi, o puteți face cadou celor pasionați de istorie, o puteți da cadou celor ce vor să afle mai multe despre cum se trăia la noi „pe vremuri”.

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

3 comentarii

  1. Avatar photo
    Nona Rapotan on

    Cu mare drag! E unul din cele mai frumoase proiecte de recuperare a istoriei urbane postbelice de la noi. Și merită cu mult mai mult decât un articol!

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura