Lansarea oficială în România a Anului European al Patrimoniului Cultural a fost organizată în data de 15 februarie de Reprezentanţa Comisiei Europene în România în colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului la Palatul Bragadiru din Bucureşti şi a reunit reprezentanţi ai Corpului Diplomatic, reprezentanţi ai Institutelor Culturale, Muzeelor şi Institutelor de cercetare din domeniul culturii, dar şi reprezentanţi ai proiectelor ce s-au desfăşurat sub egida Anului.

Palatul Bragadiru, 1895 – arh. Anton Schukerle

Palatul şi Fabrica de bere „Bragadiru” – Cod Lista Monumentelor Istorice: B-II-m-B-19501

În decursul acestui an, sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural, prin proiectul PATRIMONIUL ROMÂNESC LA 100 DE ANI DUPĂ MAREA UNIRE.Valori naționale. Valori europene, finanțat prin programul Centenarul României (1918-2018) și al Primului Război Mondial, atât de Ministerul Culturii și Identității Naționale, cât și prin Reprezentanța Comisiei Europene în România s-au desfășurat o serie de conferințe și dezbateri tematice – prima etapă a proiectului, cu scopul de a formula concluzii preliminare ca potențială bază pentru viitoare direcții ale acțiunilor în anul 2019.

Temele abordate în această serie de conferințe au fost: Protecția patrimoniului arheologic – probleme și cerințe specifice; Peisaj istoric urban; Calitate în retaurare; Practici ale arhitecturii tradiționale – statut și modalități de continuare; Patrimoniul industrial  – pentru o recuperare a memoriei recente și Patrimoniu digital. Fiecare temă a fost abordată de specialiști în domeniu români și din străinătate, cu participarea publicului.

În perioada 28-29 noiembrie 2018,cu sprijinul Administrației Prezidențiale și sub patronajul Reprezentanței Comisiei Europene în România, Institutul Național al Patrimoniului a organizat FORUMUL ANULUI EUROPEAN AL PATRIMONIULUI CULTURAL ÎN ROMÂNIA – a doua parte a proiectului PATRIMONIUL ROMÂNESC LA 100 DE ANI DUPĂ MAREA UNIRE. Valori naționale. Valori europene.

Prima zi a Forumului a debutat în frumoasa Aulă a Bibliotecii Centrale Universitare

Palatul Fundaţiei Regale Carol I, azi Biblioteca Centrală Universitară (corp vechi) – 1891-1895  – arh. Paul Gotterreau – Cod Lista Monumentelor Istorice: B-II-m-B-18598

După cuvintele de bun venit rostite de:

  • Mircea Diaconu, Europarlamentar, Raportor al Anului European al Patrimoniului Cultural în Parlamentul European
  • Alexandru Pugna, Secretar de Stat, Ministerul Culturii și Identității Naționale
  • Michel Megnier, Director, Directoratul general pentru Educație, Tineret, Sport și Cultură, DG EAC, Comisia Europeană
  • Cristian Buchiu, Șef-adjunct al Reprezentanței Comisiei Europene în România
  • Ștefan Bâlici, Director general, Institutul Naţional al Patrimoniului – coordonator național al Anului European al Patrimoniului Cultural în România

au fost prezentate concluziile preliminare ale celor șase teme ce au făcut obiectul dezbaterilor anterioare,

urmate de o dezbatere – dialog numit Patrimoniu și societate, un dialog deschis între persoane publice, formatori de opinie, profesioniști, cercetători, ce a pus accentul pe abordările științelor sociale.

Prima zi a Forumului s-a încheiat seara în sediul Palatului Universul

AWE . Adaptive Work Environment, spațiul creat de arh. Andrei Uleia și arh. Georgiana Sima la parterul Palatului Universul este unul dintre exemplele recente de recuperare a patrimoniului, un spațiu inovativ și versatil, care s-a transformat pentru a a găzdui vernisajul expoziției și lansarea catalogului proiectelor din cadrul Anului European al Patrimoniului Cultural.

Expoziția și catalogul dedicat activităților desfășurate sub egida   Anului European al Patrimoniului au oferit o necesară imagine de ansamblu a sectorului activ al patrimoniului cultural. Dialogul dintre cei mai implicați și interesați actori din peisajul patrimoniului cultural românesc au conturat căile de urmat pentru viitor. Acestea  se vor puncta și sintetiza într-un document programatic al Anului European al Patrimoniului Cultural în România.

A doua zi a Forumului Anului  European al Patrimoniului Cultural în România a fost dedicată atelierelor tematice de lucru:

Patrimoniu și comunități. Comunitățile au un rol esențial în păstrarea și revitalizarea patrimoniului cultural. Prin modalități diferite de abordare – crearea comunităților în jurul unor proiecte sau generarea proiectelor ca rezultat al acțiunii comunităților, atelierul își dorește să prezinte exemple de bună practică. Pornind de la informarea despre posibilitățile de finanțare sau crearea acestora, despre întreținerea patrimoniului tangibil sau promovarea patrimoniului intangibil, despre legislația în domeniu, patrimoniul are nevoie esențială de componenta de educare a publicului larg și de formarea continuă a profesioniștilor în cadrul comunităților.

Consolidarea legăturilor cultură – natură. Majoritatea locurilor care intră în zona de acțiune a disciplinelor patrimoniului sunt constituite într-o relație strânsă de interdependență cu mediul natural. În mod simetric, chiar și acele locuri naturale neperturbate de acțiunea umană sunt percepute și apreciate printr-un filtru cultural. Această abordare trebuie să se petreacă simultan cu integrarea celor două domenii de interes – protecția naturii și a patrimoniului cultural. Temele abordate sunt îndreptate spre integrarea componentei de protecție a culturii în managementul siturilor naturale și a componentei naturale în managementul patrimoniului cultural culturale, peisajul ca ingredient esențial al identității teritoriale și culturale, cum se poate extinde abordarea serviciilor ecosistemice în domeniul culturii.

Calitate în restaurare – cazul ruinei arheologice. Una dintre cele 10 inițiative formulate de Comisia Europeană în cadrul programului oficial al Anului European al Patrimoniului Cultural – inițiativa nr. 6, Ocrotirea patrimoniului – este dedicată explorării rezultatelor pozitive în domeniul conservării și restaurării patrimoniului cultural și formulării unor principii de control al calității, ca o reacție, între altele, la numeroasele cazuri de intervenții cu rezultate nefaste constatate în cursul programelor de finanțare europene. Acest subiect este de interes deosebit pentru România, unde astfel de cazuri au intrat în atenția opiniei publice în ultimii ani, mai cu seamă atunci când obiectul intervenției a fost un monument ruinat sau sit arheologic.

În cadrul acestor ateliere și a dialogului ce a urmat  s-au dezvoltat două teme transversale cheie – Patrimoniu și societate, precum și Patrimoniu și democrație.

Evenimentul de închidere a Anului European al Patrimoniului Cultural în România a avut loc la Palatul Cotroceni.

În drum spre  Marele Salon de Recepție, cunoscut sub denumirea arhitectului ce l-a refăcut, Salonul Cerkez al Palatului Cotroceni s-a vizitat expoziția  Marea Unire. De la victoria în Primul război mondial la încoronarea suveranilor României Mari, despre care am scris aici

Expoziția a fost prezentată de către doamna Ștefania Dinu, Director General Adjunct (ştiinţific), în prezența domnului Liviu Sebastian Jicman, Director General al Muzeului Național Cotroceni.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis mesajul său în cadrul Forumului Anului European al Patrimoniului Cultural în România. Mesajul a fost prezentat de către domnul Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial – Departamentul Cultură, Culte și Centenar (vezi aici).

Cu această ocazie, Administrația Prezidențială a iluminat Palatul Cotroceni în albastru.

Lucrările forumului s-au închis în prezența invitaților:

  • Mircea Diaconu, Raportor al Anului European al Patrimoniului Cultural în Parlamentul European
  • Sneška Quaedvlieg-Mihailović, Secretar general Europa Nostra
  • Alexandru Pugna, Secretar de Stat, Ministerul Culturii și Identității Naționale
  • Sergiu Nistor, Consilier al Președintelui României, Departamentul Cultură, Culte și Centenar

alături de care am ascultat un micro-recital suținut de Duo Stoica (Răzvan Stoica- vioară Stradivarius; Andreea Stoica – pian) ce ne-a oferit Balada de Ciprian Porumbescu, dar și piese de Paganini sau Piazzola.

Nu … The End, ci … to be continued. Așa cum Forumul Anului  European al Patrimoniului Cultural în România a stat sub semnul continuității, voi continua și eu. Despre proiectele și evenimentele desfășurate sub egida Anului European (câteva dintre ele),  în articolul următor.

Note: 

Foto copertă: Palatul Casei de Economii și Consemnațiuni. Detaliu cornișă- despre care am scris aici

Surse foto: Institutul Național al Patrimoniului (facebook), Palatul Bragadiru (facebook)  și colecția personală.

Share.

About Author

Avatar photo

Născut în 1969, cu un master specializarea construcții civile din cadrul Universității Tehnice de Construcții București absolvit în 1998. Pasionat de București, fotografie, literatură. Rubrica se vrea a fi o invitație virtuală/vizuală prin Bucureștiul de altădată.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Recenzii, interviuri și evenimente culturale ISSN 2501-9783 ISSN-L 2501-9783

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura