„Librar pentru o zi” este unul dintre cele mai frumoase proiecte dedicate promovării literaturii de (cea mai) bună calitate. Personalități ale vieții cotidiene (actori, oameni politici, realizatori TV, scriitori etc.), oameni cu care cititorii obișnuiți au în comun pasiunea de a citi. Și, întâmplător sau nu, aceleași preferințe literare. E o reală încântare să descoperi că unul sau altul dintre invitați recomandă altora cartea preferată. Preț de câteva ceasuri, librarul și cititorii împart un spațiu și un timp care își pierd dimensiunile reale, cumva suspendându-se, astfel încât tărâmul de basm devine concret și apropriat visătorilor.
Alexandru Coman este un tânăr dinamic și cu foarte multe inițiative. M-am bucurat pentru el și echipa lui la Gala „Bun de Tipar”, și i-aș fi cerut acordul pentru un interviu chiar dacă n-ar câștigat premiul. Ce-a ieșit din convorbirea noastră regăsiți în rândurile de mai jos.
– Best New Entry la Gala „Bun de Tipar 2015”, Librăria Bizantină candidând și la categoria „Cea mai bună librărie a anului”. V-ați așteptat la asemenea recompense la atât de puțin timp de la deschiderea librăriei? Vă este prețuită întru totul munca dvs de librari?
– Suntem onorați pentru primirea acestei distincții! Și da, ne-am așteptat, și am așteptat o recunoaștere a activităților de natură culturală pe care le conducem aici. Vorbesc în numele tuturor librarilor mei, pentru că tocmai primirea acestui premiu face dovada prețuirii muncii noastre. Mulțumim!
– Librăria Bizantină este o librărie mică (ca spațiu), cochetă, superb amenajată (are și o mică cafenea), așezată în centrul orașului, parcă special pentru a încuraja cititorii să cumpere. Cum ați prezenta-o dumneavoastră, managerul librăriei?
– Simplu. Ca acasă. Acasă la mine, acasă la oricine.
– Câți librari lucrează în momentul de față în Librăria Bizantină și care este aportul lor la definirea brandului (pentru că eu cred că se poate vorbi deja de un brand specific)?
– Suntem șase librari frumoși! Și inimoși! De bună seamă, fiecare are un rol în constituirea brandului despre care vorbiți. Nu aș putea să spun care este mai „breaz”, însă ceea ce pot spune cu mâna pe inimă este că simt din partea tuturor o implicare și o dăruire care îmi dau și mie un tonus și un avânt remarcabile.
– „Librar pentru o zi” este unul dintre cele mai importante proiecte ale librăriei. Cum a apărut acest proiect? Cum vă selectați invitații, cât de greu îi convingeți să vină în Librăria Bizantină și să îmbrace tricoul de librar?
– Proiectul „Librar pentru o zi” a apărut din dorința de a susține și de a încuraja pasiunea pentru citit, pentru lectură. Și, ne-am gândit noi, că cea mai nimerită manieră de a realiza acest lucru ar fi chiar recomandările de carte venite de la o persoană recunoscută și cunoscută de cât mai multă lume. Un literat. Un artist. O persoană publică.
Mărturisesc, la început, a fost destul de incomod. Erau și emoțiile care vin odată cu demararea unui nou proiect, era poate și o oarecare teamă de refuz, din partea invitaților… Însă după numai câteva ediții, oamenii au început să se auto-invite, să manifeste ei înșiși dorința de a deveni #librarpentruozi.
– Care sunt efectele acestui proiect? Au crescut vânzările de carte, v-ați fidelizat clienții, intră mai mulți clienți noi în librărie în urma unui eveniment din cadrul proiectului?
– Creșteri sunt. Pe toate planurile. Cea mai mare realizare a acestui proiect rămâne însă împărtășirea gândurilor și a experienței de carte/viață care ajunge de la invitați la cei prezenți. Se creează o atmosferă cu totul specială, se naște un sentiment de familiaritate între librar și cititori. Ce să mai, trebuie să fii acolo. Aici, vreau să spun.
– Dinamica vânzării unora dintre titlurile pe care le aveți în librărie s-a schimbat sau nu, ca urmare a derulării proiectului „Librar pentru o zi”? Știu că librarii invitați recomandă anumite titluri, după criterii mai mult sau mai puțin subiective.
– Fiecare dintre librari recomandă titlurile care i-au rămas dragi de-a lungul anilor. Subiectiv? Desigur. În ceea privește dinamica vânzărilor, sigur că și aceasta a fost influențată, dat fiind că cititorii iau de bune recomandările și se „pun pe treabă”.
– În cadrul Galei „Bun de Tipar 2015” i-ați felicitat cu multă căldură pe librarii din Sibiu, cei care au câștigat mențiunea juriului. Nu vă e teamă de concurență?
– Le-am strâns mâinile celor trei „concurenți” pentru că m-a impresionat spiritul și avântul lor tineresc. Teamă de concurență? Nu! Și nu cred să fie ceva mai benefic decât concurența. Asta în orice domeniu de activitate.
– Care sunt următoarele evenimente și proiecte ale Librăriei Bizantine?
– Urmăriți-ne și veți descoperi. Pregătim multe surprize.
– O invitație pentru cititorii de carte din partea Librăriei Bizantine?
– Regăsiți dulceața și odihna lecturii! Cartea este prieten!
– Vă felicit pentru succesul repurtat, vă doresc să continuați să aveți cel puțin același succes și, de ce nu, să aveți câți mai mulți „librari pentru o zi”. Mulțumesc frumos pentru disponibilitate și optimism!