„punem pe agenda editorială cu cărți românești, probleme sociale, pe care, de altfel, celelalte edituri nu le-ar pune în mod explicit”

 

Începând cu luna octombrie a anului curent, Editura și Librăria Hecate, prezente anterior pe Strada Olari nr. 8, și-au deschis un nou sediu, nu departe de centru, pe strada Doctor Paleologu numărul 26. Noi am fost încă din prima zi și ne-a plăcut mult, participând la lansarea „Obsolescenței omului” a lui Gunther Anders (Editura Tact), însoțită de un dialog între conf. dr. Cristian Iftode și traducătorul Lorin Ghiman.

 

1-imagine1-2054x1369

 

În sinea sa, noul spațiu nu doar că merită vizitat pentru clădirea veche, interesant recondiționată, sau pentru rafturile tematice – de la carte pentru copii, până la literatură cehă, spre exemplu,  dar mai mult: Ovidiu ne promite că vor urma și evenimente pe măsura. Noi am mai discutat cu Ovidiu Anemțoaicei, inițiatorul întregului proiect, aici și, după cum Nona promitea că vom mai intra în dialog, iată că mi-a revenit mie, de data aceasta, sarcina de a vedea cum au evoluat lucrurile, într-un an de zile.

 

Vă mulțumesc mult și suntem încântați de deschiderea de care dați dovadă. Înțeleg că aveți un sediu nou și, de asemenea, că ați hotărât să întreprindeți o colaborare cu Editura Fractalia. V-aș ruga să ne oferiți câteva mai multe detalii despre aceste planuri.

Noi ne-am înființat anul trecut, undeva prin aprilie 2015 și am început să lucrăm la cărțile noastre: primele șapte cărți de anul trecut, ultimele trei fiind publicate anul acesta. Noi eram în Olari, numărul 8, editura și librăria – ambele făcând parte dintr-un proiect de economie socială – și anul acesta ne-am mutat la noua adresă – strada doctor Paleologu, numărul 26, ca să dezvoltăm puțin mai mult spațiul efectiv al librăriei Hecate. Ultimele apariții de la Editura Hecate au fost lunile acestea: o carte de teorie feministă, gândire critică: „Postumanul” – Rosi Braidotti (a cărei cronică o puteți accesa aici: https://bookhub.ro/postumanul-rosi-braidotti/ ) și ultima lansată – „Caliban și vrăjitoarea” de Silvia Federici. Ne mai așteptăm încă să scoatem două, trei cărți în lunile noiembrie și decembrie. Una va fi un manual de antropologie culturală, un fel de ghid adresat studenților, elevilor, celor din domeniu și o altă carte, „The Ethical Slut”. Apoi, tot din punct de vedere editorial, plănuim să lansăm volumul al doilea al cărții „Pilda semănătorului” – „Pilda talanților” și, de asemenea, un volum de Michel Foucault și o antologie de teorie feministă. Cam atât ar fi, pe termen scurt…

 

1-imagine1-bis-2054x1369-2054x1369

 

Revenind, da, împreună cu prietenii de la Editura Fractalia, ne-am gândit să ne adunăm forțele și să deschidem un spațiu mai larg. Astfel, Editura și Librăria Hecate, împreună cu Grupul Editorial Fractalia, vor deschide un spațiu comun – Tiraj, unde avem deja și un spațiu pentru evenimente și un bar pentru a ne putea auto-susține mai bine librăria. Doar din cărți, editură și librărie e destul de greu… Împreună cu cei de la Fractalia, aceștia având aceleași interese pe agenda feministă, drepturi, minorități, justiție socială, vom avea un plan de publicații, pe care să le scoatem, începând cu 2017. Acum stabilizăm locul, concentrându-ne ca noul spațiu să devină cultural, social, să sprijinim și să găzduim proiecte comunitare, pe diferite probleme: LGBT, feministe, ecologiste, oameni fără adăpost, sărăcie et caetera. Noi am vrea în viitor să reușim să dezvoltăm un centru comunitar cu servicii integrate pentru diferite persoane aparținând grupurilor vulnerabile, defavorizate, care au nevoie de adăpost, de servicii de consultanță, de servicii medicale, de ajutor în accesarea pieței muncii și așa mai departe.

 

2-imagine-2-2054x1369

 

Practic, urmăriți ca Librăria și Editura să se îndrepte cu precădere spre planul social?

Să ținem și agenda editorială, mă refer la literatură, să punem pe agenda editorială cu cărți românești, probleme sociale, pe care, de altfel, celelalte edituri nu le-ar pune în mod explicit, din motive diverse: fie vandabilitatea, fie lipsa unui interes către acestea și, în paralel, să orientăm librăria și zona de evenimente către social, foarte mult, prin diferite proiecte comunitare.

 

Observ, de asemenea, că spațiul în care v-ați mutat este o clădire veche și mi se pare un loc într-adevăr deosebit. Am apreciat mult mesajele scrise pe pereți, stickerele, faptul că ați conservat interiorul, fără să aduceți mari modificări. Ne-ați putea spune mai multe detalii despre aceasta?

3-imagine-3-2054x1369

Casa este de prin 1891, nu este introdusă în patrimoniul național, dar este destul de veche și de solidă, motiv pentru care o și considerăm o investiție pe termen lung. Nu are o istorie particulară în sine, dar este foarte generoasă ca spațiu. Nu am intervenit mai mult decât am făcut-o deja din diverse motive: odată faptul că nu ne-am dorit un spațiu super pus la punct ca bar, restaurant, ci ca un spațiu în care să te simți bine, să fii relaxat, să fie cosy… Am încercat să menținem o estetică de tip industrial, ruin, care să fie totodată ceva mai economică. Spațiul e împărțit în mai multe camere: librăria este cea mai dichisită, barul la fel, însă încercăm ca fiecare să aibă o individualitate. Ideea este să respectăm mesajul inițial al Editurii Hecate, faptul că existe diferențe, ce se pot intersecta și pot comunica între ele. Spațiul translatează, într-un fel, mesajul editurii noastre: valorizarea diferențelor și conviețuire.

4-imagine-4-2054x1369

 

Vă propun să continuăm spunându-vă că aș fi curios ce planuri aveți pentru viitor. Știm deja că există anumite spații culturale împământenite, locuri unde se desfășoară evenimente periodic. Dumneavoastră aveți în plan o astfel de abordare?

Imediat ce vom deschide întreg spațiul, momentan fiind în ultima etapă de fiscalizare a barului, vom avea o lansare de prezentare a întregului spațiu. Basically, în fiecare săptămână vom relua lansări ale cărților noastre cu dezbateri despre acestea. Și intercalate vor fi seri de filme, seri de board games, mici petreceri, ateliere, seminarii, documentare. În plus, chiar de când lumea a aflat că ne-am mutat, primim multe invitații pentru organizarea de evenimente. Chiar ieri, a fost lansarea „Obsolescenței omului” a lui Gunther Anders (Editura Tact) cu o dezbatere în jurul conceptelor-cheie ale gândirii filosofului și activistului german, urmat de un dialog între conf. dr. Cristian Iftode și traducătorul Lorin Ghiman. În noiembrie vom mai avea câteva lansări frumoase de carte. Se va merge pe câteva tipuri de evenimente: pe de-o parte evenimentele noastre, ce țin de librărie și de editură, lansări de carte, dezbateri et caetera, și pe de altă parte vom găzdui evenimentele altor organizații, ong-uri.

Ajungem, cumva, la o întrebare mai delicată: cum vă finanțați și cum reușiți să faceți față marilor competitori. Se apelează uneori la finanțări guvernamentale, centre culturale, așa că ne-am bucura să ne spuneți cine v-a ajutat cel mai mult.

Proiectul Librăriei și Editurii Hecate s-a concretizat în cadrul unui program mai larg de economie socială, prin fonduri europene, în urma unui proiect pe care l-am pregătit acum doi ani. Am aplicat, alături de alte ONG-uri și rezultatul a fost deschiderea mai multor structuri de economie socială. Eu m-am ocupat inițial de tot proiectul, ulterior retrăgându-mă pentru a mă ocupă doar de editură și de librărie. Deci, pe fonduri europene prima dată.

În imagine, aparițiile marca Hecate, de până acum

În imagine, aparițiile marca Hecate, de până acum

Pe urmă, am început să ne auto-susținem, finanțarea terminându-se în decembrie 2015. Am rezistat, cumva, dar ne-am dat seama că ar fi fost complicat să continuăm având librăria în fostul spațiu, unde era strict librărie. Pentru acest motiv am și deschis spațiul acesta: să aducem oameni, să ne sprijinim prin intermediul barului, al celor ce rămân la o vorbă după evenimentele organizate. În plus, în ceea ce privește cărțile, există și diferite căi de finanțare datorită Administrației Fondului Cultural Național și nu numai. Vor mai veni și alte proiecte, dar pe scurt: pe de-o parte prin extinderea spațiului și înființarea barului, a noului loc Tiraj și pe de altă parte prin accesare de fonduri, proiecte.

5-imagine-5-2054x1369

Noi nu putem decât să le urăm mult succes mai departe și să își vadă îndeplinite planurile. Noul sediu Hecate arată interesant, e aproape de centru și cu siguranța că merită o vizită. Recomandăm, căci Cum să nu ai timp pentru citit?

6-imagine-6-2054x1397

 

Share.

About Author

"It's late you go on home / what / you go on home its late" (Faulkner) De când mă știu, am găsit în lectură o pasiune ce îmi suplinea datoria de a ajunge Acasă. Trăind în cea mai bună lume posibilă, am crezut mereu că dedicându-mă Literelor, pot să perfecționez ceva ce, aparent, scapă oricărei puteri omenești. Poate că nu obțin nimic pragmatic din aceasta, dar nici că m-aș vedea pe mine altfel. Sper ca odată cu articolele mele să împărtășesc și altora ceva din elanul vital care mă animă. Poate că nu reușesc să fiu întotdeauna obiectiv, dar nici nu contează, căci lectura nu-și propune să fie o știință, ci un hub - sic!- capabil să adune oameni cu atari așteptări comune, ce transcend imediatul, cumva limitativ. Pentru mine, lectura este trăire, iar a scrie despre aceasta, înseamnă a mă scrie pe mine însumi în trăire, de aici și legătura emoțională foarte puternică pe care o leg cu operele la care țin; sper ca și cei ce mă citesc să resimtă, la rândul lor, ceva din această experiență.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura