Continuarea firească ar fi „..și te prefaci în Făt-Frumos”. Numai că în textul Yasminei Reza personajele se dau de trei ori peste cap în căutarea celor mai bune soluții, dar nu le iese decât o eternă și nedorită amânare a unui deznodământ nedorit de niciunul dintre cei trei. Făt-Frumos în toată povestea asta este Henry, un cercetător eșuat, un tată incapabil să-și asume rolul până la capăt și un soț iubitor de soție și dependent total de ea. Sonia e o Ileană Cosânzeană adaptată timpurilor moderne: turnul de fildeș în care ea este închisă este, de fapt, meseria ei (judecător sau avocat, cine să mai țină minte?), iar Făt-Frumos nu reușește sub nicio formă să-i satisfacă pretențiile. Hubert poate fi un zmeu, asta dacă ne gândim că aproape fiecare angajat dintr-o mare corporație vede în șeful lui direct sau în cel aflat în structurile de conducere de la vârf un fel de zmeu de care se teme inclusiv atunci când este în afara orelor de serviciu. Inez este și nu este parte din poveste, sau dacă vreți, ea ar putea fi ispita întâlnită pe marginea drumului, sau, și mai bine, încercarea la care este supus Făt-Frumos în drumul lui spre Ileana Cosânzeana. Aceasta este situația inițială, cea care are și cea mai mare parte din timpul spectacolului alocată. Celelalte două situații sunt variante ale primei, cu inversiuni de roluri, dar toate cele trei recompun, în final, un tablou cât se poate de contemporan al societății din care facem parte. Suntem într-o epocă a globalizării, când nu prea mai contează în ce parte a lumii îți trăiești viața, pentru că, iată, problemele sunt aceleași. Rezolvările s-ar putea să difere, iar Yasmine Reza dă voie aici individului, fiecărui personaj în parte, să-și asume rezolvarea conflictului, în funcție de ceea ce urmărește și, mai ales, de ceea ce-și dorește. Fiecare dintre cele patrru personaje intră în poveste pentru că vor ceva: Henry vrea recunoaștere profesională, Sonia își dorește ca rolul de mamă să nu mai fie atât de acaparator și de obositor, Hubert vrea ceea ce știe că nu va avea niciodată, iar Inez caută fericirea fix unde n-o va găsi niciodată.

Încă de la primele replici auzite îți dai seama că Viața X 3 nu e un text pretențios și așa rămâne până la final. De aceea, spectacolul va prinde la publicul care vine la teatru pentru o deconectare de la cotidian, dar de-o manieră care nu implică vulgarul. Iar regizoarea a dat valoare fiecărui personaj în parte, identificând actorii potriviți pentru fiecare rol în parte. Olimpia Melinte face o Sonia autentică, o recunoaștem în ea pe mama frustrată și copleșită de rol, dar o vedem și în ipostaze mai senzuale, spre finalul spectacolului, când își intră foarte bine în rol. Silviu Debu compune un  Henry din destul de multe nuanțe, astfel încât se delimitează clar în narațiune față de celelalte personaje.  Liviu Pintileasa și Maria Obretin vin și ei în scenă și dau culoare și savoare exact când și cât trebuie. E de apreciat faptul că regizoarea n-a ținut să tușeze anumite trăsături ale celor doi, în ciuda ispitelor. În schimb am o problemă cu scenografia, pe care mi-aș fi dorit-o mai pușin clișeistică, mai provocatoare pentru spectactor. Canapeaua care ocupă scena până la refuz și-n jurul căreia se tot învârt cei patru devine un fel de loc al obsesiilor. Nici paravanele care separă scena de sală nu sunt tocmai bine puse în valoare, dar să zicem că măcar le înțelegem rostul.

Viața X 3 în regia Irinei Crăiță-Mândră de la Teatrul de Comedie e un spectacol care o să aibă publicul său, tocmai pentru că mizează pe sinceritate și lipsă de fasoane; proaspăt intrat în repertoriul Teatrului de Comedie are tot timpul să ajungă să fie văzut de cât mai mulți spectactori, așa că … luați programul Teatrului de Comedie căutați următoarea reprezentație cu  Viața X 3.

Viața X 3 de Yasmina Reza

Teatrul de Comedie – SalaNouă

Regia: Irina Crăiță-Mândră

Scenografia & Light design: Cezarina Iulia Popescu

Muzica originală: Alexandru Suciu

Voce: Luca Aioanei

Ilustrație afiș: Bogdan Pop

Traducerea: Iulia Lumânare

Foto: Adi Bulboacă

Distribuția:

Henry: Silviu Debu

Sonia: Olimpia Melinte

Hubert: Liviu Pintileasa

Inez: Maria Obretin

Share.

About Author

Avatar photo

Editor-coordonator Bookhub.ro. Câteva dintre pasiunile mele le găsiți reflectate în cele scrise aici. Muzica, teatrul și literatura își găsesc drumul, cum-necum, spre mintea, inima și sufletul meu. Am nevoie de frumusețea acestora reflectată în forme sonore, producții teatrale sau cărți foarte bune, astfel încât să (re)descoper oamenii așa cum sunt: frumoși.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura