În general, cărțile motivaționale, cărțile-ghid au mare priză la publicul larg, eterogen. Lumea contemporană, deși suprasaturată de „învățături”, resimte iar și iar nevoia unui sistem de referință în varii domenii sau sfere de interes. Standul cu asemenea volume este cel mai căutat în cadrul diverselor târguri de carte, înregistrând un număr record de vânzări.

Ce au în comun astfel de cărți? Sunt structurate după un rețetar standard, în care definițiile, explicațiile, soluțiile sunt ambalate în terminologia de specialitate, adesea greoaie și redundantă. Exprimarea doctă, profesorală, atitudinea premeditat academică sau poate doar profesionistă (ceea ce, evident, nu este o scădere, dimpotrivă) pot fi, în egală măsură uneori, o cale de a-l atrage sau de a-l plictisi/îndepărta pe cititorul-învățăcel.

Cartea Danielei Andreescu, Conversații cu tine (Relații și comunicare prin Metoda ESPERE, Editura Herald, 2015) invită la un alt tip de receptare: suntem îndemnați, într-un stil prietenos, amuzant, inteligent, să ne (re)descoperim Sinele provocându-l la „un dialog-zumzet” continuu, să ne luăm în posesie ființa interioară și s-o supunem unui examen amănunțit, dar fără să dăm impresia că ochiul unui Big Brother veghează necruțător asupra sforțărilor noastre de (auto)cunoaștere.

Informațiile de pe coperta a patra ne oferă imaginea unei femei puternice, coach, acreditat de International Coach Federation, formator în managementul comunicării și relațiilor interpersonale prin Metoda ESPERE, facilitator pentru dezvoltarea umană etc. O persoană supracalificată în domeniul său, cu alte cuvinte, deschisă spre explorarea unor zone aproape neconvenționale precum buddhismul tibetan, de pildă.

„Dezvoltarea personală” este un concept relativ nou, tot mai des întâlnit în comunicare, într-un domeniu în care cunoașterea de sine și schimbările personale pozitive îți pot (re)construi drumul în viață, împlinindu-te.

Despre demersul Danielei Andreescu, într-un „Cuvânt înainte”, psihologul Silviu Ioniță se exprimă astfel:

 

Conversații cu tine este un ghid competent și prietenos, cu ajutorul căruia putem învăța să ne ascultăm, să îmbunătățim comunicarea și să construim relații mai armonioase cu noi înșine și cu ceilalți. În pledoaria ei pentru o comunicare conștientă, autentică și onestă, fără stereotipii, prejudecăți și ascunzișuri, autoarea vorbește direct și deschis, oferind explicația ei profesională și personală. Ne este alături în explorarea conversațiilor pe calea dezvoltării personale, însă doar noi înșine suntem cei care, dacă vom dori, vom cartografia propriul univers al comunicării și relațiilor.” (pag.9).

 

Într-o INTRODUCERE care-i aparține, autoarea își motivează ea însăși elaborarea acestui ghid:

 

„Conversațiile pe care le purtăm în interiorul nostru, mai mult sau mai puțin conștient, ne conduc către stări și acțiuni care uneori favorizează împlinirea și mulțumirea, alteori ne blochează creșterea și ne diminuează energia (…) Cartea vă invită să deschideți ușile interiorității, ferecate de convingeri de mult timp neevaluate, și să pătrundeți în cămările spațiului comunicării interioare cu o privire proaspătă și atentă, cu luciditate și responsabilizare pentru propriile trăiri, înțelegeri și alegeri.” (pag. 10-11)

 

Cartea are trei părți:

– Conversații cu tine („Cine sunt eu?”, „Viața, o suită de întâlniri și separări”, „Vitalitatea relațiilor”), poate cea mai atractivă și neconvențională prezentare pe această temă pe care am întâlnit-o personal (stilul accesibil, evitarea clișeelor, poezie la propriu, încât ai senzația confortabilă că psihoterapeutul și „pacientul” sunt una și aceeași persoană);

– Energia comunicării, viața relațiilor (repere de bază ale Metodei ESPERE), este un capitol mai „tehnic”, dar prezentat în aceeași manieră agreabilă;

– Conversația cu viața (un capitol-concluzie, care presupune luarea în posesie a sinelui în mod conștient, responsabil, ceea ce are ca efect nu doar starea de bine și creșterea stimei de sine, ci și un echilibru psiho-afectiv de durată).

Fără îndoială, este un ghid interesant, care se parcurge cu senzația că a fost scris special pentru fiecare dintre noi, indiferent de particularitățile de vârstă, experiență sau sex:

 

„E amuzant că nu mă mai simt amenințat de ceea ce spune celălalt. Am încetat să mă tem de ceea ce simt. S-ar putea chiar să fi și început să trăiesc așa cum sunt. Important e să nu-mi uit atenția. Să am mereu în minte că sunt un proces de creștere, continuă transformare și treptată dizolvare. E o stare de infinită pace să mă pot întâlni cu mine însumi fără să mă agăț de o imagine prefabricată și să-l întâlnesc pe celălalt cu o aceeași dorință de bine pe care o am și pentru mine. Da. A trăi cu sine fără sine e simplu. Cine sunt eu? Cine ești tu? Un fel de iubire. De oameni și de viață.

Doar formele diferă. Privesc măceșul din curte. Bob cu bob. Portocaliu. Roua și razele soarelui de dimineață.” (pag. 204)

Pare simplu, nu-i așa? Dar fiecare dintre noi știe, de fapt, că nu este atât de simplu pe cât pare…

 

copEditura: Herald

Anul apariției: 2015

Nr. de pagini: 208

ISBN: 978-973-111-566-5

 

 

 

Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul editurii

Share.

About Author

Avatar photo

Îmi place să citesc de când mă știu. Să stau în proximitatea cărților și a oamenilor care le scriu a devenit, în timp, un modus vivendi. Propriile mele texte sunt, în chip natural, însoțitoarele cărților citite. Le netezesc drumul spre ceilalți. Pledez pentru călătoria lor. Pentru frumusețea lor - corpuri de semne și sonuri, într-o lume excesiv materială. Nu pot opri altfel tăvălugul timpului sau vânătoarea de afară. Nu pot opune altceva glisajului valoric de astăzi. Între învelitorile cărții, timpul și spațiul se deschid altfel, într-o buclă generoasă. Balsamică...

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura