Moto: „Numa o țâră nu fu bine și iar e rău” (Proverb ardelenesc)

Primăvară. Copaci înfloriți…

În data de 27 martie 2019 la sediul Arhivelor Naționaleale Românieidin Bdul. Regina Elisabeta nr. 49 a avut locîntâlnirea tradițională, reflectată prin numărul mare de participanți, cu preponderență tineri, din seria COMORI DIN ARHIVELE NAȚIONALE,

Credit foto: Iulia Angelica T S

amfitrion neobosita istoric, editor Georgeta FILITTI, în cadrul căreia conf. univ. dr. Bogdan SUDITU de la Facultatea de Geografie din cadrul Universității București a susținut prelegerea: Conacul de la marginea satului – o perspectivă culturală, socială și geografică asupra conacelor din România, la 70 de ani de la „noaptea moșierilor” (2 martie 1949).

Credit foto: Iulia Angelica T S

… cu puțin timp în urmă…

Președinții Consiliului de Miniștri ai Guvernelor României au fost:G-ral. Constantin Sănătescu (4 nov – 6 dec. 1944); G-ral. Nicolae Rădescu (6 dec. 1944 – 28 febr. 1945), urmat de dr. Petru Groza (6 martie 1945 – 30 dec. 1947; 30 dec. 1947 – 13 apr. 1948; 13 apr. 1948 – 2 iun. 1952)

… în data de2 martie 1949, ora 3.00 a.m. prin punerea în aplicare a Decretului nr.83/1949 de expropriere a moşiilor cu mai mult de 50 de ha. şi a fermelor model, au fost naţionalizate un număr de 4.456 conace,

de către muncitori și țărani…

această operațiune schimbând definitiv destinul miilor de persoane (proprietari și familia acestora, administratori, etc.), care se aflau în acea noapte în conace, dar și al clădirilor respective, acestea  furate (mobilier, parchet, lucruri personale ale celor ce le-au locuit), transformate în sedii de partid, C:A.P. ori restaurante.

O conferință despre atunci, în opoziție cu istoria falsificată cu bună știință vreme de 45 de ani, având la bază atât surse de gradul I – documentele ce se află în fondurile Arhivelor Naționale ale României, cât și surse de gradul II – amintiri, memorii ale puținilor ce au supraviețuit.

Deși cele mai multe dintre conacele respective sunt ruine sau în stadiu avansat de degradare, particularitățile lor arhitecturale, peisagistice sau sociale traduc încă importanța lor de altădată, dar și semnificațiile puternice pe care încă le au în identitatea locală, regională și națională în prezent.

Prezentarea a fost însoțită de fotografii recente a numeroaselor conace, realizate de către Bogdan Suditu prin care se arată degradarea actuală a acestora.

Credit foto: Iulia Angelica T S

Cu ocazia evenimentului, precum un contrabalans la starea acestora prezentă, publicul a putut viziona o miniexpoziție cu documente și fotografii originale aflate în fondurile Arhivelor Naționale ale României, referitoare la conacele din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.

Credit foto: Iulia Angelica T S

Partenerii la realizarea evenimentului au fost asociațiile RHABILLAGE și ARCHÉ.

Copaci înfloriți… vremi, vremuri ce vremuiesc… fonduri alocate de către Ministerul Culturii pentru a mai salva din ce se mai poate, noi cărți cu povești adevărate scrise de cei ce mai știu despre ele, lăsate moștenire pentru generațiile ce vor veni,  încercarea de a identifica soluții pentru a conserva și utiliza în mod potrivit aceste construcții ce sunt abandonate, introduse în Lista Monumentelor Istorice pe cele ce nu-s… într-un cuvânt, un anotimp… Primăvară.

… în rest… timpul, precum fumul unei țigări aprinse, fum tras cu nesaț…

Gânduri bune!

Share.

About Author

Avatar photo

Născut în 1969, cu un master specializarea construcții civile din cadrul Universității Tehnice de Construcții București absolvit în 1998. Pasionat de București, fotografie, literatură. Rubrica se vrea a fi o invitație virtuală/vizuală prin Bucureștiul de altădată.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura